/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Membrii CEC au discutat despre eventuale demisii. Precizările făcute de Dorin Cimil în legătură cu informațiile apărute în spațiul public 

missing
08 iunie 2021, ora 10:54

Membrii Comisiei Electorale Centrale au discutat despre eventuale demisii. Cel puțin asta a declarat președintele CEC, Dorin Cimil, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. Acesta a precizat că nu s-a ajuns la o anumită decizie, însă este convins că actuala componență a comisiei își va duce mandatul până la capăt. 

Întrebat dacă au existat anumite presiuni asupra membrilor CEC și despre informațiile apărute în spațiul precum că s-a cerut demisia membrilor, Cimil a spus că „întrebarea de genul dat este deja a șasea sau a șaptea. Nu am fost niciodată apelat să-mi dau demisia. Desigur că discuții la CEC pe acest temei au fost. Au existat între membrii CEC. Ce facem? Cum urmează să dezlegăm situația. Însă nu s-a ajuns la demisia in corpore sau demisia unor membri CEC. Ce urmează să facă membrii CEC pe viitor ține de obrazul fiecăruia, de onoarea fiecăruia și de sentimentul de datorie de a duce mandatul până la urmă. Am ferma încredere că o să ducem lucrurile până la capăt”.

Ieri, 7 iunie, în spațiul public au apărut informații despre anumite presiuni asupra membrilor CEC, precum că li se cere demisia după hotărârea privind numărul secțiilor de vot peste hotarele țării.

Precizăm că după decizia din 5 iunie privind constituirea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ieri, 7 iunie, în fața CEC a fost organizat un protest de amploare. Manifestații au cerut modificarea deciziei și deschiderea unui număr suplimentar de secții de votare pentru moldovenii din Diasporă.

Referindu-se la hotărârea CEC, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi s-a arătat nedumerit de decizia Comisiei Electorale Centrale de a nu lua în considerare recomandările misiunilor diplomatice privind organizarea secțiilor de votare în străinătate, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ciocoi menționează că Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din diaspora, dacă numărul lor ar fi mai mare.

Tot ieri, 7 iunie, Curtea de Apel Chișinău a examinat contestația înregistrată duminică, 6 iunie, de Blocul Electoral „Renato Usatîi” privind numărul mic al secțiilor de votare stabilite pentru Diasporă. Ședința în acest caz a fost amânată pentru joi, 10 iunie.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale. Hotărârea privind numărul secțiilor de vot a fost contestată și de PUN.

Între timp, și avocatul poporului, Maia Bănărescu, a cerut revizuirea decizie, adăugând că aceasta contravine standardelor în domeniul drepturilor omului, nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.

CEC se întrunește și astăzi, 8 iunie, în ședință, iar subiectul cu privire la modificarea anexei la  hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate  pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021” se află pe agendă.

Începând cu ora 14:30, în fața instituție este anunțat un nou protest.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram