După ce consilierii municipali au votat astăzi pentru demiterea lui Victor Chironda din funcția de viceprimar al Capitalei, acesta spune că ar putea să atace în instanță decizia. Într-un comentariu oferit pentru tv8.md, Chironda a precizat că va analiza cum a avut loc procedura de vot, iar, ulterior va lua o decizie în acest sens.  

„Trebuie să analizez, împreună cu avocatul, pentru că ați văzut că au fost diferite circumstanțe, pentru că au fost diferite opinii, că este legal, că este ilegal. O să analizăm și o să vedem care este procedura corectă juridică. Oricum există investigația la Procuratura Generală despre falsificarea actului cu pretinsa lipsă de la serviciu. Decizia poate fi contestată în decurs de două săptămâni. O să văd cât de legal a fost aceasta, pentru că presupun că au fost anumite încălcări de procedură”, a explicat fostul viceprimar, Victor Chironda.

Precizăm că, proiectul privind demisia viceprimarului Victor Chironda a fost susținut cu votul a 28 de consilieri municipali. La ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de astăzi, primarul Ion Ceban a solicitat demisia lui Chironda în baza constatărilor făcute de grupul de lucru care a inițiat o anchetă de serviciu pe numele funcționarului, în legătură cu absența acestuia de la serviciu.

Proiectul privind eliberarea din funcție a lui Victor Chironda a fost prezentat chiar de edilul Capitalei, Ion Ceban. Acesta i-a atribuit mai multe eșecuri viceprimarului, printre care crearea conceptului parcărilor cu plată și reparația străzii 31 August.

Prezent la ședință, Chironda a ținut un discurs la tribuna centrală a CMC unde a menționat că demisia lui reprezintă o răfuială a celor care au interese în domeniul construcțiilor, iar edilul Capitalei, Ion Ceban, ar fi trebuit să pledeze în apărarea sa.

„Nu este o răfuială atât a primarului, cât a celor care se opun construcțiilor în acest oraș. Această caracatiță a construcțiilor are oameni inclusiv în CMC. Această caracatiță s-a arătat deranjată că un viceprimar s-a opus. În cazul Hotelului Național, sistemul s-a supărat atât de tare încat vrea să mă demită cu suportul celui care ar fi trebuit să mă susțină. Hotelul Național nu este o chestiune de urganism sau arhitectură, este o chestiune despre cum se ia o decizie care va afecta viața cetățenilor. Aceste decizii se iau exact ca pe timpul lui Chirtoacă, pe la spatele orășenilor, prin decizii peste noapte. Felul în care a fost luată decizia pentru acest hotel este o capitulare publica a Primăriei Chișinău față de clanurile care se îmbogățesc din bani publici”, a declarat Victor Chironda la tribuna CMC.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitectul-șef a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acestuia din funcție, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare.

Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului. Solicitată de TV8, Societatea pe Acțiuni Moldova-Tur, care deține clădirea, nu a venit deocamdată cu o reacție.

În luna aprilie, viceprimarul a făcut un demers la CNA. Acesta cerea să fie cercetați angajații Direcției Arhitectură și Urbanism, care și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Acum doi ani, Victor Chironda spunea că împreună cu noul arhitect-șef va începe implementarea unei dezvoltări urbane sănătoase și sustenabile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!