Comisia Electorală Centrală a validat rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Propunerea a fost susținută de opt membri CEC.

UPDATE. 13:26. CEC a aprobat Raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta urmează să fie transmis Curții Constituționale.

UPDATE. 13:22. În aceiași ședință, membrii CEC au votat și pentru atribuirea mandatelor de deputat pentru cele trei formațiuni politice care intră în noul Parlament după cum urmează: PAS 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul Șor – 6 mandate. Proiectul de hotărâre a fost susținut de opt membri.

Precizăm că, Maxim Lebedisnchi, a renunțat la calitatea de secretar CEC pentru examinarea acestor subiecte, din cauza unui conflict de interese. În locul său a fost numit Filipov.

Următoarea etapă este confirmarea scrutinului și validarea mandatelor deputaților de către Curtea Constituțională. Conform legii, Curtea se expune în termen de cinci zile de la recepționarea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă a contestaţiilor de către instanțele de judecată. Ulterior, Președintele țării convoacă Parlamentul în prima sa ședință.

Conform rezultatelor preliminare, trei formațiuni politice trec pragul electoral și intră în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS obține majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!