/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! CEC a validat rezultatul alegerilor parlamentare din 11 iulie

missing
19 iulie 2021, ora 13:15

Comisia Electorală Centrală a validat rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Propunerea a fost susținută de opt membri CEC.

UPDATE. 13:26. CEC a aprobat Raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta urmează să fie transmis Curții Constituționale.

UPDATE. 13:22. În aceiași ședință, membrii CEC au votat și pentru atribuirea mandatelor de deputat pentru cele trei formațiuni politice care intră în noul Parlament după cum urmează: PAS 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul Șor – 6 mandate. Proiectul de hotărâre a fost susținut de opt membri.

Precizăm că, Maxim Lebedisnchi, a renunțat la calitatea de secretar CEC pentru examinarea acestor subiecte, din cauza unui conflict de interese. În locul său a fost numit Filipov.

Următoarea etapă este confirmarea scrutinului și validarea mandatelor deputaților de către Curtea Constituțională. Conform legii, Curtea se expune în termen de cinci zile de la recepționarea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă a contestaţiilor de către instanțele de judecată. Ulterior, Președintele țării convoacă Parlamentul în prima sa ședință.

Conform rezultatelor preliminare, trei formațiuni politice trec pragul electoral și intră în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS obține majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram