/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Cum vor fi împărțite funcțiile în Parlament? Răspunsul deputatului PAS Litvinenco

26 iulie 2021, ora 21:04

Joi vor fi create organele de conducere ale Parlamentului, dă asigurări deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco. Alesul poporului a evitat să spună cine este candidatul PAS la funcția de președinte al Legislativului și a declarat că vor fi mai puțini vicepreședinți. 

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, în Parlamentul actual vor fi doi vicepreședinți, iar fotoliile urmează a fi împărțite între deputații PAS și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS). Expertul constituțional, Teodor Cârnaț, este de părere că din partea BeCS va fi înaintat un deputat socialist.

„Noi, joi, cu siguranță vom alege conducerea Parlamentului, Biroul permanent, Comisiile parlamentare. Respectiv, toată funcționalitatea Legislativului va fi asigurată”, a declarat Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Acesta a mai spus că din 11 comisii, în fruntea a trei vor fi reprezentanți ai opoziției.

Mai mult, acesta nu a exclus că președinția unei Comisii parlamentare ar putea fi deținută de către un deputat al Partidului „Șor”, însă, componența acesteia va reflecta numărul de mandate în Parlament cu care s-a ales Partidul „Șor”, astfel încât fracțiunea nu va avea o majoritate.

De partea cealaltă, în cadrul emisiunii, expertul constituțional Teodor Cârnaț a spus că era binevenit ca candidaturile speakerului Parlamentului, echipei guvernamentale și premierului să fie cunoscută, astfel încât, societatea civilă și mass-media să identifice neajunsurile unora dintre ei.

Amintim că astăzi, 26 iulie, deputații nou aleși s-au întrunit pentru prima dată. Ședința s-a încheiat însă, după ce președinta țării, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribună, iar ulterior PAS cerut pauză până în 29 iulie, după care a părăsit sala. Deputații BECS au criticat dur solicitarea celor de la PAS, iar deputatul Vlad Batrâncea a spus că astfel a fost încălcat regulamentul de constituire a Parlamentului.

Iar după aproximativ o oră de la încheierea ședinței Parlamentului, deputatul Igor Grosu a explicat că pauza a fost cerută pentru că până la ședința viitoare, ar urma să fie purtate discuții cu deputații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidului Politic „Șor”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram