/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Fostul premier, Ion Sturza, despre atacurile asupra TV8: „Dacă îmi pare rău de ceva...este exorcismul și batjocura la care este supusă Mariana Rață”

missing
15 septembrie 2021, ora 11:42

Fostul premier al țării, Ion Sturza a venit cu un comentariu în contextul atacurilor la care este supus în ultimele zile TV8. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sturza își exprimă părerile de rău pentru situația creată în jurul postului nostru de televiziune după ce jurnalista Natalia Morari, care a anunțat Consiliul de Administrație despre conflictul personal de interese ce reiese din relația ei cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost exclusă din echipa de observatori ai TV8, iar emisiunea ei a fost retrasă din grilă. Potrivit lui Ion Sturza, realizatoarea emisiunii de investigații „Cutia Neagră Plus”, Mariana Rață este „ultima redută” a postului TV8 și viitorului acestuia. 

„Dacă îmi pare rău de ceva în toată povestea asta cu TV8, este exorcismul și batjocura la care este supusă Mariana Rață. Trebuie să vă mărturisesc că ea a fost singura care a încercat să-i țină piept Nataliei Morari. S-a impus în politica redacțională, a discutat cu donatorii, a cerut explicații și a făcut… investigații la adresa fostei colege. Investigații tulburătoare cărora Mariana nu le-a dat curs. De ce? Din naivitate. Din dorința de a păstra televiziunea și a rezolva totul pe „cale pașnică”, a scris fostul premier în postarea din această dimineață.

„E ciudat faptul că o persoană care face investigații de o așa anvergură are și instincte omenești de compasiune, implicare, regrete. Regrete de care astăzi se folosesc foarte mulți. Într-un fel, Mariana este ultima redută a postului și viitorului TV8. Dacă mai există acel viitor, el nu poate fi fără Mariana. Cum nu poate avea viitor Moldova fără de o mână de oameni curajoși din presă și societatea civilă, care astăzi sub privirile noastre (si a autoritatilor)nepăsătoare sunt devorați de niște escroci și aventurieri după care plânge pușcăria”, a mai adăugat Ion Sturza.

Zilele trecute, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei a sugerat în cadrul unei ediții speciale de la TV8, că în spatele atacurilor asupra TV8 ar sta politicieni și persoane din afara politicului care au figurat în investigațiile realizate de echipa „Cutia Neagră Plus”.

De altfel, jurnalista de investigații de la TV8, Mariana Rață a fost marți amenințată cu judecata de către controversatul om de afaceri, Veasceslav Platon, fugar din luna iulie. Acesta i-a trimis deja o cerere prealabilă în care îi cere să dezmintă afirmațiile făcute în cadrul editorialului de la sfârșitul ediției „Cutiei Negre” din data de 9 septembrie, atunci când Mariana Rață s-a referit investigațiile care vizează ilegalitățile, schemele și furturile comise de Plahotniuc, Șor și Platon, personaje care „ar reprezenta un mare pericol pentru stat”.

În cererea prealabilă, Veaceslav Platon afirmă că informațiile nu ar corespunde realității și l-ar defăima. „Prin aceste informații defăimătoare, se apreciază ca fiind constatată vinovăția mea în ilegalități, scheme și fururi, care au cauzat daune extraordinare R. Moldova”, se menționează în cerere.

Platon îi cere jurnalistei TV8 ca în termen de 5 zile să dezmintă afirmațiile făcute în ediția din 9 septembrie și să îi prezinte scuze publice. În caz contrar, spune Platon, va merge în instanța de judecată. Acesta cere prejudicii morale și cheltuieli de asistență juridică în mărime de 100 de mii de lei.

Jurnalista Mariana Rață se declară convinsă că atacurile din ultimele zile asupra TV8 au scopul de a o intimida pentru investigațiile realizate la „Cutia Neagră Plus”.

„Urmare a atacurilor orchestrate din ultimele zile îmi este deja clar că scopul lor este de a mă intimida pentru investigațiile pe care le-am realizat și cele pe care urmează să le realizez. Anunț pe această cale că, indiferent de tacticile și metodele pe care le aplică diferiți actori pentru a mă demoraliza, voi continua să îmi fac munca onest și corect. Legat de cererea de judecată a controversatului Veaceslav Platon, îl așteptăm să revină în Republica Moldova și să participe la ședințele de judecată”, a menționat jurnalista TV8, Mariana Rață.

Întâmplător sau nu, unul dintre canalurile de youtube ale tv8 a fost blocat noaptea trecută. Este vorba de Știrile TV8, pe care postul nostru de televiziune transmitea live și publica reportajele pe care le realizează colegii de la redacția de știri tv. După ce am constatat acest lucru, am anunțat poliția, iar astăzi, la sediul TV8 și-a făcut apariția o echipă de specialiști de la infracțiuni cibernetice. Deocamdată, oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili în ce condiții a fost blocat canalul și cine este responsabil de această acțiune.

Situația din jurul postului de televiziune TV8 a provocat și îngrijorarea ONG-urilor de media, care au transmis un mesaj de solidaritate pentru toți jurnaliștii care își fac onest meseria și au spus că în prezent, are loc o campanie de denigrare a echipei TV8.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram