/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Atacul asupra TV8: Platon o amenință cu judecata pe Mariana Rață. Jurnalista TV8: „Este clar că scopul lor este de a mă intimida pentru investigații”

missing
14 septembrie 2021, ora 18:14

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, o amenință cu judecata pe jurnalista de investigații de la TV8, Mariana Rață, pe care o acuză de „lezarea onoarei și demnității”. Platon, cercetat penal în dosarul Laundromat, i-a trimis realizatoarei emisiunii „Cutia Neagră” o cerere prealabilă, în care cere să dezmintă afirmațiile făcute în cadrul editorialului de la sfârșitul ediției „Cutiei Negre” din data de 9 septembrie, atunci când Mariana Rață s-a referit investigațiile care vizează ilegalitățile, schemele și furturile comise de Plahotniuc, Șor și Platon, personaje care „ar reprezenta un mare pericol pentru stat”. 

În cererea prealabilă, Veaceslav Platon afirmă că informațiile nu ar corespunde realității și l-ar defăima.

„Prin aceste informații defăimătoare, se apreciază ca fiind constatată vinovăția mea în ilegalități, scheme și fururi, care au cauzat daune extraordinare R. Moldova”, se menționează în cerere.

Platon îi cere jurnalistei TV8 ca în termen de 5 zile să dezmintă afirmațiile făcute în ediția din 9 septembrie și să îi prezinte scuze publice. În caz contrar, spune Platon, va merge în instanța de judecată. Acesta cere prejudicii morale și cheltuieli de asistență juridică în mărime de 100 de mii de lei.

Jurnalista Mariana Rață se declară convinsă că atacurile din ultimele zile asupra TV8 au scopul de a o intimida pentru investigațiile realizate la „Cutia Neagră Plus”.

„Urmare a atacurilor orchestrate din ultimele zile îmi este deja clar că scopul lor este de a mă intimida pentru investigațiile pe care le-am realizat și cele pe care urmează să le realizez. Anunț pe această cale că, indiferent de tacticile și metodele pe care le aplică diferiți actori pentru a mă demoraliza, voi continua să îmi fac munca onest și corect. Legat de cererea de judecată a controversatului Veaceslav Platon, îl așteptăm să revină în Republica Moldova și să participe la ședințele de judecată”, a menționat jurnalista TV8, Mariana Rață.

Veaceslav Platon este vizat în mai multe dosare penale, aflate pe rol la Procuratură. Printre acestea, dosarul Laundromat, cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, care vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. Pentru a elucida circumstanțele în care a fost pusă la cale această schemă a fost creată și o comisie parlamentară specială, care a analizat mijloacele și schemele prin care 22 de miliarde de dolari au fost spălați în Republica Moldova.

Controversatul afacerist, care a fugit din țară în luna iulie, a fost anunțat în căutare națională la mijlocul lunii august. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Buiucani, după ce Platon nu s-a prezentat la o ședință de judecată programată cu 10 zile mai devreme în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”. De asemenea, judecătorii au decis aplicarea măsurii de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit hotărârii, în momentul găsirii acesta urmează a fi escortat la penitenciarul nr. 13.

Veaceslav Platon a fost achitat într-un alt dosar de rezonanță în care a figurat – cel al fraudei bancare. Asta după ce, Procuratura pentru Combaterea Criminalități Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a renunțat la toate capetele de acuzare. Platon a făcut doar patru ani de pușcărie, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a condamnat la 18 ani de detenție. El s-a ales cu o pedeapsă cumulată de 25 de ani închisoare, pentru escrocherie și corupere.

Afaceristul a fost eliberat anul trecut, în data de 15 iunie, după ce anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.

Platon a părăsit Republica Moldova în data de 18 iulie. Potrivit avocatului său, Ion Crețu, el s-ar fi aflat o vreme la Praga, însă, ulterior, un grup de moldoveni l-au filmat plimbându-se pe străzile unui cartier de lux din Londra. După ce Platon a confirmat că se află în Londra, motivându-și prezența prin faptul că vrea să rezolve problemele diasporei de acolo, reprezentanții diasporei moldovenești l-au reclamat autorităților britanice.

Reecnt, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram