/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Deputații BCS ar putea susține modificarea Constituției, în partea ce ține de justiție. Novac: „Nu contează culoarea politică”

missing
17 septembrie 2021, ora 11:10

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ar putea susține proiectul de lege privind modificarea Constituției, în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Cel puțin doi aleși ai poporului ne-au declarat acest lucru. Legislatorii „Șor” sunt rezervați. Deputatul Petru Jardan ne-a spus că, deocamdată, nu au decis dacă vor susține sau nu acest proiect. 

Parlamentarul de la BCS Grigore Novac a declarat că cel mai probabil fracțiunea va vota pentru modificarea Constituției, întrucât acest lucru este așteptat, inclusiv, de partenerii europeni. „Cred că vom susține acest proiect de lege. Aici cred că va fi consens. Acest proiect îl așteaptă inclusiv partenerii europeni. Și aici nu contează culoarea politică. Trebuie de dat tot la o parte și de susținut” a spus alesul poporului pentru tv8.md.

Și deputatul Constantin Starîș de la BCS a declarat același lucru: „Noi vom susține acest proiect de lege. Credem că este important pentru sistemul judecătoresc”.

Fracțiunea „Șor” deocamdată nu a decis dacă va susține modificarea Constituției. „Nu pot să vă spun care este decizia noastră finală. Noi monitorizăm situația. Ne vom expune particular, după o analiză minuțioasă a acestui proiect, luând în considerație evenimentele care se produc în ultima perioadă”, a spus deputatul fracțiunii „Șor”, Petru Jardan.

Joi, 16 septembrie, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Constituției în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competenților acestuia. Pentru s-au expus 56 de aleși ai poporului.

Fiind una dintre condițiile Acordului  de asociere cu UE, acest proiect de lege a fost aprobat pe 30 septembrie 2020 de către Guvernul Ion Chicu, care a fost instituit pe 14 noiembrie 2019 cu votul deputaților socialiști și democrați. După demisia Guvernului Chicu, Executivul condus de Natalia Gavrilița a preluat acest proiect. Unul similar a fost înregistrat în 2018, dar inițiativa a devenit nulă, întrucât la un an de la înregistrare nu a fost supusă votului în Parlament.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, are convingerea că toţi cei 63 de deputaţi PAS vor vota acest proiect în lectura a doua. Declarația vine ca un răspuns pentru fostul ministru al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, care a menţionat că e posibil ca unii deputaţi din actuala majoritate Parlamentară să nu susţină acest proiect.

Ministrul Litvinenco a mai precizat că proiectul a fost consultat, coordonat şi are susţinerea Consiliului Europei, Uniunii Europene, iar Comisia de la Veneţia a dat trei avize cu privire la prevederile acestuia. Sergiu Litvinenco a menționat că proiectul nu implică lucruri sensibile, din punct de vedere politic, dar conține prevederi necesare şi socialiştii ar trebui să-l voteze.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram