Curtea Constituțională (CCM) a validat mandatele a cinci deputați din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Parlament. Este vorba despre Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu.

Aceștia vor lua locurile foștilor deputați Natalia Gavrilița, Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco, Dumitru Budianschi și Rosian Vasiloi, care și-au dat demisia în legătură cu obținerea unor noi funcții.

Natalia Gavrilița și-a depus cererea de demisie, după ce a primit vot de încredere din partea Parlamentului și a devenit premierul țării. Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco și Dumitru Budianschi au renunțat la mandatele de deputat în favoarea unor funcții deținute în Guvernul condus de Natalia Gavrilița.

Andrei Spînu este viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Sergiu Litvinenco a fost numit în funcția de ministru al Justiției, iar Dumitru Budianschi este ministrul Finanțelor. Rosian Vasiloi și-a depus cererea de demisie după ce a fost numit șef al Poliției de Frontieră.

CCM a validat mandatele candidaților supleanți, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de vacanța mandatelor de deputat atribuite PAS.

Candidata Ana Calinici are 28 de ani, iar de profesie este juristă. Ea este domiciliată în orașul Ialoveni. În ultimii doi ani, ea a realizat un venit de circa 203 mii lei. În lista PAS se află sub numărul 65.

Evghenia Cojocari are 55 de ani și este profesoară. Ea este domiciliată în localitatea Satul Nou, din raionul Cimișlia. În ultimii doi ani, ea a realizat un venit de circa 376 de mii de lei. În lista PAS se află sub numărul 66.

Boris Popa are 64 de ani, iar de profesie și este jurist. El este domiciliat în orașul Șoldănești. În ultimii doi ani, el a realizat un venit de circa 126 de mii de lei. În lista PAS se află sub numărul 67.

Ana Oglinda are 62 de ani și este medic. Ea este domiciliată în municipiul Chișinău. În ultimii doi ani, ea a realizat un venit de circa 542 de mii de lei. În lista PAS se află sub numărul 68.

Dorel Iurcu are 53 de ani și este economist. El este domiciliat în satul Horodiște, din raionul Rezina. Acesta nu a indicat venitul pe care l-a obținut în ultimii doi ani. În lista PAS se află sub numărul 69, potrivit portalului alegeri.md. 

Pe 14 septembrie, Curtea Constituțională a validat mandatul deputatului PAS Viorel Bardam după ce legislatoarea Zinaida Popa a renunțat la fotoliul din Parlament, în favoarea mandatului de consilieră municipală.

În urma scrutinului din 11 iulie, cinci consilieri municipali de la PAS au acces în Parlament. Patru din cei cinci au ales să își păstreze fotoliile de deputați și să plece din CMC. Este vorba despre Vasile Grădinaru, Alexandru Trubca, Angela Munteanu Pojoga și Ina Coșeru.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!