/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

După Stoianoglo, Voronin și Bolea de asemenea au sesizat Înalta Curte asupra modificării legii cu privire la Procuratură

21 septembrie 2021, ora 17:06

După procurorul general Alexandr Stoianoglo, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea și Vladimir Voronin de asemenea au sesizat Curtea Constituțională (CCM) cu privire la modificările făcute la Legea Procuraturii de către majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Despre aceasta a anunțat Vasile Bolea astăzi pe pagina sa de Facebook. 

„Considerăm că această lege încalcă prevederile constituționale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat și face ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Ceea ce vrea să facă actuala guvernare – să subordoneze justiția și Procuratura. Vor să aibă un procuror general de buzunar. De aceea au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia și expertiza structurilor internaționale din domeniu și au trecut cu vederea criticile și opiniile societății civile”, a scris Bolea pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Procuratura a sesizat CCM pe data de 3 septembrie, în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. În opinia Procuraturii, legea ar fi fost elaborată, promovată și adoptată cu grave abateri. PG a criticat inclusiv faptul că legea ar fi fost aprobată fără a fi luate în considerare recomandările Comisiei de la Veneția.

Procuratura este nemulțumită că înainte ca documentul să fie aprobat în lectură finală, nu au fost consultați experții în domeniu sau luate în calcul opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo a solicitat Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări. Pe 6 septembrie CCM a respins solicitarea procurorului general.

Pe 24 august, modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua în Parlament. Odată cu acestea, sunt introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și instituirii răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Pentru au fost 56 de deputați. Cei de la PP „Șor” și BECS nu au votat proiectul respectiv. Proiectul, însă, nu a fost susținut de către deputații comuniști și socialiști, și cei din Partidul „Șor”.

Mecanismele legii prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

Deputatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Vasile Bolea a venit cu o serie de amendamente la proiect, însă acestea nu au fost acceptate. Și Grigore Novac de la BECS a propus un amendament, care prevede ca avocatul poporului să fie exclus din componența CSP. Acesta nu a fost, însă, susținut.

Menționăm că Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram