Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale Integritate (ANI), pe 16 decembrie 2020 de către Partidul Socialiștilor, grupul „Pentru Moldova”  și Partidul „Șor”. O sesizare în acest sens a fost depusă, pe 21 decembrie 2020, de către fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în prezent ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. 

Mai exact, prin acele modificări s-a adoptat reducerea termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale, de la trei ani la un an. Legea mai prevedea ca începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, precum îmbogățire ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de ANI privind constatarea încălcării legislației în materie.

Întrucât legea contestată prevede că ea va produce efecte și pentru controalele începute de ANI până la intrarea ei în vigoare, pe 21 decembrie curent, CCM a suspendat-o. Curtea a reținut atunci că riscul eventualei încetări a dosarelor penale precum și a dosarelor de control al averilor și intereselor personale în cazul nesuspendării legii corespunde temeiurilor de suspendare stabilite în jurisprudența Curții.

Amintim că pe 16 decembrie ANI a dat aviz negativ asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în gestiune, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!