Mai multe dosare de rezonanță, pornite pentru îmbogățire ilicită, sunt din nou în atenția Procuraturii. Potrivit unui comunicat de presă al PG, a fost intensificată activitatea de investigare a acestor cazuri, indiferent de statutul subiectului investigațiilor. 

„Având în vedere interesul sporit al publicului față de reacția organelor de drept în raport cu unele cauze penale inițiate în perioada lunilor iulie – noiembrie 2019, în special cu privire la faptele infracționale de îmbogățire ilicită ( art.330/2 alin.(2) din Codul penal), pretinse a fi comise de către : ex-judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală, ex-procurorul-șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, ex-deputatul Constantin Țuțu și alte dosare de categorii similare de infracțiuni, Vă informăm că, la 07.10.2021, s-a dispus efectuarea verificărilor, pentru a stabili evoluția investigațiilor și motivele care au determinat tergiversarea dispunerii unor soluții legale în termeni rezonabili pe aceste cazuri”, se arată în comunicatul de presă al PG.

Procuratura mai subliniază că vor fi supuse controlului și alte procese și cauze penale cu privire la cazuri de corupție, care prezintă un interes sporit pentru societate.

Cercetarea penală pentru îmbogățire ilicită, în cazul lui Constantin Țuțu a fost pornită în octombrie 2019. „Potrivit datelor din cadrul investigațiilor, acțiunile prejudiciabile s-au manifestat prin deținerea de bunuri care depășesc substanțial veniturile declarate de acesta în perioada menționată, inclusiv automobile și imobile de lux”, informau atunci reprezentanții PCCOCS.

Fostul judecător de la CSJ, Oleg Sternioală a ajuns să fie cercetat pentru îmbogățire ilicită tot în 2019. Procurorii au stabilit că ex – magistratul a procurat un imobil de lux pe care l-a înregistrat pe numele părinților săi și că banii folosiți în această tranzacție ar proveni din surse ilegale. Aceștia au mai descoperit că, în ultimii ani, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de 7,08 milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea estimativă a cărora depășește suma de 13,8 milioane de lei.

Și magistratul Ion Druță are un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Acesta mai are, însă, un dosar pentru amestec în înfăptuirea justiției.

În noiembrie 2019, procurorii anticorupție au descins acasă la fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, cât și în locuințele altor trei persoane, într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite. Temei pentru inițierea urmăririi penale, care a fost pornită la începutul lunii octombrie curent, au servit investigațiile jurnalistice apărute anterior.

Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unei SRL , fondatorii căreia fiind fratele și nașul de cununie al procurorului. Potrivit, însă, martorilor, în spatele afacerii ar sta ultimul. Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că nașul de cununie al suspectului, cât și SRL-ul ce-i aparține au devenit proprietarii mai multor terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!