Autoritățile au modificat certificatul COVID – 19 astfel încât acesta să fie compatibil cu certificatul european. De astăzi, 15 octombrie, acestea sunt deja disponibile. În acest sens, a fost creată o platformă prin intermediul căreia certificatele să poată fi descărcate și, respectiv, verificate. 

„Se modifică forma acestui certificat pentru a fi compatibil cu certificatul european, vizual, astfel încât în data 15 octombrie, atunci când vom începe să facem disponibilitate datele privind testarea pacienților, să putem să realizăm toate aceste trei cazuri. Unu – persoanele au fost vaccinate, doi – au trecut prin boală și s-au vindecat și există un test negativ în ultimele câteva zile. Datele sunt toate disponibile și sunt reflectate în generarea certificatelor”, a menționat anterior vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.

De asemenea, acesta a mai spus că aplicația este disponibilă pe toate dispozitivele.

„Sunt unele mesaje care apar la prima utilizare, se cere inclusiv accesul la camera de luat vederi. Ele au fost testate pe cele mai populare platforme și dispozitive”, a explicat Iurie Țurcanu.

Potrivit vicepremierului pentru Digitalizare, platforma a fost elaborată grație unor „eforturi financiare interne”, fără un buget prestabilit.

„Nu am apelat la alte bugete, platforma a fost creată din resursele Ministerului Sănătății, serviciului securității cibernetice și Agenției de guvernare electronică. Nu a fost alocat un buget în acest sens, a fost efortul a circa cinci oameni pentru a implementa această soluție”, a spus Iurie Țurcanu.

Noile certificate COVID – 19 pot fi descărcate de pe site-ul certicate-covid.gov.md.

Din 11 septembrie, în Republica Moldova este stare de urgență în sănătate publică. Măsura este valabilă până în 31 octombrie și a fost instituită din cauza numărului mare de cazuri de COVID.

În această perioadă, persoanele care au peste 18 ani vor avea acces la evenimentele publice în aer liber, cum ar fi concerte sau festivaluri, în cluburi și discoteci, în baza unui rezultat negativ la coronavirus, efectuat printr-un test PCR, sau a unui certificat de vaccinare anti COVID.

De asemenea, pot prezenta un document de la medic care să confirme prezența anticorpilor sau faptul că au suferit de coronavirus în ultimele 180 de zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!