/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

O nouă ședință de judecată la CA Chișinău, în dosarul Șor, amânată! Magistrații i-au acordat avocatului din oficiu termen să facă cunoștință cu materialele cauzei

missing
23 octombrie 2021, ora 10:27

Ședința de judecată în dosarul Șor, care urma să aibă loc vineri, 22 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, a fost amânată. Amânarea vine pentru a acorda termen avocatului desemnat din oficiu pentru a face cunoștință cu materialele cauzei de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, transmite IPN.

Instanța a decis desemnarea avocatului din oficiu după ce avocații inculpatului nu s-au prezentat la ședința precedentă. Judecătorii Curții de Apel Chișinău care examinează cauza au dispus să le fie aplicată amendă judiciară. La rândul său, avocații lui Șor au calificat decizia instanței ca fiind ilegală, deoarece ar fi informat în prealabil că vor lipsi de la ședință. De cealaltă parte, procurorii consideră că apărătorii lui Șor tergiversează examinarea cauzei.

Următoarea ședință a fost stabilită pentru 11 noiembrie, ora 14.00.

Aceasta este cea de-a cincea ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul lui Șor, care este amânată, de când dosarul Șor a fost mutat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău.

Prima, cea din 13 septembrie, nu a avut loc după ce Stelian Teleucă, unul din cei trei magistrați din complet a refuzat să examineze cauza din motivul unui presupus conflict de interese.

A fost amânată și ședința care urma să aibă loc în 21 septembrie. Atunci, procurorul de caz a cerut recuzarea judecătoarei Galina Moscalciuc. Au urmat amânări după ce avocații lui Șor nu s-au prezentat la ședință. Așa s-a întâmplat și în 19 octombrie.

Procurorii au acuzat partea apărării că trag de timp, pentru a amâna la nesfârșit ședințele și a cerut magistraților să aplice avocaților amendă judiciară. Astfel, judecătorii „le-au găsit ac de cojoc” și au dispus aplicarea amenzilor, în cazul acestora, în valoare de câte 20 de unități convenționale.

Totodată, magistrații au decis repartizarea unui avocat din oficiu, care să îl reprezinte pe Ilan Șor, începând cu următoarea ședință, dacă apărătorii plătiți de el nu se vor prezenta.

Curtea Supremă de Justiție a admis în 20 august cererea avocaților lui Ilan Șor și au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată după zece tentative eșuate ale avocaților de a obține acest lucru.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut guvernarea.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shore.

De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în legătură cu probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram