/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Proces penal, înregistrat de procurorii PCCOCS, privind numirea la Curtea Constituțională a lui Boris Lupașcu

missing
25 octombrie 2021, ora 13:52

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a lui Boris Lupașcu. 

„Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”, se arată într-un comunicat PCCOCS.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării.

Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Boris Lupașcu a fost propus Parlamentului la funcția de magistrat constituțional în aprilie, după ce actuala președintă a CC, Domnica Manole a fost demisă din funcția de judecătoare.

Desemnarea lui Lupașcu în această funcție a provocat un val de nemulțumiri, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, care au spus că aceasta nu are substrat juridic. Numirea lui Boris Lupașcu, la fel ca și hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, au fost contestate de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco la Înalta Curte, care le-a anulat. Decizia de suspendare a celor două hotărâri a fost luată vineri seară de un singur magistrat al CC – Liuba Șova.

Ulterior, Boris Lupașcu a anunțat că renunță la mandat, iar tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale a fost declarată neconstituțională de CC. Cu o zi mai devreme, în spațiul public a apărut o înregistrare video în care Boris Lupașcu a fost surprins într-o benzinărie cu Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram