Menționăm că negocierile cu Gazprom privind aprovizionarea cu gaze continuă și astăzi, 27 octombrie, la Sankt Petersburg. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu va avea o întrevedere cu Alexei Miller, directorul companiei. Spînu a menționat că discuțiile se vor concentra în jurul datoriei comerciale la gaz, acumulate începând cu 1994.

Presa rusă scrie că în timpul negocierilor din ultima perioadă, Gazprom ar fi propus R. Moldova gaz la un preț de piață, cu o reducere de 25 %. Delegația R. Moldova ar fi insistat, însă pe un preț de două ori mai mic.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

De asemenea, marți, 26 octombrie Agenția Proprietății Publice a anunțat că Vitol, compania olandeză, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmează să livreze în 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale.

Amintim că vineri, 22 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență în sectorul energeticii, în condițiile în care nu avem, deocamdată, un contract cu Gazprom, iar majoritatea întreprinderilor din țară au trecut pe păcură.