/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Sandu, îngrijorată după ședința CSS privind securitatea energetică: Am recomandat CSE să impună măsuri pentru optimizarea consumului de gaze

missing
28 octombrie 2021, ora 18:30

Consiliul Suprem de Securitate, care s-a întrunit în această după – amiază, a luat mai multe decizii în contextul actualei crize energetice. CSS a venit cu mai multe recomandări către Comisia pentru Situații Excepționale, între care și cea de a întreprinde măsurile necesare pentru a asigura instituțiile cu menire socială cu surse de energie termică, pentru buna funcționare a acestora. 

„Am recomandat CSE să impună măsuri pentru optimizarea consumului de gaze naturale. Să ia măsuri ca CET-urile să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și energiei electrice, dar și să se creeze mecanisme de achiziționare a păcurii pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare”, a declarat după ședința CSS, șefa statului, Maia Sandu, care este și președinta Consiliului Suprem de Securitate.

Președinta țării s-a arătat îngrijorată de situație, menționând că „va fi o iarnă grea”.

„Ne confruntăm cu o problemă gravă, soluționarea căreia nu ține doar de R. Moldova. Situația noastră e și mai grea din cauza guvernărilor care s-au perindat până acum 30 de ani…Azi, R. Moldova ar fi trebuit să aibă rezervoare de gaz, instrumente de cumpărare de la mai mulți furnizori, din păcate nu avem nimic din astea. Abia acum începem să lucrăm cu adevărat pentru securitatea energetică a țării”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că deși a vorbit personal la telefon cu șeful – adjunct al Administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, Gazprom livrează în prezent R. Moldova circa 2/3 din cantitatea promisă de gaz, acesta fiind și motivul pentru care Guvernul lansează zilnic tendere pentru a cumpăra cantități limitate de gaze naturale, suficiente doar pentru a umple conducat și a o ține funcțională.

Nci președinta nu a putut oferi detalii legate de negocierile care se poartă în aceste zile la Sankt Petersburg și mai ales prețul la gaz propus de ruși, dând asigurări că R. Moldova vrea să obțină de la Gazprom un preț bun.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram