/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Mai puțin decât în dreapta Nistrului. Cât vor achita transnistrenii pentru gazele naturale

missing
11 noiembrie 2021, ora 10:52

Nou tarif pentrul gazele naturale pe care îl vor achita cetățenii din regiunea transnistreană. Prin urmare pentru volumul consumat până la 500m3 de gaze naturale pe lună cetățenii vor trebui să achitae 0,92 de lei, iar volumul consumat peste 500m3  de gaze naturale pe lună va fi la un preț de 1,25 de lei.

Potrivit utimelor statistici malul Stând al Nistrului consumă o cantitate mai amre de gaze naturale comparativ cu malul Drept.

Volumul de gaz prevăzut pentru dreapta Nistrului este mai mare decât a fost cumpărat în anul 2020. Conform unui raport al ANRE, în 2020 Moldovagaz a cumpărat de la Gazprom 1,1 miliarde de metri cubi de gaz, iar în 2019 – puțin peste un miliard de m3.

Nu se cunoaște nici ce volume de gaze va cumpăra Republica Moldova în ceilalți patru ani prevăzuți în contractul încheiat.

Potrivit datelor de ultimă oră, în prezent, datoriile Transnistriei față de Gazprom se cifrează la 7,8 miliarde de dolari, sau aproape 120 miliarde de lei, însă Chișinăul nu recunoaște aceste datorii.

Amintim că noul tarif provizoriu aprobat pentru gazele naturale pe care cetățenii îl vor achita este de 10,26 lei.  Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acceptat solicitarea Moldovagaz de a mări prețul pentru consumatorii finali. Prețul de furnizarea a gazelor naturale era până acum de 4,2 lei pentru un metru cub.

ANRE a luat act de calculele prezentate de Moldovagaz, iar până la 30 noiembrie, Agenția urmează să verifice costurile de bază ajustate. De asemenea, se va verifica volumul de gaze livrat pentru consumatori, deoarece cifrele prezentate de Moldovagaz sunt provizorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram