/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Un fost deputat consideră greșită ideea delegării lui Negruța în Consiliul de administrare al „Moldovagaz”. Invocă două aspecte!

missing
19 noiembrie 2021, ora 16:07

Fostul deputat de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari consideră greșită ideea delegării consilierului prezidențial Veaceslav Negruța în Consiliul de administrare al „Moldovagaz”. Într-o postare pe Facebook, Slusari sugerează celor de la Guvern să renunțe la numirea acestuia și invocă două  aspecte. 

„Aspectul juridic. Ce are Președinția cu administrarea întreprinderilor cu capital public? Interesele statului în aceste entități în conformitate cu legislația în vigoare sunt reprezentate de Agenția Proprietății Publice, subordonată Guvernului. Membrii Consiliului primesc instrucțiuni de la APP sau Guvern privind luarea de atitudine pe toate problemele de gestionare a întreprinderilor. Aceste instrucțiuni sunt și mai importante în situația când Republica Moldova nu deține pachetul de control în SA Moldova Gaz. Domnul Negruță este angajatul altei instituției și juridic nu se subordonează nici APP și nici Guvernului. Apropo, formal nici nu există o solicitare oficială de la Președinție privind delegarea dumnealui. Reiese, că totul se face în baza indicațiilor verbale și poate fi catalogat ca intervenție abuzivă în activitatea APP”, menționeaxză Alexandru Slusari.

Fostul deputat mai subliniază și aspectul etico – politic.

„Această desemnare se produce exact după semnarea contractului secret cu Gazpromul și acordului interguvernamental, în urma căruia Moldova practic a renunțat minim pe 5 ani la pachetul energetic III, este ancorată energetic de Federația Rusă și a pus un mare semn de întrebare asupra gazoductului Iași-Chișinău. Deja cunoaștem că doamna Sandu a fost persoana-cheie în aceste negocieri și a avut mai multe discuții cu domnul Cozac. Știm cum subit în Parlamentul a apărut proiectul de lege, care permite consilierilor conducerii țării să activeze în calitate de membri ai Consiliilor de administrare la întreprinderi cu capital public. Documentul a fost promovat cu viteza luminii și a fost aprobat pe 4 noiembrie în pofida avizului critic al Guvernului. A doua zi după adoptarea legii, APP trimite solicitarea desemnării domnului Negruță către Moldova Gaz”, mai scrie Slusari, care susține că Negruța ar urma să ridice un salariu net lunar de peste 90 de mii de lei.

Șefa statului, Maia Sandu a confirmat astăzi într-o conferință de presă că Negruța, ar putea deveni membru al Consiliului de administrație SA Moldovagaz, dar că nu există deocamdată o decizie pe marginea acestei candidaturi.

De asemenea, președinta țării a menționat că Moldovagaz are nevoie de un audit pe administrare, pe corectitudinea administrării și pe eliminarea cheltuielilor abuzive.

Maia Sandu a mai subliniat faptul că problemele ce țin de domeniul energetic vor fi discutate în viitor de Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în ședințe regulate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram