/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

PAS a înregistrat un proiect de lege privind majorarea vârstei de pensionare. La ce vârstă ar putea ieși moldovenii la pensie, începând cu 1 ianuarie 2022

missing
22 noiembrie 2021, ora 15:21

Deputatul PAS, Dan Perciun a înregistrat proiectul de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor, proiectul fiind elaborat împreună cu Guvernul. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, iar pentru femei va fi de peste 59 de ani și de 60 de ani de la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne la 63 de ani în 2028.

„Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori, revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, a mai menționat Dan Perciun.

Bărbații începând cu 1 ianuarie 2022 se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile peste 35 de ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.

Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică.

„Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistemul reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii”, a declarat deputatul PAS.

Proiectul de lege vine după ce în anul 2020, deputații fracțiunii parlamentare PSRM, au propus Parlamentului ca vârsta de pensionare să fie redusă începând cu 1 ianuarie 2022. Potrivit prevederilor inițiativei legislative, vârsta standard de pensionare urma să fie de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram