/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

/VIDEO/ Andrei Spînu a anunțat modul în care R. Moldova va achita datoria la gaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie

missing
23 noiembrie 2021, ora 16:30

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Guvernul tratează securitatea furnizării gazului în R. Moldova cu toată responsabilitatea și va face tot posibilul pentru a nu permite sistarea livrărilor gazelor naturale în țara noastră”, a spus Andrei Spînu.

Potrivit lui Spînu, soluția identificată de Guvern este aceea de a cesiona către Energocom datoria Termoelectrica către Moldovagaz. În această situație, Energocom va plăti datoria către Moldovagaz, iar această companie va achita plata pentru facturile curente.

„La următoarea ședință de Parlament, proiectul de modificare a bugetului și alocarea acestei sume de un miliard 700 de milioane către Energocom va fi votată în lectura a doua, iar banii vor deveni disponibili”, a precizat ministrul Infrastructurii.

Amintim că în perioada stării de urgență, conform dispoziției Comisiei Situației Excepționale, s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom, iar din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru a cumpăra gaze din surse alternative. Astfel, banii rămași vor fi folosiți de către autorități pentru a susține plățile curente ale Moldovagaz.

De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că regretă modul prin care Gazprom a decis să notifice Moldovagaz. El a spus că va trimite o scrisoare oficială către Gazprom pentru a informa compania despre pașii care urmează să fie întreprinși.

Amintim că Gazprom a anunțat luni, 22 noiembrie, că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în 48 de ore, în cazul în care Republica Moldova nu va achita datoria pentru livrările curente.

Tot luni, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că întreprinderea pe care o conduce a achitat doar 100 de milioane de lei din datoria pentru pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie.

După ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom urmează să fie prelungit pe cinci ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram