Deputații din Parlament au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” , în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus „Gazprom”.

Subiectul s-a lăsat cu discuții în Parlament. Deputații fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au contestat decizia autorităților de a aloca banii unei companii intermediare.

„Explicați de ce se majorează capitalul social cu  1,7 miliarde de lei a companiei „Energocom”, de ce banii nu sunt alocați direct la „Moldovagaz”.  Pe ce termen se dau banii, când se mai poate reveni cu asemenea demersuri. Noi nu suntem împotriva soluționării problemei.  Unde este garanția că peste o lună nu vine solicitarea unei alte sume”, a întrebat deputatul BCS, Petru Burduja.

Ministrul Finanțelor, prezent în Parlament a explicat deputaților cu lux de amănunte riscul în care se află, astăzi, țara noastră.

„Energocom a fost selectat în calitate de agent economic care să gestioneze tranzacțiile economice și care să mențină stabilitatea  energetică a Republicii Moldova. În al doilea rând, de ce „Energocom” ?  Dacă se plătesc direct anumite sume către „Moldovagaz”, instituția poate să le trateze în modul în care dorește. „Moldovagaz” poate considera orice datorie și achita așa cum dorește. Prin cesiunea  datoriilor de către Energcom acest risc se exclude. Pentru că contractul cu „Energocom” specifică fiecare datorie în parte. Prin urmare acele sume vor fi controlate strict pe o datorie existentă”, a explicat Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor.

Totodată, ministrul a specificat că Republica Moldova este într-un risc iminent de a fi deconectată de la furnizarea gazelor. Iar acest lucru se datorează faptului că, în toți acești ani, nu s-a făcut nimic pentru diversificarea surselor de energie ale țării noastre.

Reamintim că în 22 noiembrie, concernul rus „Gazprom” a emis o notificare prin care a solicitat achitarea în terme de 48 de ore a datoriei pentru luna octombrie și avansului de 50% pentru luna noiembrie. În caz contrar furnizorul rus își rezerva dreptul să sisteze complet livrarea de gaze țării noastre. La solicitarea Guvernului, termenul limită a fost extins cu „titlul de excepție”, până în seara zilei de astăzi.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!