/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/DOC/ Guvernul a aprobat în această dimineață cesionarea datoriei Termoelectrica către Energocom

missing
26 noiembrie 2021, ora 09:19

Guvernul Republicii Moldova a aprobat cesionarea datoriei Termoelectrica către Energocom, după o ședință matinală a Cabinetului de miniștri. Astfel, va fi posibilă alocarea a aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru Moldovagaz, care trebuie să facă transferul către Gazprom, în urma ultimatumului de 48 de ore dat de compania rusă privind aprovizionarea cu gaze naturale în Republica Moldova.

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții de proporții conține:

  • Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, va transfera, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, Societăţii pe Acţiuni „Energocom” mijloace financiare în sumă de 1.393.783.500,00 (un miliard trei sute nouăzeci și trei milioane șapte sute optzeci și trei mii cinci sute) lei pentru majorarea capitalului social al societăţii.
  • Agenția Proprietății Publice, prin intermediul organelor de conducere ale Societății pe Acţiuni „Energocom”, va asigura:
  1. efectuarea emisiunii suplimentare închise de acţiuni în valoare de 1.393.784.000,00 (un miliard trei sute nouăzeci și trei milioane șapte sute optzeci și patru mii) lei şi înregistrarea acesteia în modul stabilit;
  2. inițierea procesului de negociere și încheierea unui contract privind cesiunea de creanță între S.A. „Moldovagaz”, în calitate de cedent, și S.A. „Energocom”, în calitate de cesionar, având ca obiect creanțele deținute de S.A. „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica” apărute ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece) lei și 66 bani;
  3. aprobarea deciziei de încheiere a tranzacției de proporții privind cesionarea către S.A.”Energocom” a creanțelor deținute de S.A. „Moldovagaz” față de S.A.”Termoelectrica”, apărute ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece) lei și 66 bani, cu achitarea de către S.A.”Energocom” către S.A.”Moldovagaz” a sumei echivalente în lei moldovenești;
  4. notificarea debitorului S.A. „Termoelectrica” cu privire la cesiunea de creanță prevăzută la subpunctul 2).
  5. încheierea de către S.A. ”Energocom” și S.A. ”Termoelectrica” a unui acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor.

Proiectul a fost elaborat de Agenția Proprietății Publice din subordinea Guvernului.

Amintim că luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom”, în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus Gazprom.

Guvernul de la Chișinău a cerut de la Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate. Rușii au dat Republicii Moldova termen până vineri, 26 noiembrie.

După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram