Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

Moldovagaz anunță că a transferat banii către Gazprom pentru consumul din octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie

26 noiembrie 2021, ora 15:31

SA „Moldovagaz” a transferat către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă.

Amintim că luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie.

Guvernul de la Chișinău a cerut de la Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate. Rușii au dat Republicii Moldova termen până vineri, 26 noiembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie.

Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom”, în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus Gazprom. În această dimineață, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții de proporții, care permite transferarea a aproximativ 1,4 miliarde de lei pentru Moldovagaz.

După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram