/DOC/ Un nou bloc de locuit, cu 62 de apartamente, ar putea fi ridicat în preajma parcului „La Izvor”. Printre beneficiari, un cunoscut om de afaceri

03 decembrie 2021, ora 14:58

Un bloc locativ cu 62 de apartamente și o parcare subterană cu 65 de locuri ar putea fi ridicat pe teritoriul privat al unui club de fitness din cartierul Sculeni de la Buiucani. Este vorba despre Niagara Club, situat lângă cunoscutul parc „La Izvor”. Clădirea ar urma să fie construită pe o porțiune de teren de circa 0,38 de hectare. Au avut loc deja și consultări publice privind schimbarea zonei urbanistice – din comercială cu funcții de recreere, în rezidențială cu densitate medie. 

Blocul cu 62 de apartamente, ridicat pe un teren de 0,38 de hectare

Cele 0,38 de hectare de teren de pe teritoriul Niagara Fitness Club, fondată de milionarul Alexandru Pincevschi, numele căruia figurează în unul dintre dosarele cu cea mai mare rezonanță din ultimii ani – cel al parcărilor cu plată, aparțin acum companiei „Promilton”, ai cărei fondatori sunt oamenii de afaceri Serghei Tafratov și Alexei Cobușcian.

Compania prestează lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și a indicat pentru anul 2020 venituri de 153,23 milioane de lei, precum și un profit net de 48,52 milioane de lei.

Proiectul, creat „în comun” de „Niagara Club” SRL și „Promilton”

Ideea de a ridica blocul locativ a pornit de la Alexandru Pincevschi. Anume cunoscutul milionar, care deține „Niagara Fitness Club”, a făcut primii pași în vederea realizării proiectului. Omul de afaceri a vândut ulterior terenul pe care ar urma să fie construită clădirea, însă continuă, totuși, să dezvolte proiectul alături de compania care l-a cumpărat.

„Proiectul l-am pornit eu. Da, este adevărat că terenul a fost vândut, dar continuăm să creăm împreună proiectul”, ne-a spus scurt la telefon Alexandru Pincevschi, menționând că nu are nicio altă legătură cu compania de construcții.

De altfel, și documentele în posesia cărora am reușit să intrăm confirmă angajamentele pe care și le asumă „Niagara Fitness Club” în scopul implementării proiectului.

Mai exact, administrația Niagara ar urma să amenajeze terenul adiacent, spațiile verzi și malul râului Bâc. De asemenea, va instala iluminatul nocturn și camere de supraveghere video. Acesta se mai angajează să rezilieze contractul cu agentul economic care, pe parcursul anilor trecuți, organiza discoteci pe același teritoriu.

Consultările privind schimbarea zonei urbanistice – „formale”?

Documentul privind schimbarea zonei urbanistice nu are, deocamdată, avizul Direcției Arhitectură, fiind până la acest moment, supus doar consultărilor publice. Deși pretorul de la Buiucani, Vadim Brînzaniuc, care a semnat procesul verbal de după consultări, dă asigurări că acestea au avut loc într-un mod corect și transparent, oamenii care locuiesc în preajmă spun altceva.

Într-o petiție colectivă a mai multor locatari, care au case private în zonă, se face trimitere la faptul că consultările publice ar fi fost făcute într-un mod formal, iar ei sunt, în realitate, categoric împotriva ridicării construcției.

„Regulamentul local de urbanism cu elaborarea unui nou PUZ în acest sector și construirea unui bloc locativ multietajat, ne afectează grav în primul rând pe noi, locuitorii din strada Ghidighici, și respectiv Primăria mun. Chișinău, cât și Pretura sectorului Buiucani trebuia să discute cu fiecare din noi despre acest proiect”, se menționează în textul petiției.

Oamenii mai menționează că amplasarea unui bloc locativ în zonă „va aduce un impact negativ mediului și va distruge aspectul parcului „La Izvor”.

„Noi nu suntem de acord cu intenția Primăriei mun. Chișinău de a modifica Regulamentul local de urbanism și nu suntem de acord să fie construite, în apropierea caselor noastre individuale, blocuri multietajate”, subliniază autorii petiției.

L-am contactat și pe Victor Chironda, viceprimar al Capitalei, responsabil de urbanism și arhitectură, în perioada în care au avut loc consultările publice pentru schimbarea zonei urbanistice. Acesta nu ne-a putut, însă, oferi detalii, precizând că nu își mai amintește detaliile proiectului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram