/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Maia Sandu a întors Parlamentului legea care prevede, inclusiv, majorarea salariilor magistraților de la CC. Nu există avizul pozitiv al Guvernului

missing
10 decembrie 2021, ora 17:46

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit astăzi Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Șefa statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale (CC), pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Amintim că salariul net al judecătorilor de la CC urma să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților urmau să se dubleze. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

Anterior, ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Vasile Năstase a spus că majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională s-a făcut fără avizul Guvernului, iar în acest sens, Parlamentul nu a avut dreptul să „voteze acest produs legislativ”.

În timp ce miercuri, 8 decembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița, a declarat că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună, iar în condițiile în care numărul judecătorilor constituționali este mic, impactul bugetar al acestei majorări salariale va fi și el destul de mic, reprezentanții mai multor partide politice au criticat dur această decizie.

De cealaltă parte, reprezentanții Curții Constituționale au venit astăzi cu o reacție după ce în spațiul public au apărut mai multe dispute privind majorarea salariilor judecătorilor de la CC. Astfel, ei au refuzat să ofere comentarii, invocând „obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram