Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și evacuare cu explozii! Zelenski: Putin e un dezastru

Măsura extremă la care apelează Moldovagaz, pentru a-și onora contractul cu Gazprom. Cere consumatorilor noncasnici să achite facturile în avans

14 decembrie 2021, ora 16:42

Moldovagaz apelează la o măsură extremă, pentru a-și onora contractul cu gigantul rus Gazprom. Compania cere consumatorilor noncasnici să-și achite în avans facturile, pentru „a asigura funcționarea neîntreruptă a sistemului de gaze  din Republica Moldova. 

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Moldovagaz menționează că compania „este obligată ca până în data de 20 a fiecărei luni să-și îndeplinească obligațiile contractuale privind achitarea furnizorului extern a costului gazelor naturale consumate în luna precedentă, precum și jumătate din costul gazelor naturale consumate în luna curentă a anului”.

„Ținând cont de situația actuală de pe piața gazelor naturale, pentru a îndeplini obligațiile de plată și a minimiza riscurile de limitare a aprovizionării cu gaze după data de 20 decembrie a anului curent, întreprinderea a apelat la consumatorii noncasnici cu solicitarea de a-și îndeplini obligațiunile contractuale cu furnizorul de servicii publice și să plătească până în 15 decembrie 2021 costul gazelor naturale consumate în noiembrie, precum și să ia în considerare suplimentar posibilitatea unei plăți în avans până la 20 decembrie 2021 a costului gazelor consumate în prima jumătate a lunii decembrie a anului curent”, se maia arată în comunicatul remis de Moldovagaz.

Potrivit celor de la Moldovagaz, în cazul încălcării termenului de plată, stipulat în contractul de furnizare a gazelor naturale, consumatorii finali noncasnici ar putea fi deconectați de la rețea.

În luna octombrie, R. Moldova s-a pomenit într-o „criză a gazelor”. După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani. Ulterior, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în decurs de 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Era vorba, mai exact, despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie. Pentru a stinge datoria, a fost modificată legea bugetului de stat, care a prevăzut alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” , în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus „Gazprom”.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram