Asociația Judecătorilor din Republica Moldova îi ia apărarea magistratului Alexei Paniș, care a emis decizia prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanții asociației cataloghează drept inacceptabilă sesizarea SIS la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.
„S-a produs o încălcare gravă a independenței autorității judecătorești în ansamblul său. Asociația judecătorilor consideră inacceptabile sesizările publice făcute de către o subdiviziune a Serviciului de Informații și Securitate, or asemenea acțiuni amintesc de „Poliția Politică”. Prin urmare, tratăm această „notă” a Serviciului de Informații și Securitate ca un caz tipic de intervenție în independența puterii judecătorești”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.
Magistrații subliniază că hotărârile instanțelor judecătorești nu sunt luate în funcție de agenda politică.
„Organele judiciare nu sunt la dispoziția niciunei autorități publice sau formațiuni politice, iar implicarea de această manieră într-o cauză concretă este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept”, adaugă reprezentanții Asociației Judecătorilor.
De asemenea, judecătorii i-au îndemnat pe actorii politici de la noi să se abțină să ofere calificative hotărârilor judecătorești, invocând principiul separației puterilor în stat.
„Ei trebuie să se abțină în calificarea acestora, or, potrivit principiilor internaționale privind independența judecătorească, remediul principal pentru corectarea eventuală a unei greșeli este exercitarea căilor de atac, iar casarea unei hotărâri de către instanțele superioare nu înseamnă, în mod automat, că judecătorul nu a acționat într-un mod profesionist. Prin aprecierea unor hotărâri judecătorești de către înalții demnitari se aduce o încălcare iminentă a principiului separației și echilibrului puterilor în stat”, se mai menționează în comunicatul de presă al Asociației Judecătorilor.
Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie 2021, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă.
În data de 14 ianuarie 2022, adică la două săptămâni după decizia Judecătoriei Râșcani pe cauza lui Clima, Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor magistratului Alexei Paniș.
În nota informativă, semnată de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugem Rurac și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Alexei Paniș a a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte de președinte al Curții de Apel Chișinău.
La rândul său, Alexei Paniș a anunțat că sesizează Autoritatea Națională de Integritate după ce SIS a făcut, la rândul său interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Judecătorul Alexei Paniș califică nota informativă de la SIS drept o tentativă de intimidare a sa.