Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ Cetățenii ar putea beneficia de noi compensații la gaz. Deputat: „Până la sfârșitul lunii mecanismul va fi aprobat”

04 iulie 2022, ora 20:25

Cetățenii ar putea beneficia de noi compensații la gaz din partea Guvernului. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. Invitat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8, acesta a precizat că, compensația va fi oferită în baza unei cereri, iar prioritate vor avea șase categorii de gospodării.

„Noi pregătim mecanisme de compensare. Astăzi și Guvernul a publicat proiectul de lege și o să fie șase categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii iulie acest concept o să fie aprobat și oamenii o să cunoască cum pot beneficia de ajutor. Urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie, mecanismul de compensare pentru că o să fie un pic diferit, în baza cererii”, a declarat deputatul PAS.

Radu Marian a declarat că mecanismul de compensare la care se lucrează acum este un pic diferit, iar prioritate vor avea familiile social vulnerabile.

„Noi iarna trecută am compensat aproximativ 3500 de lei pentru sezonul rece per gospodărie și anumite gospodării au beneficiat deși nu aveau nevoie. Trebuie să recunoaștem că foarte mulți oameni care își permiteau au avut parte de compensații. Acum va fi un pic diferit o să ajutăm mai mult pe cei care au nevoie și mai puțin pe cei care își permit”, a explicat deputatul.

„Așteptăm decizia ANRE-ului, dar de la Moldovagaz așteptăm să vedem auditul Curții de Conturi pentru a vedea cum se cheltuie banii acolo... Obiectivul nostru este ca pentru următorul sezon rece, oamenii să nu plătească mai mult decât au plătit anul precedent. Dincolo de asta, analizăm opțiunea de a crea un program de a oferi lemne de foc pentru anumite familii vulnerabile la sate”, a conchis Radu Marian.

TV8 reamintește că Moldovagaz cere din nou Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica (ANRE) să majoreze prețul la gazele naturale începând cu 1 iulie. Respectiv, a emis o nouă solicitare în care se cere de a majora tariful la gaz cu 45%.

Reieșind din cerințele metodologiei, prețurile reglementate la gazele naturale furnizate de Moldovagaz sunt calculate pentru fiecare punct de furnizare, prețul mediu de furnizare al gazelor naturale din 1 iulie 2022 cu aplicarea devierilor tarifare formate în perioada ianuarie - iunie 2022 este determinat în mările de 23 572 lei/1000m3, or cu 45% mai mare decât cel mediu aprobat de ANRE din 1 iunie 2022 (16,254 lei/1000 m3)”, se mai precizează în cere.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ceban explică de ce Moldovagaz a cerut ANRE tarif majorat la gaz: „Compania a acumulat deja abateri negative ”
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea

/VIDEO/ Reduceri pentru 50 de mii de familii. Statul pregătește ajutoare pentru cei care nu-și permit luxul de a-și lua electrocasnice

31 martie 2023, ora 21:08

Statul pregătește ajutoare consistente pentru cei care nu-și permit luxul de a schimba electrocasnicele vechi. Asta înseamnă că frigiderele, mașinile de spălat, televizoare și alte tehnologii, fără de care nu ne mai imaginăm viața în secolul 21, vor putea fi cumpărate cu reduceri de până la 70 la sută, în funcție de gradul de vulnerabilitate al beneficiarului. Iar diferența față de prețul de piață va fi acoperită cu bani din fonduri europene, prin intermediul PNUD Moldova.

„- Produsele sunt înghețate. Nu pot să le scot de aici.
 - Cum o să scoateți?
 - Doar să dezgheț frigiderul. Altfel nu pot. Aici e rupt, nu are ușa”.

Ecesta este frigiderul pe care Maria Jujco l-a cumpărat acum șapte ani, la mâna a doua. Femeia recunoaște că nici nu mai știe cum arată frigiderul modern, așa că este mulțumită de felul în care tehnologia sovietică îi păstrează produsele. Singura nemulțumire este consumul mare de energie.

„Trăim și noi după puterea noastră, după cum este timpul de azi”, a declarat pensionara, Maria Jujco.

Zinaida Proțiuc spune că se chinuie cu un cuptor stricat de multă vreme, dar nu are de ales.

„Oamenilor nu le ajung bani, nu au pe ce cumpăra, de aceea și folosesc ceea ce au”, a menționat pensionara, Zinaida Proțiuc.

Există, însă, o speranță - pensionarii dar și familiile tinere cu venituri reduse sunt cei care vor fi ajutați să-și schimbe electrocasnicele la prețuri reduse cum nu s-a mai văzut în promoții. Guvernul și-a propus ca doar în acest an să împartă 50 de mii de vouchere cu reduceri. 

„Acum, la nivel tehnic, se coordonează pentru ca Agenția pentru Eficiență Energetică să aibă acces la baza de date a ministerului pentru a prelua de acolo informația despre familiile vulnerabile. Este un proces în desfășurare care durează. Anul ăsta va fi lansat”, a vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Guvernul vrea să împartă voucherele după principiul acordării ajutorului la factură, adică în funcție de gradul de vulnerabilitate. Și pentru că se urmărește și consumul rațional al energiei se va ține cont și de alți factori. De exemplu, familiile cu venituri mici, dar consum mare de curent ar putea primi vouchere pentru cumpărarea unui frigider. Iar dacă familia este și numeroasă atunci va putea obține și reduceri la achiziția unei mașini de spălat. Banii pentru aceste echipamente tehnice au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin PNUD Moldova.

„Pentru programul de vouchere la moment este anunțată suma de 3,9 milioane de dolari. Urmează deja la etapa de implementare să fie precizată această sumă în funcție de procedurile de licitație. Deși există finanțe bugetate în cadrul programului, există și interes din partea autorităților pentru continuarea acestui program în următorii ani”, a declarat șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

În acest fel, autoritățile spun că cetățenii vor fi ajutați nu doar să facă rost de electrocasnice noi, dar și să facă economii la plata facturilor. Comercianții de electrocasnice afirmă că tehnica de ultima generație consumă, în unele cazuri, și de trei ori mai puțin în comparație cu cea din perioada sovietică.

„De exemplu, să luăm mașina de spălat din prezent. Ea consumă cu mult mai puțin curent electric, pentru că are funcția de a măsura kilogramele de haine pe care le puneți la spălat. Astfel, ea funcționează după o anumită programă care îi permite să consume mai puțin curent electric”, a menționat managerul la un magazin de electrocasnice, Xenia Paladi.

Pentru asta nu trebuie decât să fim atenți la abțibilduri, afirmă specialiștii:

„Să alegeți cea mai economă tehnică o să vă ajute acest abțibild. Pe el scrie ce cantitate de curent electric se consumă în timpul funcționării. Cel mai econom este indicat cu litera A și trei plusuri”.

Acum responsabilii de proiect sunt la etapa negocierilor cu rețelelor de magazine partenere, iar prezența în toate raioanele va fi una dintre cele mai importante criterii se selecție.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram