Procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe mai multe bunuri ale fostului șef de stat, Igor Dodon, cercetat pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Ex-președintele a fost invitat la PA, pentru a i se aduce la cunoștință acest lucru.
O echipă TV8 l-a surprins pe Igor Dodon intrând clădirea PA. Acesta nu a făcut prea multe declarații.
Nici procurorii anticorupție nu au oferit detalii și nici nu au specificat ce bunuri ale familiei lui Igor Dodon au fost trecute sub sechestru.
Înainte să se prezinte la Procuratură, însă, fostul șef de stat a scris o postare la acest subiect pe Facebook. Acesta spune că ar fi fost puse sechestre inclusiv pe bunuri ale rudelor sale.
„Procurorii aserviți politic au înțeles că dacă dosarul intentat împotriva mea nu are succes juridic, atunci trebuie de făcut jocuri și gesturi propagandistice. Iar un element al acestui teatru propagandistic este să fie pus sechestru pe un șir de bunuri de-ale mele și ale rudelor, inclusiv pe active pe care nu le am în proprietate, fie sunt în gaj în bănci (adică îngheață și imobilizează toate bunurile rudelor mele dobândite corect și licit, până la decizia finală a instanței de judecată care poate dura câțiva ani). Scopul puterii și a echipei de procurori subordonați politic este evident – să prelungească telenovela dosarului Dodon, ca lumea să aibă ce discuta și să dea uitării pentru câteva zile sărăcia și haosul din țară”, a scris Dodon.
Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.
Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.
Deși procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au contestat decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile și au declarat că este una ilegală și neîntemeiată, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.
Procurorii au precizat că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.
În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.
De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.