Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

Judecătoarea Olesea Țurcan, bănuită de pronunțarea unei încheieri contrare legii. Procurorii i-au percheziționat și casa

12 aprilie 2022, ora 13:45
Distribuie:

Magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, Olesea Țurcan a fost recunoscută în calitate de bănuită de pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii. Luni, 11 aprilie, procurorii anticorupție au efectuat două percheziții noi la domiciliul judecătoarei. 

Perchezițiile au fost efectuate în baza ordonanței motivate a instituției de urmărire penală, cu autorizarea judecătorului de instrucție, în prezenta magistratului investigat. În rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii nu au depistat și ridicat obiecte și documente relevante pentru cazul examinat.

Magistrata Olesea Țurcan nu și-a recunoscut vinovăția, solicitând organului de urmărire penală termen pentru a-și pregăti poziția de apărare pe caz.

Urmărirea penală în privința magistratului vizat a fost pornită după eliberarea acordului de către Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a admiterii demersului înaintat de către Procurorul General interimar.

Șeful interimar al Procuraturii Generale , Dumitru Robu, solicitat în 25 martie, la CSM, inițierea urmăririi penale în cazul judecătoarei Olesea Țurcanu pentru pronunțarea unei decizii judecătorești ilegale. Primele percheziții au avut loc în data de 31 martie, în biroul de serviciu. Procurorii nu i-au putut percheziționa și casa, deoarece Țurcan era plecată din țară. Judecătoarea a spus atunci că perchezițiile sunt o acțiune procesuală ilegală, iar probele „sunt nule”. 

Magistrata de la Judecătoria cu sediul Râșcani este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, potrivit anticorupție.md. În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram