Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

social

/VIDEO/ Ion Ceban susține că nu va semna pentru desfășurarea evenimentului LGBT. GENDERDOC-M: „Marșul va avea loc”

13 iunie 2022, ora 10:53
Distribuie:

Ion Ceban susține că nu a semnat autorizația privind desfășurarea marșului solidarității, organizat de comunitatea LGBT în data de 19 iunie. Edilul Capitalei își menține poziția anterioară și susține că „astfel de parade ar trebui să fie organizate de cine își dorește la fiecare acasă”.

„Parada homosexualilor să fie la fiecare acasă cine își dorește. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Am scris refuz și îmi asum în totalitate inclusiv din punct de vedere juridic. Am înțeles că vreți să mă târâți prin tot felul de judecăți. Nu suntem împotriva cuiva, dar paradele homosexualilor le face fiecare acasă la el. Pot fi criticat de PAS care tare îi apară peste tot, dar este poziția mea, a colegilor mei, asta e poziția multor cetățeni  care nu-și doresc acest lucru”, a declarat Ceban. 

Totodată, Ceban a precizat că nu au fost încălcate niciodată drepturile nimănui, legate de educație, serviciu și a făcut o paralelă la incidentele de la marșul LGBT, care a avut loc recent la Iași.

„Ce se urmărește prin această paradă? Nu încălcăm dreptul la nimeni, fiecare are drepturi egale în societate. Apăr dreptul lor la muncă, educație, serviciu, dar ați văzut și ce s-a întâmplat la Iași. Haide-ți să ne concentrăm pe alte lucruri. Ce am avut în anii precedenți la aceste parade – ieșirea în stradă și divizarea societății, haos pe străzi. Copii nu trebuie să vadă acest lucru. Haideți să ne concentrăm pe alte acțiuni și evenimente”, a conchis edilul Chișinăului.

Contactată de echipa TV8.md, Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul Centrului de informaţii GENDERDOC-M, ne-a precizat că „Ceban nu este împuternicit să semneze sau nu declarația despre marș ”.

”Marșul va avea loc”, a precizat Angelica Frolov.

TV8.md reamintește că Ion Ceban a venit cu o reacție pe Facebook în data de 31 mai, unde a scris că  „marșul homosexualilor nu va fi acceptat de Primăria Chișinău”.

Totodată, cu o reacție și Mitropolia Moldovei, care s-a arătat nemulțumită și a criticat aceste acțiuni „care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății”. Mitropolia îndeamnă autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale.

De asemenea, propaganda a fost interzisă în Găgăuzia, printr-o nouă rezoluție care a fost adoptată de deputații din Adunarea Populară, în data de 26 mai. Potrivit deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei, „promovarea relațiilor netradiționale între oameni este în detrimentul valorilor noastre creștine”, scrie gagauzinfo.

Comunitatea LGBT din Moldova a condamnat prevederile rezoluției Adunării Populare din Găgăuzia, prin care se interzice propaganda homosexualității în unitatea administrativ teritorială.

„Găgăuzia nu poate adopta legi care contravin Constituției Republicii Moldova. Deputații locali ar trebui să se ocupe de prejudecățile lor în privat. Prejudecățile nu își au locul într-un organ legislativ. Vom merge în instanță, pentru a anula rezoluția”, a menționat Angelica Frolov, coordonatoare de program Genderdoc.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ce spune Ceban despre marșul care va fi organizat de LGBT: „ Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”

31 mai 2022, 17:05

Propaganda homosexualității, interzisă în Găgăuzia. Comunitatea LGBT: Deputații locali să se ocupe de prejudecățile lor

26 mai 2022, 09:05

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, ora 22:00
Distribuie:

Organizatorii protestului din fața Parlamentului și Președinției au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9.000 de locuri. La protest au participat în jur de 5.800 - 6.000 de persoane, anunță Poliția, asta deși Partidul Șor susținea că au protestat peste 45.000 de oameni.

Potrivit oamenilor legii, atât organizatorii, cât și participanții la protest au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice.

Totodată, participanții la protest au atacat forțele de ordine prin altercații și cu diferite obiecte. Fiind somați de oamenii legii, aceștia au refuzat să se conformeze cerințelor.

Organizatorul acțiunii s-a eschivat de la dialogul cu forțele de ordine, fapt documentat în condițiile legii.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente și să colaboreze cu Poliția.

Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Poliția a anexat declarația suplimentară depusă de organizatorul acțiunii privind locul desfășurării întrunirii.

Mii de oameni s-au adunat duminică, 25 septembrie, în fața Parlamentului și Președinției, la protestul organizat de Partidul Șor. Oamenii sunt nemulțumiți față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de guvernare.

Potrivit Partidului Șor, mobilizarea pentru protest a început încă din primele ore ale dimineții, când oameni din toate colțurile țării au luat calea spre Chișinău. 

Coloane întregi de microbuze și autobuze au fost observate pe mai multe drumuri naționale. 

Acțiunea a început la ora 15:00.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați, primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Peste 45 de mii de oameni ar fi prezenți la protest, susține Partidul Șor: Liderul acestuia a apărut pe un ecran gigantic

25 septembrie 2022, 17:09

Incident la protestul organizat de Partidul Șor! Unei femei i s-a făcut rău: A fost luată de ambulanță

25 septembrie 2022, 17:09

Momentul în care protestatarii vor să instaleze corturi în curtea Președinției, dar sunt opriți de poliție

25 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram