/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

social

Explicațiile lui Dodon, după prelungirea arestului: „Se fac presiuni asupra judecătorilor. Vom ataca decizia”

21 iunie 2022, ora 19:48
Distribuie:

Fostul șef de stat, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. După decizia magistraților, fostul președinte, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a declarat că se aștepta la o astfel de decizie, însă unele argumente nu le poate înțelege.

„Cum era și de așteptat în condițiile justiției reformate, judecătorii au luat decizia de a prelungi arestul la domiciliu... Din ceea ce am auzit astăzi sunt trei blocuri de argumente ale procurorilor. Primul se referă la unii martori care sunt oponenți politici, care m-au criticat public și ei au fost ca martori în acest caz, pentru a avea argumente de prelungire a arestului la domiciliu. Al doilea s-au referit la faptul că locuiesc împreună cu soția, de ce soția în calitate de învinuită discută cu mine, eu nu înțeleg la ce se referă ei, oameni bolnavi. Al treilea este de ce discut cu voi este, încălcarea este că discut cu presa că discut cu presa, plasez unele mesaje pe Facebook, comentez politic. Eu cred că asta este o încălcare a și libertății de exprimare” a declarat Dodon.

Totodată, fostul președinte l-a acuzat pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, că ar fi implicat în acest proces. Acesta susține că va ataca decizia la Curtea de Apel.

„Regret că procurorii au luat decizia să preseze membrii familiei, de exemplu cumnatul meu, are confirmare financiară la toate actele. Vom ataca împreună cu avocații la Curtea de Apel. În condițiile în care judecătorii nu ascult indicațiile Maiei Sandu este imediat prin presa de dreapta, prin învinuiri de îmbogățire ilicită, orișicare nu ascultă de Maia Sandu și Litvinenco, în condițiile în care se fac presiuni asupra judecătorilor cred că era de așteptat acest lucru”, a declarat Dodon.

Procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au declarat că au prezentat probe noi, însă nu au oferit mai multe detalii.

Reamintim că la Judecătoria Ciocana, marți, 21 iunie, a fost examinat demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive de arest la domiciliu pentru încă 30 de zile în privința lui Igor Dodon. Ajuns la Judecătorie, acesta nu a refuzat să ofere declarații.

Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

Deși procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au contestat decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile și au declarat că este una ilegală și neîntemeiată, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.

Procurorii au precizat că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.

Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. 

Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon  a investit din start  în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. 

Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram