Șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG), Alexandru Stoianoglo, aflat sub control judiciar pentru încă 30 de zile, va fi cercetat disciplinar pentru că a comentat pe Facebook reținerea celor cinci foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.
Potrivit declarațiilor făcute de Robu, Stoianoglo este obligat să respecte regulile deontologice ale procurorilor, iar reacția acestuia privind reținerea ex-deputaților transfugi este o încălcare.
„Considerăm că prin declarațiile plasate pe rețelele de socializare, procurorul general interimar a admis încălcările privind faptul că procurorul este obligat să respecte regulile deontologice conform articoulului 6 din Legea cu privire la Procuratură, astfel procurorul este obligat să se abțină de la fapte care ar discredita imaginea Procuraturii sau ar afecta prestigiul profesiei de procuror. Prin urmare s-a afectat imaginea instituției Procuraturii și nemijlocit activitatea de investigare a cauzei penale privind faptul de îmbogățire ilicită”.
Contactat de tv8.md avocatul lui Alexandru Stoianoglo, Victor Munteanu, a declarat că Stoianoglo și-a expus opinia și nu poate fi cercetat nici penal, nici administrativ și nici disciplinar pentru că și-a exprimat opinia.
„Nimeni în Republica Moldova nu a anulat dreptul al libertatea de exprimare care este protejată de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Domnul Stoianoglo și-a expus opinia și dumnealui nu poate fi cercetat nici penal, nici administrativ și nici disciplinar prin prisma libertății de exprimare garantate. Cu regret Republica Moldova a pierdut mai multe cazuri la Curtea Europeană și din păcate cetățenii cu cea mai mare probabilitate vor plăti din buzunarul său pentru gafele actualilor procurori”, a declarat Victor Munteanu.
Pe 11 februarie, șeful suspendat al PG, Alexandru Stoianoglo, a venit cu o reacție referitor la reținerea celor cinci foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Acesta a declarat că, din punctul său de vedere, aceste dosare penale nu vor avea finalitatea la care se așteaptă oamenii.
Într-un mesaj public pe pagina sa de Facebook, Stoianoglo a catalogat reținerea ca o „agitație regizată, o mimare a luptei cu corupția și o încercare de a sustrage atenția oamenilor de la problemele zilnice”.
Acesta și-a argumentat opinia afirmând că potrivit practicii sale profesionale, este aproape imposibil de a demonstra faptele de corupție care au avut loc cu șapte ani în urmă”.
Procurorul general suspendat a scris că cel mai mult a fost afectat de cazul Violetei Ivanov, care la doar câteva zile după ce a fost arestată și-a pierdut mama.
Pe 10 februarie, magistrații s-au expus și au decis ca foștii deputați Artur Reșetnicov, Serghei Sîrbu și Vladimir Vitiuc, bănuiți într-un dosar de îmbogățire ilicită, să rămân în izolatorul CNA pentru încă 30 de zile. Totodată, fosta deputată comunistă, în prezent membră a Partidului Politic „Șor”, Violeta Ivanov, a fost plasată în arest la domiciliu.
Sergiu Sîrbu, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Vladimir Vitiuc, au fost reținuți la începutul acestei luni, după ce oamenii legii au descins cu percheziții, în total, la 13 ex - parlamentari.