Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

/VIDEO/ Moldovenii se gândesc cum să raționalizeze consumul de gaz și energie electrică. Recomandările specialiștilor

28 septembrie 2022, ora 17:53

În timp ce prețurile la gaz și energie au tot crescut, în ultima perioadă, oamenii se gândesc cum să raționalizeze consumul și să reducă din cheltuieli. Unii spun că cea mai eficientă metodă de economisire a energiei electrice este procedeul clasic: adică deconectarea tuturor electrocasnicelor, atunci când ieșim din casă. Între timp, alții spun că sunt nevoiți să economisească până și chibriturile. În aceste condiții, specialiștii vin cu o serie de recomandări, pe care le putem pune în practică în fiecare zi, pentru a evita consumul de energie electrică.

Scumpirile în lanț dau tot mai mari bătăi de cap moldovenilor. Oamenii sunt nevoiți să economisească cât pot de mult, pentru a putea face față tuturor cheltuielilor. Unii cetățeni, pentru a economisi, deconectează toată tehnica, atunci când ies din casă, iar alții renunță la unele electrocasnice, cum ar fi cuptorul cu microunde. 

„De exemplu, iată eu am ieșit din casă, am scos din priză tot ce e cu electricitatea. Rămâne numai frigiderul că, mă rog, acolo e mâncarea și n-ai să scoți. Restul... Seara tot așa. Dacă este lumină pe stradă, n-o mai aprindem în casă, ne culcăm, mai privim un pic poate televizorul și iar îl sting. Și atât. Cu lumina - nu prea... Am avut un cuptor cu microunde. L-am strâns într-un pachet și l-am pus într-o parte...”

Iar alți oameni ne-aui spus că sunt nevoiți să economisească chiar și cele mai elementare lucruri din casă:

„ - Fac economie câteodată și la chibrite, și la sare. Sarea eu nu o iubesc, de fapt, dar la chibrite câteodată. 
- Da cum faceți economie la chibrite? 
- Cum fac? Nu dau foc la nimic. Ce, nu știți? ” 

Iar unii moldoveni au găsit metode alternative și acum sfătuiesc toată lumea să consume rațional energia electrică:

„Am cumpărat lămpi economice și unde avem trei, patru lămpi, am pus numai una. Și iată așa mă strădui să fac economie. Da noi toți trebuie să facem economie”.

Specialiștii susțin că, pentru a economisi energie electrică, dar și bani, la procurarea unui aparat electrocasnic, dar și în activitatea cotidiană, trebuie să ținem cont de anumite detalii, aparent, destul de simple, dar care, au o importanță mare. De exemplu, dacă procurăm un obiect nou, cum ar fi un fier de călcat, trebuie să ținem cont în primul rând de etichetarea energetică:

„Trebuie să optăm pentru clasele A3 cu trei de plus, A cu doi de plus. Clasele care ne vorbesc despre un randament înalt al unui anumit receptor”.

Și în viața cotidiană există anumite reguli, pe care specialiștii, ne îndeamnă să le respectăm. De exemplu, putem să deconectăm rola chiar înainte de finalizarea procesului de gătit, pentru că, deja avem o anumită inerție termică, care se va menține:

„Fiecare dintre noi are un fierbător electric. Este important anume să fierbem acea cantitate de apă, de care noi avem nevoie. Dacă avem nevoie să facem o cană de ceai, o să punem cantitatea minimă, care reprezintă 0,5 l, pentru că, cantitatea de energie consumată de fierbător, este direct proporțională cu cantitatea de apă pe care noi o fierbem”.

De asemenea, e bine de știut că, energia pe care o consumă mașina de spălat haine, nu depinde, de fapt, de încărcătura acesteia.Totodată, pentru a economisi mai mult, trebuie să optăm pentru programele de spălare la temperaturi reci, atâta timp cât petele nu sunt complexe și pot fi înlăturate ușor. Iar dacă e să vorbim despre frigider, atunci, acesta trebuie amplasat la o distanță de 10 cm de perete, ca schimbătorul de căldură să aibă o anumită eficiență. „Totodată, nu trebuie să punem în frigider alimente cu o temperatură înaltă. Trebuie să le lăsăm să se răcească, după care să le introducem în frigider, pentru că atunci el va consuma o cantitate mare de energie electrică”.

Vorbind despre celelalte aparate electrice din casă, specialiștii susțin că, în cazul în care nu le mai utilizăm, trebuie neapărat să le deconectăm. Totuși, experții susțin că, cea mai potrivită măsură ar fi instalarea centralelor fotovoltaice, întrucât, durata de recuperare a investițiilor deja este mai mică de șapte ani. 

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii
Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”
Prețurile în Moldova versus Ucraina: Un deputat PAS explică de ce tariful la gaz este mai mic în țara vecină, aflată în război
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
/VIDEO/ Jurnaliști TV8, agresați la protestul Partidului Șor: „Am fost îmbrâncit și lovit cu pumnul în spate”
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
/VIDEO/ Ambasador: Probabilitatea unei invazii ruse este scăzută acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”
Republica Moldova, „o preocupare foarte specială” pentru România. Iohannis: „Discutăm cu aliații pentru a găsi căi de a-i ajuta”

Horus explică motivul avariei de la Termoelectrica: „Compania nu este responsabilă de întregul volum de lucru”

29 noiembrie 2022, ora 12:34

Compania „Horus Energy” nu este responsabilă de avaria din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. Declarația a fost făcută de reprezentatul pentru Dezvoltare al grupului de companii Horus, Mihai Godea, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că atacurile pe tema avariei recente la „Termoelectrica” ar fi o parte a luptei politice între diferite grupuri din PAS. 

Reprezentatul companiei a precizat că se va adresa conducerii țării, inclusiv președintelui PAS, Igor Grosu să-și rezolve problemele interne de partid, fără a afecta activitatea sectorului termoenergetic”. 

Mihai Godea a anunțat că grupul de companii pe care-l reprezintă se va adresa cu o scrisoare deschisă conducerii supreme a țării, în care va avertiza că specialiștii lor se vor retrage de la „Termoelectrica” dacă vor continua implicarea companiilor „în războiul lor intern”.

„Tot tărăboiul asta s-a început din primăvara, în care compania Horus a fost implicată fără voie în politică. Noi nu am fost, nu suntem și nu vrem să fim parte a acestui joc politic. Mă adresez domnului președintele a partidului de guvernământ Igor Grosu să-și rezolve problemele interne de partid, fără a afecta activitatea sectorului termoenergetic. Noi nu vom fi implicați în politică”, a menționat Mihai Godea. 

Directorul tehnic al companiei „Horus Energy” a venit cu unele precizări legate de reparația blocului. 

„Vreau să spun că în procesul lucrărilor de reparare capitată care a făcut obiectul caietului de sarcini, grupul companiei Horus a executat în totalitate acest volum. Ce ține de partea incidentului, acesta nu face parte a volumului executat de compania Horus, noi facem reparație la un bloc care are un termen de exploatare de peste 40 de ani, de care ne conducem de anumite instrucțiuni din anii 1980. 

Să spunem mulțumesc că suntem cu aceste blocuri, că altele nu le avem...() Incidente din astea am avut și anul trecut, dar și în anii precedenți, care au durat de la 15-18 zile. Acum incidentul este produs din uzura fizică a blocului, compania Horus nu este responsabilă de întregul volum de lucru pentru pornirea unui bloc. Am făcut ceea ce am putut ca să aducem blocul în funcționare. Ce ține de caietul de sarcini compania Horus și-a executat toate funcțiile și sarcinile atribuite ”, a spus Mihai Pasecinic.

Potrivit șefei Departamentului Juridic a companiei „Horus Energy”, Alesea Gotînjanu, o comisie de anchetă din cadrul companiei Termoelectrica investighează cauza avariei, iar pe acest caz au fost inițiate trei cauze penale. Totodată, din materialele care au fost verificate, din documentele tehnice, din explicațiile martorilor și colaboratorilor Horus care au prezenți în perioada executării lucrărilor s-a constatat nevinovăția companiei Horus. 

„Conform contractului semnat la data de 27 iunie 2022, termenul de garanție pentru lucrările executate este de 24 de luni din data recepției finale a acestor lucrări. Lucrările sunt divizate pe cinci compartimente, nu doar generatorul. Reparația capitală a generatorului este doar o parte din volumul contractat. Actualmente la data de 22 octombrie a fost semnat actul de recepție finală a volumului de lucrări executat.

De facto, garanția deja se scurge în data de 24 octombrie, dar nu a avut loc execuția unuia dintre compartimente, deci nu avut loc punerea în funcțiune, sau pornirea generatorului la parametri minim acceptabili timp de 72 de ore. În momentul când a fost anclanșat generatorul peste o perioadă s-a produs incidentul care a dus la stoparea întregului bloc energetic numărul 3. Este o situație atipică care nu este prevăzută în contract, dar este prevăzută de legislația R. Moldova în vigoare. 

Din materialele care au fost verificate, din documentele tehnice, din explicațiile martorilor și colaboratorilor Horus care au prezenți în perioada executării lucrărilor s-a constatat nevinovăția companiei Horus”, a relatat șefa Departamentului Juridic a companiei „Horus Energy”, Alesea Gotînjanu. 

TV8.md reamintește că președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a depus un denunț la Procuratura Generală privind investigarea modului în care compania Horus a obținut dreptul de a repara blocul energetic 3 al întreprinderii Termoelectrica. Potrivit politicianului, Republica Moldova suportă pierderi zilnice de milioane de lei din cauza avariei de la Termoelectrica, întrucât deficitul de energie electrică impune achiziții de pe piața externă la un preț de 5 ori mai mare.

Președintele formațiuni a precizat că există o bănuială rezonabilă că reprezentanții Horus au fost favorizați nu doar de către conducerea Termoelectrica, ci și de către demnitari din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Totodată, Termoelectrica S.A. a precizat miercuri, 28 noiembrie, în cadrul unui comunicat care este cauza incidentului din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. 

Potrivit instituției, avaria a fost provocată de o defecțiune la sistemul de răcire. În prezent, pentru punerea în funcțiune cât mai curând posibil a blocului energetic sunt efectuate lucrări de reparație.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că în cazul avariei de la Termoelectrica a fost inițiată o anchetă internă, creată din experți ai întreprinderii și o anchetă externă, din care fac parte și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.

Platforma DA a depus denunț la Procuratura Generală, după avaria de la Termoelectrica. Cum comentează compania „Horus”
Spînu, despre avaria la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica: „S-a desfăcut acea turbină”. Până când ar putea fi reparat
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram