Partidul Social Democrat European (PSDE), anterior Partidul Democrat, nu ar avea nicio comunicare cu fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Cel puțin asta susține prim-vicepreședintele PSDE, Mircea Buga, potrivit căruia o formațiune politică n-ar trebui judecată sau acuzată după un fost lider de partid. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 februarie a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„Nu este nici o comunicare și nu cred că este cazul și-o să fie. Domnul Plahotniuc a plecat în 2019.
În principiu, orice formațiune este un organism viu. Noi înțelegem că au existat situații și în alte state, nu numai în Republica Moldova, când au fost anumite personalități în anumite formațiuni. În această istorie, 26 de ani ai partidului, în formațiunea noastră s-au perindat mai mulți prim-miniștri, miniștri și alți membri ai Guvernului.
Există probleme, există lucruri pe care cei zeci de mii de membri ai partidului nu pot să răspundă permanent și ne-ar deranja dacă am putea acuza o întreagă formațiune politică pentru...”, a spus Mircea Buga.
Întrebat în ce măsură ar putea Plahotniuc influența politica moldovenească, membrul PSDE crede că „cine comunică cu el ar putea să răspundă”.
„Eu stau și mă întreb dacă business-ul lui mai funcționează și am impresia că mai funcționează aici”, a menționat membrul Partidului Liberal, Ion Cebanu.
„Toți care făceau afaceri pe vremea lui Filat, Plahotniuc, Dodon, continuă să afaceri în Chișinău, în Republica Moldova. Dacă ne uităm pe construcții, cum se construia, așa și se continuă cu încălcări, depășirea normelor, fără documentație”, a adăugat liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu.
TV8.md reamintește că fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, care a fugit din țară în iunie 2019, după ce Guvernul democrat de atunci a cedat puterea, și-a anunțat revenirea în politica moldovenească, într-un interviu pentru un portal media din țară.
Plahotniuc nu va reveni, însă, și în Republica Moldova. Oligarhul sugerează că cel mai probabil va face politică de la distanță, iar cu oamenii de acasă și oponenții politici va comunica prin intermediul platformelor online.
Fostul lider al democraților mai spune că revenirea sa în politică se datorează în mare parte situației dramatice din Republica Moldova.
Interviul a apărut la câteva zile după ce SUA au introdus sancțiuni împotriva fostului politician. În context, Plahotniuc a spus că sancțiunile nu schimbă determinarea sa de a reveni în politică.
Vladimir Plahotniuc a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și fost deputat în trei mandate: 28 noiembrie 2010 – 7 noiembrie 2013, 30 noiembrie 2014 – 30 iulie 2015 și 24 februarie 2019 – 30 iulie 2019. El a fost președintele Partidului Democrat din Moldova din 24 decembrie 2016 până pe 24 iunie 2019.
Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.