/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

social

/VIDEO/ Cum sportul l-a schimbat pe Arti: Povestea impresionantă a unui adolescent cu retard

27 martie 2023, ora 18:05

Familia lui Artur Gheruha, un adolescent din Capitală, încearcă să facă totul pentru a-l ajuta. Băiatul a fost diagnosticat cu retard mintal și cu tulburare de vorbire. Ca să-i ofere acces la o gamă mai largă de servicii de recuperare, bunica lui apelează mai des la lombard ori ia credite. 

Însă, de câteva luni, copilul a înflorit datorită faptului că a început să frecventeze un club de sport, unde învață Taekwondo. Familia, antrenorul și medicii săi sunt uimiți de schimbările băiatului. 

Acum jumătate de an, Artur Gheruha sau Arti, așa cum îl dezmiardă apropiații, a descoperit pentru el o pasiune ce urma să-i schimbe viața pentru totdeauna. Din băiatul pasiv și lent, parcă a prins aripi. Și asta datorită faptului că a fost acceptat la un club sportiv, unde învață Taekwondo, împreună cu antrenorul său, Alexandru Maloman. 

„- Te ajută antrenamentele? - Da. - Vrei să devii ca antrenorul tău? - Da”. 

„Artur Gheruha a început să se antreneze la noi de puțină vreme. De circa jumătate de an. Băiatul este foarte sârguincios, într-o așa perioadă scurtă de timp el a atins performanțe impresionante. El face ceea ce alți copii nu reușesc timp de un an sau chiar mai mult”, ne-a spus antrenorul.

Bunica lui Arti spune că întâlnirea cu antrenorul a fost o minune. 

„Tot timpul mergeam la un kinetoterapeut, pentru masaj. Acolo, făcea proceduri de reabilitare și antrenorul nostru. Lui Artur i-au plăcut mușchii lui. Vine la mine și îmi arată. Iar Alexandr Ivanovici se apropie și spune: Vrei și tu așa mușchi? Vino la mine. Eu, de multă vreme, sunt cu ochii pe tine. Noi mergeam la masaj, pentru că el are și scolioză. Din cauza problemelor, veneam de 2-3 ori pe lună la ortoped. Îi rugam să facă ceva, să ne îndrume unde putem să mai mergem... Așa mergea, ca o maimuță. Se deplasa ca un robot, ni se spunea că se alintă”, a relatat bunica băiatului, Eugenia.

Datorită sportului, băiatul a crescut semnificativ - tocmai 7 centimetri în jumătate de an - și a prins la puteri.

„Cu 7 centimetri, timp de jumătate de an. Ca și alte persoane, eu cred că totul depinde de sport. Am fost și la psihiatrul nostru, la evidența căruia suntem noi. Ne-a spus că recomandă tuturor mamelor, care au copii asemeni lui Artur, să-și ducă copiii la sport. S-a arătat surprinsă de cum schimbarea lui Artur. Și-a schimbat mersul, e diferit. Înainte, îl duceam la școală târându-l. Acum așa ceva nu există. Ori alături de mine merge, ori în fața mea încât sunt nevoie să-l ajung din urmă”, a spus bunica.

Familia sa a încercat și mai înainte să-l dea la vreun club de sport, dar nu era acceptat, din cauza dizabilității sale. Copilul, de la vârsta de 5 ani, a fost diagnosticat cu retard mintal.

„La început, s-a suspectat că are autism, apoi l-au exclus repede. Până la vârsta de 5 ani nu vorbea deloc. Nu scotea niciun cuvânt. Spuneau că este lenos și din această cauză nu vrea să vorbească. Apoi am început să-i administrăm injecții, el toată viața primește pastile și injecții. De 10 ani e așa. În curând va face 15 ani. Aflăm despre ceva nou, fuga să încercăm și noi”, a menționat bunica lui Artur.

Boala lui Arti necesită eforturi financiare mari, familia însă este modestă și nu se descurcă. Din partea statului, copilul primește o pensie de circa 1500 de lei. Așa că împrumurile și lombardul sunt soluțiile pentru a face rost rapid de bani.

„Pentru ce ne ajunge? Întrebați mai bine pentru ce nu ne ajunge... Apelăm la lombard, luăm credite. Ce avem de făcut? Trebuie ceva de făcut. Totul este scump. Știți cât costă injecția? 1000 de lei. Acum, iată, am luat cu 700. Pastilele costă 400 și tot așa. Sunt foarte scumpe. - Vi se compensează cumva? - Nu, nu. Spun că sunt fără compensare. Chiar și pentru această categorie de copii. Încercam cândva să notez sumele. Dar ba uitam, ba nu știu ce și nu mai treceam în carnet. Oricum nu ne ajungeau banii. Ce sens mai era să duc evidența? Mai am un fiu, care ne ajută material”.

Lui Arti îi plac, în mod special, antrenamentele individuale, dar se descurcă la fel de bine și când în jurul lui sunt și alți copii. 

„A trebuit să stabilesc un contact cu Arti. E dificil pe alocuri. Uneori e deschis pentru activități, altă dată refuză. Se străduiește. E greu. Este foarte greu, Să faci sfoara, toate exercițiile fizice sunt greu de făcut. Trebuie multă răbdare și străduință. Depune toate eforturile. A dat examenul pentru centura galbenă. A dat examenul cinstit. A făcut tot setul de exerciții pe care i l-am dat”, a spus antrenorul Alexandru Maloman.

Performanțele lui Arti îl mobilizează și pe antrenorul său, care vrea să ofere oportunități și pentru alți copii cu dizabilități. Are și un exemplu în acest sens: fratele său, care organizează inclusiv competiții de acest fel, într-o regiune din Federația Rusă. 

„Se poate, desigur, și chiar este necesar. Mulți copii rămân fără atenție. Sportul este ceea ce îi poate ajuta. Să aibă încredere în ei, să socializeze, să devină independenți și puternici”, a punctat antrenorul de Taekwondo.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge

/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”

missing
03 mai 2024, ora 15:42

Procuratura Anticorupție (PA) are nevoie de noi angajați pentru a fortifica lupta cu schemele ilegale, dar acest lucru este imposibil fără un sediu adecvat. Invitată la „Cutia Neagră”, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că a primit cereri din partea ofițerilor interesați să se alăture echipei, dar nu-i poate angaja, având în vedere că 3-4 persoane muncesc acum într-un singur birou. Între timp, procesul de identificare a unui sediu potrivit continuă. PA a primit și o listă de la Guvern, cu potențiale locații, printre ele și spații ale Hotelului Zarea din Chișinău.

„În ultimele șapte luni, eu și procurorul general am fost la mai multe clădiri în Chișinău, cred că vreo 10, să vedem dacă sunt sau nu acceptabile pentru condițiile care ne trebuie pentru Procuratura Anticorupție. Noi de patru ori am fost de acord cu clădirea propusă, dar până la urmă nu s-a primit clădirea respectivă din anumite motive”, a spus Veronica Dragalin, la TV8.

Printre clădirile acceptabile pentru PA, în opinia șefei instituției, se numără: Academia de Științe, clădirea fostei Universități din Tiraspol, dar și clădirea în construcție de pe strada Alexandru cel Bun, vis-a-vis de Autoritatea Națională de Integritate.

„Era nevoie de 600.000 de lei la sfârșitul anului trecut ca să facem o expertiză și să vedem cât ar costa să putem noi termina această construcție. Atunci am fost informați că nu există banii în bugetul pentru anul 2023 și să revenim în 2024. Am mers la alte opțiuni și am fost deschiși de mai multe ori să acceptăm clădirea care era oferită, dar pe ultimele sute de metri, întotdeauna nu s-a reușit”, a explicat Dragalin.

Șefa PA a subliniat importanța de a avea un sediu propriu, esențial pentru păstrarea confidențialității în cazurile sensibile de corupție. Din acest motiv, nu a luat în calcul spațiile din cadrul Hotelului Zarea din Capitală. 

„Nici nu a fost necesar să merg acolo. Nu e acceptabil așa un spațiu pentru Procuratura Anticorupție. E necesar să avem o clădire proprie, nu un etaj sau două cu altă instituție. Dacă avem un caz foarte confidențial, dar suntem la etajul opt, înseamnă că toată clădirea o să știe cine sunt martorii noștri, cine vine și denunță. Nu putem funcționa în așa mod”, a punctat Veronica Dragalin.

Șefa de la Anticorupție speră că va fi găsită o „casă nouă” cât mai curând, întrucât nu poate face angajări noi fără spațiu adecvat:

„Am primit multe scrisori de intenție de la ofițeri, interesați să fie detașați la PA, dar nu putem angaja oameni noi atât timp cât nu avem oficiu unde să-i punem. Avem oameni care stau câte 3-4 în birou. Nu ne-ar permite condițiile de muncă să punem și mai mulți oameni în birourile pe care le avem. Așteptăm o clădire ca să putem angaja aceste persoane, să avem echipele pregătite și gata să reacționeze la banii murdari care intră în țară pentru scheme de corupție și scheme care vor afecta alegerile democratice din țara noastră. Așteptăm acest lucru, pentru că de asta e un blocaj, nu putem atrage și angaja acești oameni, dar noi lucrăm în continuare să recrutăm persoanele pregătite, motivate, curajoase”.

„Eu cred și sper să găsim o soluție, clar lucru e în interesul țării, nu al PA, noi cu toții lucrăm pentru această țară, o să ajungem la careva soluții, pentru că nu e posibil să o întindem la infinit, e clar că ne trebuie clădire. Noi trebuie imediat să angajam oameni, să avem unde îi pune, e în interesul tuturor”, a conchis Veronica Dragalin.

Necesitatea de a se muta „la casă nouă” a apărut fiindcă Procuratura Anticorupție își mărește numărul de angajați până la 198. Inițial, PA a luat în calcul ideea de a ocupa o aripă a sediului Procuraturii Generale, ulterior - câteva etaje sau birouri ale Academiei de Științe a Moldovei, intenție care a stârnit nemulțumirea din partea mediului academic. Iar administrația Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a acuzat PA că încearcă să preia în mod abuziv o clădire de pe strada Iablocikin 5, care îi aparține și în care sunt pregătiți zeci de specialiști în pedagogie. În replică, PA susținea că are nevoie urgentă de un sediu pentru a nu-i fi blocată activitatea și că UPS „Ion Creangă” se poate muta într-o clădire situată vis-a-vis, care este dotată cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare. Ministrul Educației a spus „nu” ferm și a declarat că Procuratura trebuie să caute alte alternative. 

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram