/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele la Harkov și asistență din Spania. Kremlinul a confiscat active occidentale

social

/VIDEO/ Incinerarea cadavrelor în Moldova - subiect tabu sau necesitate urgentă. Ce cred oamenii și biserica

06 mai 2023, ora 22:00

Chiar dacă în Republica Moldova nu există crematorii umane și nici legislație care să permită activitatea lor, oricum există cereri de incinerare a persoanelor decedate. Rata însă este neînsemnată - circa 0,4 la sută din numărul total de decese. Cele circa 150 de cremațiuni care vin din Republica Moldova au loc în țara vecină. Crematoriul din Odesa este cel mai apropiat și cel mai accesibil. 

Anterior, au mai fost încercări de a legaliza crematoriile în țara noastră, însă preoții s-au opus, iar proiectul de lege a fost retras din Parlament. Și iată că, după o pauză de cinci ani, doi deputați de la PAS au înregistrat un alt proiect de lege prin care se permite înființarea acestor crematorii și incinerarea cadavrelor.

În Republica Moldova, o țară în care peste 96 la sută din populație s-a declarat creștin-ortodoxă, incinerarea defuncților este o practică mai puțin populară. Raportat la un număr anual mediu de decese, cazurile de cremare a cadavrelor constituie în jur de 0,4 la sută. 

Am obținut această rată aproximativă, confruntând datele statistice despre decese și cererile de incinerare, informație ce ne-a fost oferită de una dintre cele mai mari agenții de servicii funerare de la noi. Potrivit acesteia, anul trecut au avut loc circa 150 de cremațiuni. Am solicitat date de la Serviciul Vamal, dar și de la Combinatul de servicii funerare, dar încă nu le-am primit. 

„Se adresează lume și aici care doresc să incinereze. Sunt și cetățeni ucraineni care sunt veniți aici și nu pot reveni acasă decât așa. Mai rar, dar sunt și persoane străine”, a spus directoarea executivă a unei agenții funerare, Elena Murafa.

În Republica Moldova nu există un crematoriu uman, care să ofere această posibilitate. De aceea, companiile din acest domeniu încheie contracte cu cel mai apropiat crematoriu - cel din Odesa. Războiul din țara vecină nu a dat peste cap organizarea procesiunilor. 

„Noi avem un contract cu Odesa, doar cu Odesa, în România - nu. E mai scump și e mai greu de avut acces acolo. Am încercat atunci când a început războiul și nu am reușit. Nu s-a schimbat practic nimic, atât doar că încercăm să ne întoarcem cu mașina în ziua plecării, pentru că începe comendantskii ceas”, ne-a relatat Elena Murafa. 

În perioada pandemiei, crematoriul din Odesa a funcționat la capacitate maximă, având circa 50 de cremațiuni zilnic.

„În medie, avem câte 50 de cremațiuni pe zi. Lucrăm la intensitate maximă, suntem peste limita posibilităților. Din cele 50 de cazuri, 10 sunt decese provocate de COVID”, afirma atunci directorul crematoriului din Odesa, Volodimir Bukach.

În comparație cu înhumarea clasică, incinerarea cadavrelor este o variantă mai ieftină. 

„Procedura de incinerare iese de 2 ori mai puțin decât cea obișnuită. Anul acesta, au crescut foarte mult prețurile pentru cimitir. Un loc și săparea gropii e cam cât costa înainte o înmormântare întreagă. La noi, prețul e de 17.500 de lei, standard. Intră transportul, pregătirea actelor și deja cremarea”, a explicat Murafa.

A optat pentru incinerare și femeia, identitatea căreia i-am protejat-o. Acum doi ani, soțul ei s-a îmbolnăvit subit. A intrat în comă și nu a mai putut fi salvat. Până la această tragedie, cei doi soți au avut discuții despre cum și-ar dori să fie petrecuți pe ultimul drum. Iar rugămintea soțului a fost să fie incinerat după moarte. 

„La acest răspuns, am tăcut puțin și am spus că dacă tu ai decis așa, eu tot am decis așa. Așa că eu voi fi următoarea din familia noastră care tot va fi incinerată. În condițiile Moldovei, nu este o decizie ușoară. Ca să fiu sinceră. Noi știm ce înseamnă în Moldova gura lumii. Noi știm ce înseamnă în Moldova regulile noastre rigide și... Deci, atunci când s-a întâmplat această tragedie în familia noastră, eu cu fiica imediat ne-am dus la rudele soțului ca să le anunțăm ce se întâmplă. Mi-era frică de discuțiile acestea. Dar, spre marea mea fericire, rudele au spus că sunt de acord, pentru că este voința lui”, a povestit Galina.

Decizia luată de ea a fost întâmpină diferit de cei din jur. Unii nu au înțeles-o nici astăzi, alții - dimpotrivă, au respectat-o. 

„Este o chestie morală foarte grea, pentru că foarte lume nu a înțeles gestul și ne-a spus că chiar dacă el a vrut, trebuia să faci creștinește. Eu și așa am foarte multe culpabilități față de el, asta ar fi fost încă o lovitură pentru mine. De aceea, am făcut cum a vrut el, eu sunt liniștită”, mai spune femeia,

Datorită acestei decizii, femeia crede că a putut să treacă mai ușor peste plecarea soțului. 

„Eu am suportat această pierdere mult mai ușor decât dacă el ar fi fost înmormântat. Pentru că noi nu l-am văzut cu fiica nici cum îl aruncă în pământ, nici cum îi toarnă pământ deasupra. Noi îl ținem minte așa cum era. Urna a venit în casă și eu tot timpul, în perioada grea, un an de zile, până a început războiul, eu l-am simțit alături. Eu mergeam pe lângă urnă, eu vorbeam, o ștergeam de praf... Mie îmi venea căldură de la urna ceea”, a mărturisit Galina, a cărei identitate o protejăm.

Și în acest caz, incinerarea a avut loc tot la crematoriul din Odesa. Despre construcția unui crematoriu în Chișinău, în contextul crizei locurilor de veci în municipiu, s-a vorbit mai des pe parcursul anului 2017. La una dintre ședințele Consiliului Municipal, când subiectul a fost atins întâmplător, unul dintre consilierii de atunci a declarat că amenajarea unui crematoriu contravine religiei ortodoxe. 

„- Crematoriul nu este tradiția noastră creștinească și ortodoxă. Noi nu trebuie să provocăm oamenii cu crematoriul vostru. Eu nu susțin propunerea voastră. - Domnule Chirtoca, nici nu s-a vorbit despre crematoriu... - Sunt de acord cu dvs, dar în municipiul Chișinău sunt o mulțime de alte confesiuni. Nu doar creștini ortodocși. Nu puteți să vă opuneți acestui proces și voinței acestor oameni”.

În cele din urmă, s-a reușit alocarea a opt hectare de teren pentru construcția unui crematoriu în Capitală

În 2018, a fost încercare din partea Parlamentului de a autoriza funcționarea crematoriilor umane în Republica Moldova. Un grup de deputați a elaborat un proiect de lege privind cimitirele, care prevedea inclusiv construcția unui crematoriu în Capitală. Documentul însă a stârnit polemici aprinse în timpul dezbaterilor publice și, în cele din urmă, a fost retras din Parlament. 

După o pauză de cinci ani, subiectul a revenit în atenția publică. Deputații PAS - Oazu Nantoi și Marcela Nistor - au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care-și propun să reglementeze activitatea cimitirelor, iar un capitol stipulează modul de funcționare a crematoriilor. 

„Noi am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu Combinatul de Servicii funerare, cu tineri, cu oameni în vârstă, dar și am studiat date despre cât de mult se pot extinde cimitirele și am înțeles că trebuie să venim cu o alternativă. Acest proiect setează principiile de funcționare a cimitirelor - înființarea ori desființarea - și deja este capitolul 5 care vorbește despre crematorii. În mare parte, setează cadrul general. Urmează, ce este mai important, ca Ministerul Mediului și Sănătății să elaboreze un regulament de funcționare. 

O persoană poate fi cremată dacă există un consimțământ, dacă se semnează un contract, tu vei decide ce vei face cu acea urnă. Sunt niște prevederi generale, dar care pot fi specificate mai apoi. - Am putea să avem crematorii publice și private? - Da, desigur”, a declarat coautoarea proiectului de lege, Marcela Nistor.

Din spusele deputatei, proiectul de lege are destule șanse să devină lege, în condițiile în care există o susținere din partea majorității parlamentare, dar și a societății civile. 

„Noi l-am prezentat deja în comisii, Comisia Educație l-a votat în unanimitate, chiar și de către colegii de la BECS. Eu cred că acum există mai multă deschidere, dar și din partea societății. Eu cred că mai mulți oameni care au fost plecați peste hotare, de pildă, bunica mea, nu se mai opun. Dar noi avem și mai multe confesiuni și trebuie să le oferim tuturor acest drept. Sperăm să avem deschidere mai multă decât în 2018. E clar că proiectul va fi supus consultărilor publice. Rămâne la libera alegere, acest proiect nu obligă pe nimeni”, a subliniat deputata PAS.

Urmărește cu atenție acest proiect de lege și conducerea agenției funerare. Directoarea ne-a spus că a încercat și anterior să obțină permisiunea de a construi un crematoriu, pentru a nu mai fi nevoiți să meargă la Odesa. A fost refuzată, în condițiile în care nu există legislație în acest domeniu. 

„Nu s-a permis, pentru că nu era legislație. Noi deja de 1,5 ani am lucrat cu ecologistul, juriștii. Avem trei echipamente, adică avem documente pe ele. Noi am transmis o scrisoare la Parlament, sunt niște puncte cu care nu suntem de acord. Vrem să fie schimbate. E un domeniu specific, nu toți se pricep. Nu este stipulat că crematoriul poate fi deschis de o persoană juridică. Se spune că pot fi de stat si în parteneriate publice-private”, a menționat Elena Murafa.

Pe de altă parte, sunt preoți care au păreri categorice față de înființarea crematoriilor umane. 

„Biserica nu vede cu ochi buni această construcție a crematoriului. Credința noastră spune că trupul trebuie dat putreziciunii, ca procesul de putrefacție să aibă loc natural, fără o acțiune violentă asupra corpului. Biserica ortodoxă consideră practica neconformă, pentru că noi vedem în corp o valoare, acordăm cinste deosebită trupului, ca și sufletului”, a spus preotul de la biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, Alexandru Guțuleac.

Preotul recomandă autorităților să găsească alte soluții pentru suprapopularea cimitirelor.

„Statul, înainte de a veni cu această soluție - crematoriul - să vină și cu alte propuneri de a rezolva extinderea enormă a cimitirelor. Asta este problema. Biserica propune osoarele, după 7-10 ani, să fie dezgropat mormântul, iar oasele puse în altă parte. O altă inițiativă este ca dacă timp de mai multă vreme, nimeni nu vine să îngrjiească mormintele, să se permită locul unei alte persoane. Sau să se permită înhumarea pe etaje”, consideră preotul.

Și oamenii de rând au păreri împărțite despre arderea cadavrelor după moarte. 

„Ar fi bine, noi avem mai multe religii. Mulți ar vrea să... Eu cred că este ceva normal. Nu cred că aș merge la asta. Nu. Ne ținem după oarecare obiceiuri creștine”.

„Categoric sunt împotrivă. - Împotrivă? - Eu sunt creștină ortodoxă, așa că eu niciodată nu mi-aș imagina că așa ceva poate să fie la noi, în Moldova. - Sunt oameni care vor... - Nu, nu. Categoric sunt împotrivă. Toți oamenii pe care îi cunosc și, în general, toți din satul nostru nu cred să fie vreo persoană care să fie de acord cu așa idee. - În general, oamenii de la sat sunt pentru metoda clasică - înmormântarea. - Da, noi așa credem”.

„Acei care au boli infecțioase și așa. Dar restul nu cred că lumea ar dori, mai ales de la sate. La orașe, copiii nu vor să știe de părinți. Uneori nici părinții nu mai vor să știe de copii. Sunt diferite... cazuri. Asta la caz aparte”.

Dar, în spațiul carpato-dunărean, au existat perioade în care morții erau incinerați. Ne oferă detalii muzeograful și etnograful Sergiu Bodean, de la Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală. Aici, s-au păstrat și câteva urne funerare în care cândva era depozită cenușa rezultată după incinerare. 

„Primele incinerații certe documentate datează din perioada hallstattiană târzie, este vorba de secolul 7-6 înainte de Hristos. Unele descoperiri au fost făcute în necropola tumulară de la Trinca „Drumul Feteștilor”. Odată cu schimbarea culturilor, era utilizată de la caz la caz. Dacă vorbim de secolele 503 înainte de Hristos, acest spațiu era populat de geți, practicau incinerația, dar și înhumația. Ritul funerar era biritual. Cum se realiza incinerația? Evident că defunctul era încinerat cu material lemnos, cenușa se strângea, se punea în aceste urne funerare, de la Speia, din stânga Nistrului”, ne-a spus etnograful și muzeograful de la Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală, Sergiu Bodean.

La sfârșitul Evului mediu timpuriu, incinerația dispare totalmente din acest spațiu. Conform specialistului, acest fapt este legat de răspândirea creștinismului și adoptarea ritului funerar de inhumație. 

Cu toate acestea, o mulțime de țări practică incinerarea cadavrelor. La nivelul Uniunii Europene, există o rată medie de circa 36%, mai mare fiind în Elveția, Republica Cehă, Suedia, Marea Britanie. Găsim crematorii umane și la vecini. În Ucraina sunt trei, un număr similar este și în România. În Federația Rusă, unde creștinismul ortodox este credința dominantă în rândurile rușilor, la fel, există crematorii umane. Se cunoaște despre 27 astfel de clădiri, conform site-urilor de specialitate.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Înmormântările - un lux în Moldova? Costurile amețitoare și greu de acoperit pentru a-ți lua rămas-bun de la cei dragi
/VIDEO/ Un preot cum mai rar întâlnești! Află povestea părintelui din Boghenii Vechi, care a anulat toate taxele
/VIDEO/ Viața i-a dat o mulțime de încercări. Rămas văduv și cu doi copii, un preot din Rezina este voluntar pentru tineri
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”
Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”

/VIDEO/ Răsturnare de situație după 18 luni de la dispariția Mădălinei, în SUA: Mama fetei ar putea fi deportată în Moldova

missing
21 mai 2024, ora 13:07

La 18 luni de la dispariția Mădălinei Cojocari în SUA, mama fetei, Diana, și-a schimbat declarațiile în instanță. Aceasta pledează vinovată, pentru că nu a raportat la timp dispariția copilei, scrie WCNC Charlotte. Acum, femeia ar putea fi deportată în Republica Moldova.

Mama Mădălinei risca doi ani de închisoare minus timpul deja petrecut în detenție. Conform avocaților săi, aceasta a petrecut ultimele 520 de zile în arest și ar putea fi eliberată în zilele următoare.

Diana și soțul ei, Christoper Palmiter, tatăl vitreg al Mădălinei, nu au raportat dispariția fetiței la poliție decât câteva săptămâni mai târziu, pe data de 15 decembrie 2022. Inițial, au declarat autorităților că și-au văzut fiica ultima dată în seara zilei de 23 noiembrie 2022.

Christopher Palmitter, tatăl vitreg al Mădălinei, susținea că fiica este în siguranță și că a fost ascunsă, cel mai probabil, de către mama Diana, undeva în munți, deoarece ar fi fost în pericol din partea unei persoane terțe.

Ambii părinți au fost arestați în termen de 24 de ore după ce Mădălina era de negăsit. Christoper Palmiter a fost eliberat pe cauțiune în luna august 2022, iar suma a fost redusă la 25.000 de dolari. Diana rămâne închisoare, potrivit avocaților săi.

În vara anului 2023, bunica fetei, Rodica Cojocari, a declarat că nepoata ei „este vie, dar a fost răpită”. Femeia îi acuză pe cei doi că ar fi traficat-o pe Mădălina pentru suma de cinci milioane de dolari.

Reamintim că Mădălina a fost văzută ultima dată pe 21 noiembrie 2022, când avea 12 ani, coborând dintr-un autobuz școlar în orașul Cornelius, la nord de Charlotte, în Statele Unite ale Americii, mama fetei, Diana Cojocari, a declarat poliției că a văzut-o pentru ultima oară pe 22 noiembrie 2022, în jurul prânzului. Mai târziu, și-a schimbat mărturia, spunând că a văzut-o pe Mădălina pe 23 noiembrie, în jurul orei 22:00. În aceeași seară, Diana Cojocari a spus poliției din Cornelius că ea și soțul său, Christopher Palmitter, s-au certat.

Înregistrările poliției arată că Palmitter a părăsit orașul în acea seară și a condus până în Michigan pentru a „ridica obiecte”, revenind în Cornelius pe 26 noiembrie. El le-a spus polițiștilor că nu a văzut-o pe Mădălina timp de o săptămână înainte de acea dată.

Conform rapoartelor poliției, ambii s-au acuzat reciproc că o ascund pe Mădălina. Poliția a dezvăluit ulterior că Diana Cojocari a vizitat munții din comitatul Madison, Carolina de Nord, între 22 noiembrie și 15 decembrie. Autoritățile au cerut ajutorul publicului în cazul în care au observat-o în acea perioadă.

Pe 12 decembrie, un ofițer școlar a vizitat casa Mădălinei, dar nu a găsit pe nimeni. Diana Cojocari a promis să o aducă pe Mădălina la o întâlnire pe 15 decembrie, dar la școală s-a prezentat fără ea. Ulterior Diana a spus că nu a văzut-o pe Mădălina de la prânzul din 22 noiembrie.

Atât Palmitter, cât și Diana Cojocari au fost arestați pe 17 decembrie. 

Detectivii au fost trimiși la ea acasă pentru a căuta indicii cu privire la locul în care ar putea fi Mădălina. FBI-ul a fost chemat să ajute la căutări pe 16 decembrie. În casa lor, poliția a descoperit cărțile de școală ale fetei și că lipseau câteva haine. Moldoveanca a afirmat că un rucsac și hainele aparținând Mădălinei au dispărut din casa lor. Acest lucru a condus la o nouă percheziție la domiciliu pe 21 decembrie.

Pe 30 decembrie, un mandat de percheziție la casa familiei a scos la iveală mai multe obiecte, inclusiv documente despre locuința Mădălinei, haine, arme, documente financiare și alte dovezi ADN. Pe 3 ianuarie, Diana Cojocari și Palmiyter au fost inculpați pentru neglijarea raportării dispariției Mădălinei. Ulterior, pe 8 martie, investigațiile au arătat o "comunicare extinsă pe 2 decembrie 2022", inclusiv apeluri către numere implicate în investigații privind traficul de droguri/narcotice T3.

Pe 11 aprilie a trecut a 12-a aniversare a Mădălinei, fără să se știe nimic despre ea. Diana Cojocari a fost acuzată de posesie de droguri pe 14 aprilie, în timp ce era în închisoare, însă aceste acuzații au fost retrase pe 6 iulie.

Poliția din Cornelius a investigat un indiciu găsit într-o postare de pe Facebook care pretindea că Mădălina a fost văzută la o stație de benzină din California, dar autenticitatea nu a fost confirmată. 

În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.

Orice persoană care ar putea avea informații care ar putea ajuta detectivii ar trebui să contacteze Departamentul de Poliție Cornelius la 704-892-7773.

Tatăl vitreg al Mădălinei, dispărută în SUA, eliberat din închisoare deși bunica crede că el a răpit-o: „E implicat cu criminali”
/VIDEO/ Un an de la dispariția Mădălinei! Căutările continuă, în timp ce părinții se acuză reciproc, iar bunica are o versiune șocantă

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram