Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a venit cu o reacție după ce într-o opinie separată, trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au pus la îndoială legalitatea numirii sale în funcție. Dragalin a dat asigurări că are toate studiile, inclusiv experiența necesară pentru a fi într-o funcție în lupta pentru justiție.
„Vă asigur că am toate studiile, diplomele și experiența profesională necesară pentru deținerea acestei funcție cheie în lupta pentru justiție, dreptate și un stat de drept în Republica Moldova”, a scris șefa PA, pe Facebook.
TV8.md reamintește că Veronica Dragalin ar fi obținut echivalarea diplomei sale de studii din SUA după numirea sa în funcție. Aceasta contravine cerințelor legale, potrivit cărora diploma trebuie să fie echivalată înainte de depunerea dosarului pentru concursul de ocupare a funcției de procuror.
Mai exact, potrivit Legii nr. 3 cu privire la Procuratură, una dintre condițiile de eligibilitate pentru candidații la funcția de procuror și procuror-șef este „deținerea unei diplome de studii superioare de licență și diplome de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent, recunoscut de o structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor”.
Totodată, persoana trebuie să fi absolvit cursurile de formare inițială a procurorilor în cadrul Institutului Național al Justiției sau, în cazul persoanei care are vechimea în muncă necesară pentru a fi numită în funcția respectivă, să susțină examenul în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiție.
Într-o opinie separată a trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), referitoare la numirea Veronicăi Dragalin în funcția de șefă a PA, se subliniază că comisia specială de preselecție avea responsabilitatea de a verifica în mod clar această eligibilitate, deoarece aceasta reprezintă baza pentru atestarea calificărilor și cunoștințelor necesare exercitării funcției de procuror.
În opinie, se menționează că în dosarul său de concurs, Veronica Dragalin a prezentat copii ale diplomelor eliberate de Duke University în anul 2008, care atestă gradul „Bachelor of Science” în domeniul biologiei și chimiei, și de University of Virginia School of Law în anul 2011, care atestă gradul „Juris Doctor”.
„Proveniența acestor diplome din sistemul educațional al altui stat, pe lângă faptul că sunt în copii neautentificate și nici nu sunt traduse în limba de stat, fac imposibilă atribuirea automată (fără verificările de rigoare) a acestora la categoriile de acte de studii prescrise de lege cum sunt „diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului”.
Dragalin a depus jurământul de numire în funcție pe 5 august, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta a devenit șefă a Procuraturii Anticorupție după ce a câștigat concursul pentru această funcție, luând cel mai mare număr de puncte la proba interviului.
Jurist de profesie, Veronica Dragalin a declarat în timpul probei interviului că printre prioritățile sale se numără pedepsirea celor care au furat statul, întoarcerea banilor furați înapoi cetățenilor și creșterea credibilității societății în Procuratură.
Șefa PA are o experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri, în efectuarea anchetelor, inclusiv pentru infracțiuni de corupție, mită, fraude bancare spălare de bani, organizații criminale corupte. Este procurora care a condus și coordonat urmărirea și acuzațiile penale de luare de mită împotriva unui consilier municipal și a unui viceprimar al orașului Los Angeles, acuzații de obstrucționare împotriva altui consilier municipal al orașului Los Angeles.
Potrivit CV-ului, aceasta deține o vastă experiență în investigații internaționale, inclusiv pentru încălcarea legii privind corupția în străinătate (FCPA), solicitări conform tratatului de asistență judiciară reciprocă (MLAT), și solicitări de la Interpol, precum și experiență în instanțe de judecată cu juriu și cu judecător, și procese de apel, inclusiv informare și argumentare orală înaintea Curții de Apel a Circuitului Nouă.