Cei patru garanți ai fostului deputat democrat Vladimir Andronachi - doi primari, o fostă directoare de liceu și starețul unei mănăstiri, nu riscă niciun fel de răspundere penală în cazul în care controversatul ex-politician s-ar eschiva de la urmărirea penală sau ar fugi din nou din țară.
Dacă acest lucru s-ar întâmplă, cei care „și-au pus obrazul” pentru Vladimir Andronachi ar putea rămâne cel mult fără banii pe care i-au oferit drept garanție, mai exact 22 de mii de lei.
„Ei au garantat cu mijloace financiare, vor fi confiscate”, a declarat Ion Munteanu, șeful interimar al Procuraturii Generale, în cadrul unui club de presă.
Procurorul general interimar a mai subliniat că în opinia sa, în cazul lui Vladimir Andronachi, ar fi trebuit păstrată măsura preventivă de arest, însă PG nu are nicio pârghie să conteste decizia instanței, care l-a trecut pe fostul deputat din arest la domiciliu, sub garanția personală a patru persoane.
În 11 august, Vladimir Andronachi a fost trecut din arest la domiciliu sub garanție personală. Decizia instanței a fost pronunțată vineri, 11 august, în persoana judecătorului Gheorghe Bălan.
Înlocuirea măsurii preventive de arest cu garanția personală presupune că deși este eliberat, Andronachi trebuie să respecte anumite condiții și restricții stabilite de către instanță, iar cei patru garanți se vor asigura că aceste condiții vor fi respectate.
Cele patru persoane care au depus garanții pentru fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, pentru ca acesta să fie eliberat din arest la domiciliu, sunt doi primari din raionul Cahul, starețul unei mănăstiri și un fost director de liceu tot din raionul Cahul. Procuratura Anticorupție evită să dea numele celor patru „garanți”, menționând doar ocupațiile lor. Potrivit procurorilor anticorupție, la cererile celor patru garanți au fost anexate și patru ordine de plată în sumă totală de 22 de mii de lei, depuse pe contul instanței de judecată. TV8 a reușit să afle cine sunt persoanele care au depus garanții pentru controversatul politician. Am descoperit astfel că trei dintre ei sunt exponenți ai Partidului Democrat și au fost candidați ai formațiunii la localele din anul 2019 și parlamentarele anticipate din 2010.
Unul dintre cei patru garanți este primarul satului Găvănoasa din raionul Cahul, Vadim Ivanov, care a ocupat fotoliul în urma alegerilor din 2019. A „pus cuvântul” pentru Vladimir Andronachi și Nicolae Beju, primarul satului Zîrnești, raionul Cahul. Ambii primari au participat în cursa electorală pentru alegerile locale din 2019 ca reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova.
Al treilea garant este Ala Gaidar, filolog de profesie, fost director al liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cahul. Potrivit PA, Ala Gaidar este deținătoare a Ordinului Gloria Muncii.
Ala Gaidar s-a regăsit pe lista PDM la alegerile parlamentare anticipate din 2010.
Cea de-a patra persoană care a depus garanție pentru Vladimir Andronachi este starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Căpriana, raionul Strășeni - Arhimandrit Filaret.
Vladimir Andronachi a ajuns pe mâna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Despre aceasta a anunțat, atunci, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă. Andronachi spunea atunci că ar fi fost pus sub învinuire la comandă politică.
Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare câștigate de PAS.
În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal.
Vladimir Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.