Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, recent numit în funcție de către Parlament, se confruntă cu acuzații de corupție în legătură cu un caz care ar data din anul 2018. Într-o postare pe Facebook, acesta a respins acuzațiile, susținând că „așa-numitul dosar” ar fi fost fabricat în mod tendențios de către regimul Plahotniuc și că scopul apariției unor asemenea informații în spațiul public ar fi intimidarea sa.
„Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri. În perioada statului captiv, totul era posibil: să-ți facă percheziții, să te intimideze dacă nu ești de acord cu așa numitele „reguli” ale regimului sau, de exemplu, dacă refuzi să te implici în campania electorală de partea partidului democrat”, a spus Muntean.
Membrul CSM recunoaște că în vara anului 2018, a fost supus unei perchiziții, dar susține că „nimic ilegal nu a fost depistat”.
„Doar s-au ridicat un laptop, 2 telefoane mobile și mijloace financiare în valoare nesemnificativă, păstrate în safeu, care ulterior, în decurs de 10 zile au fost restituite. Fiind invitat la PA (în luna septembrie 2018) și fiindu-mi prezentată așa numita ordonanță de punere sub învinuire, le-am spus că nu sunt implicat în nicio schemă, acesta fiind unicul și ultimul meu contact cu PA. Azi, suntem în luna septembrie 2023, au trecut mai mult de 5 ani. Pe parcursul acestor 5 ani, niciodată nu am fost chemat să fac careva declarații, să mi se ceară vreo explicație. N-am avut absolut niciun contact cu vreun procuror sau ofițer de urmărire penală. Și îmi pare straniu că un dosar cu așa impact la acea vreme a stat în safeul cuiva timp de 5 ani. Un dosar, în care procurorul a declarat că mi se incriminează suma de 950 de lei.
Mai mult ca atât, acest dosar nu este în nicio bază de date, nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că Comisia de pre-vetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența vreunor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul pur și simplu nu există.După alegerile din februarie 2019, nu exista nicio informație despre acest dosar. Și, din câte cunosc, nicio persoană din cei 80 nu a fost trimis în judecată, nemaivorbind despre vreo condamnare”, se mai arată în postare.
Iulian Muntean a mai ținut să precizeze că va continua să fie membru CSM.
„Nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida. Dar așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea partidului democrat și, ulterior, „întâmplător, din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public”.
Într-o declarație pentru realitatea.md, Procuratura Anticorupție a comunicat că pe 5 iunie 2018, au avut loc percheziții la domiciliul și în automobilul lui Iulian Muntean, iar pe 3 septembrie 2018, în calitate de lector la Academia de Studii Economice (ASEM), el ar fi fost implicat în evaluarea unor studenți cu note mari la mai multe discipline în schimbul unor mijloace financiare.
„Hotărâre în privința învinuitului Iulian Munteanu, la moment nu este adoptată. Cauza penală în care Iulian Munteanu are calitatea de învinuit, se află în exercitarea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, iar urmărirea penală este în desfășurare”.
În 2018, CNA a descins la șase profesori și trei intermediari, care favorizau studenții la examene, la susținerea practicii și a tezelor. Sumele pretinse pentru asemenea „servicii” ajungeau la 550 de euro.
Membrul CSM, Ion Guzun, a afirmat că a aflat pentru prima dată despre statutul de învinuit al lui Iulian Muntean dintr-o comunicare cu presa și că va propune subiectul pentru discuție în cadrul CSM.
„Ca membru CSM, prima dată am aflat despre statutul de învinuit al dlui Muntean din comunicarea cu dvs. Am verificat decizia Comisiei Pre-Vetting, în ea nu se menționează despre acest lucru nimic.
Ca avocat de profesie, îmi pare foarte straniu că o asemenea cauză e încă în procedură, fără un rezultat, având în vedere că suntem în septembrie 2023 și conform răspunsului pe care mi l-ați prezentat de la Procuratura Anticorupție, dl. Muntean a fost pus sub învinuire tocmai la 3 septembrie 2019.
Cred că CNA sau Procuratura Anticorupție sunt cele mai indicate pentru a vă răspunde la orice solicitări cu privire la această cauză. Eu voi propune spre discuție acest subiect în cadrul CSM, având în vedere informația pe care mi-ați trimis-o”, a precizat Ion Guzun, pentru realitatea.md.
Iulian Muntean a fost audiat de către Comisia Pre-Vetting în timpul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la CSM în mai 2023 și a fost numit membru al CSM de către Parlament în aceeași lună.
Nu am reușit să obținem o reacție de la Comisia Pre-Vetting.