/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

externe

Război în Ucraina, ziua 357: Rusia anunță un succes, iar NATO enumeră greșelile lui Putin. Zelenski: „Situație extrem de dificilă”

15 februarie 2023, ora 15:16

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 357. Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au spart liniile de apărare ale Kievului în regiunea Lugansk. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că situația în estul țării este extrem de dificilă și că trupele rusești câștigă teren în ultimele săptămâni. El spune că se duc lupte pentru fiecare bucățică de pământ ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina. Totodată, UE, inclusiv România, și-a reafirmat susținerea pentru Republica Moldova. Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”.

UPDATE Pe măsură ce Rusia începe o nouă ofensivă în estul Ucrainei, SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat destule trupe și resurse pentru a obține câștiguri semnificative, spun oficiali din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru CNN. În același timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina are „șanse foarte bune” de a lua inițiativa pe câmpul de luptă, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România a fost şi continuă să fie alături de Republica Moldova şi condamnă ferm orice tentativă de destabilizare iniţiată din exteriorul ţării, potrivit Agerpres. „Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federaţiei Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică şi constituţională a Republicii Moldova, un stat suveran, care şi-a ales prin vot liber direcţia politică”, spune şeful statului astăzi.

UPDATE Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista anti-război Maria Ponomarenko la şase ani de închisoare în temeiul aşa-numitei legi a Kremlinului privind ştirile false, pentru o postare pe reţelele de socializare despre atacul Moscovei asupra unui teatru din Mariupol, notează Mediafax.

UPDATE Europarlamentarul român Siegfried Mureşan afirmă că Putin a pierdut războiul energetic pe care l-a declanşat împotriva Europei: „Noi vom reuşi să ieşim din iarnă fără gazul rusesc, iar Putin va duce Rusia spre faliment”.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică îşi va consolida poziţia în sensul descurajării militare şi apărării, ca reacţie la acţiunile "agresive" ale Rusiei, la ameninţările teroriste şi la "provocările" generate de China, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Confiscarea averilor ruseşti în vederea folosirii acestora pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a estimat miercuri grupul de lucru condus de Consiliul Federal (guvernul de la Berna), însărcinat să examineze această chestiune în contextul îngheţării activelor ruseşti în Elveţia după lansarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, potrivit Agerpres. În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

UPDATE NATO va intensifica sprijinul acordat Ucrainei, dar și țărilor aflate în situații de risc, precum Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova. „Acest lucru reflectă realitatea că trăim într-o lume mai periculoasă. Cu comportamentul agresiv al Rusiei, cu amenințarea persistentă a terorismului și cu provocările postate de China. Aceasta va conduce schimbările de capabilități pentru anii următori. Și se va asigura că descurajarea și apărarea noastră rămân puternice și credibile”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a insistat miercuri pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina, admiţând însă că, în pofida armamentului masiv furnizat de Occident pentru crearea condiţiilor de negocieri, Rusia nu pare să se pregătească de pace.

UPDATE Oficialii americani au declarat că analizează posibilitatea de a trimite Ucrainei peste 5.000 de puşti de asalt, 1,6 milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic, un număr mic de rachete antitanc şi peste 7.000 de focoase de proximitate confiscate în ultimele luni în largul coastelor Yemenului de la contrabandişti suspectaţi că lucrează pentru Iran, scrie WSJ. Ambasada Ucrainei la Washington, D.C., nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, iar Consiliul Naţional de Securitate a refuzat să comenteze pe această temă, precizează WSJ, potrivit AlephNews.

UPDATE O alertă aeriană a fost declanşată miercuri, în regiunea Kiev. Pe reţelele sociale au apărut mesaje conform cărora a fost observat un "obiect zburător necunoscut". Potrivit RBC, alerta respectivă, declanşată după ora 13:00, nu vizează şi capitala ucraineană, ci doar regiunea Kiev, scrie Rador.

UPDATE Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale. Pe de altă parte, Ucraina a intrat într-un proces de modernizare, în timp ce China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, estimează Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), potrivit Adevărul.

UPDATE Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat, miercuri, că "Ucraina are o fereastră de oportunitate" pentru înclinarea balanței în favoarea sa pe frontul de luptă și a pledat cauza continuării asistenței militare pentru Kiev.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an de zile a schimbat strategia de securitate a tuturor țărilor de pe bătrânul continent. Acum, Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace avertizează că atacul Moscovei a scos la iveală vulnerabilitatea Europei în fața unui agresor de talia Rusiei.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice îşi accelerează producţia de muniţii care urmează să fie livrate Ucrainei în lupta ei împotriva invaziei Rusiei. Este nevoie, însă, de o şi mai mare viteză de producţie, a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina dacă Moscova continuă să insiste că Ucraina nu este o națiune de sine stătătoare, a declarat într-un interviu pentru NPR secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Insider. „Vladimir Putin trebuie să renunțe la ideea că Ucraina nu ar fi o națiune de sine stătătoare și că de aceea ar trebui să fie ștearsă de pe hartă și subsumată Rusiei. El a eșuat deja în această privință. Totuși, el pare să creadă în continuare că este ceea ce încearcă să realizeze. Cât timp nu îi este corectată această viziune, este dificil de întrevăzut cum se pot face progrese în direcția unui acord de pace”, a spus Blinken. Oficialul american a mai spus că orice acord de pace presupune respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, altminteri nu ar putea fi vorba despre o „pace dreaptă și durabilă”. „Dacă ratificăm confiscarea de teritoriu de către o altă țară, spunând că «este în regulă, poți să intri, să îl iei prin forță și să îl păstrezi», atunci am deschide o cutie a Pandorei în lume pentru viitori agresori care își vor zice: «Ei bine, vom face și noi așa și vom fi lăsați în pace”, a explicat Blinken, potrivit Adevărul.

UPDATE Olanda declarat miercuri că nu și-a schimbat poziția cu privire la posibila livrare a tancurilor Leopard 2 către Ucraina, în urma unui raport din presă conform căruia și-a retras sprijinul, relatează Reuters.

UPDATE ​Acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene, crucial pentru a stopa criza alimentară mondială, se află într-o situaţie „dificilă”, a avertizat miercuri ONU, relatează AFP și News.ro.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a criticat în termeni extrem de duri decizia Poloniei de a concedia din cadrul ministerului său de Externe angajații care și-au făcut studiile la Moscova, relatează TASS.

UPDATE Fostul speechwriter al preşedintelui rus, Vladimir Putin, Abbas Galliamov consideră că "un posibil atac rusesc asupra Moldovei este un proiect cu o dominaţie puternică a minusurilor". După cum transmite Infotag, el a declarat pe canalul ucrainean "Прямий" de pe YouTube că tema Moldovei a fost discutată încă din primăvara anului trecut, "fiind o poveste de lungă durată". "Apoi această temă a dispărut din spaţiul informaţional pentru ceva timp, iar acum a reapărut. Este legat de faptul că, pomenindu-se într-o fundătură, autorităţile ruse elaborează diverse scenarii alternative pentru desfăşurarea evenimentelor. Figurează în ele şi Moldova. Din punct de vedere militar, este o trambulină convenabilă pentru un atac asupra Ucrainei. Moldova se încadrează şi în discursul oficial al Kremlinului - un guvern pro-occidental este la putere în Moldova şi trebuie să se lupte împotriva lui", apreciază politologul. El a subliniat că acum în jurul lui Putin se află "o mulţime de capete fierbinţi - Prigojini şi Patruşevi convenţionali". "Este posibil să fi discutat această variantă la un moment dat. Dar nu cred că vor invada realmente Moldova. Aceasta ar fi o prostie evidentă, deşi ei (autorităţile Federaţiei Ruse - "I.") au făcut deja o mulţime de lucruri stupide", a remarcat expertul.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina, conform Baha. „Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea” , a pledat şefa CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete, potrivit AlephNews.

UPDATE Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană vor continua să ofere asistenţă militară Ucrainei cât va fi necesar, pentru exercitarea dreptului la autoapărare, a afirmat marţi după-amiază secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Mediafax.

UPDATE Jurnalistul ucrainean Dmitro Komarov a publicat o secvență video în care apare Centrul de Coordonare a Luptelor, un loc strict secret al armatei ucrainene.

UPDAT De la începutul războiului, Rusia a trimis aproximativ 6.000 de copii din Ucraina în 43 de „tabere de reeducare politică” de pe teritoriul său și din Crimeea, cu scopul de a-i „educa patriotic și militar în spirit pro-rus” , potrivit unui raport întocmit de cercetătorii de la Universitatea Yale, informează The Guardian.

UPDATE Un incident serios a avut loc în seara zilei de 13 februarie în hotelul Royal Seginus din Antalya, Turcia. Echipele de fotbal FC Minaj (Ucraina) și Shinnik Yaroslavl (Rusia) au nimerit la cazare în aceeași unitate hotelieră, în timpul cantonamentului de iarnă.O bătaie între mai mulți componenți ai celor grupări sportive s-a produs în momentul în care un jucător ucrainean i-a luat apărarea unei femei de serviciu din hotel abuzată verbal de un jucător rus în stare de ebrietate, conform relatărilor din presă, notează Ziare.com.

UPDATE Marea Britanie îi antrenează pe soldații ucraineni să lupte într-un mod mai „occidental" și să folosească mai puțină muniție decât în modul tradițional de luptă sovietic, a afirmat miercuri secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

UPDATE Finlanda ar trebui să adere la NATO în acelaşi timp cu Suedia, nu separat, a declarat ministrul apărării din Finlanda, Mikko Savola, care a adăugat că această variantă este în avantajul ambelor ţări, dar şi al Alianţei.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că se aşteaptă ca Ucraina să lanseze o ofensivă în primăvară, notează NewsWeek.

UPDATE Rusia, Uzbekistan și Kazahstan sunt îngrijorate de volatilitatea piețelor energetice, a declarat Alexander Sternik, șeful celui de-al treilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe.

UPDATE Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, care a subliniat că acolo are loc un măcel, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat marţi că au semnat un contract de arme în valoare de peste jumătate de miliard de dolari pentru obuze de 155 mm care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Trupele ruse au spart apărarea forţelor militare ucrainene în regiunea Lugansk, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării Federaţiei Ruse, informează Reuters. „În timpul ofensivei, (...) trupele ucrainene s-au retras dezordonat pe o distanţă de până la trei kilometri de liniile pe care le ocupau anterior”, a anunţat ministerul rus pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Chiar şi a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut opri înaintarea armatei ruse”, adaugă ministerul de la Moscova. Reuters menţionează că nu a putut verifica această relatare din surse independente. Armata ucraineană a raportat înainte de aceasta bombardamente ruse tot mai intense de-a lungul liniei fontului, iar oficiali ucraineni au calificat situaţia drept dificilă, susţinând totodată că forţele militare ucrainene au reuşit să respingă atacurile ruse, notează Adevărul.

UPDATE CNN a transmis că Ministerul Apărării din Rusia a recrutat direct prizonieri care au fost desfășurați în Soledar, regiunea Donețk, în formațiunile Corpului 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) în octombrie 2022. Condamnații s-au plâns la CNN de abuzuri îngrozitoare și au remarcat că au suferit pierderi grele după ce li s-a ordonat să asalteze pozițiile defensive ucrainene. CNN a obținut, de asemenea, o înregistrare de la un condamnat decedat, care se temea că Ministerul Rusiei îl va executa după ce a supraviețuit unui atac asupra Soledarului, deși acest soldat a fost ucis în acțiune câteva zile mai târziu. Acești condamnați au precizat că Ministerul Apărării din Rusia i-a recrutat după ce Wagner Group i-a trecut inițial cu vederea și chiar a acuzat forțele ruse că au tras intenționat împotriva condamnaților, potrivit Adevărul.

UPDATE Pierderea vânzărilor europene, de către Gazprom, ar putea înjumătăți veniturile din export ale companiei ruse, anul acesta, ceea ce ar însemna o reducere abruptă a veniturilor fiscale pentru stat, potrivit analiștilor şi datelor de export, conform Reuters.

UPDATE Studenta rusă Olesia Krivtsova riscă zece ani de închisoare, vinovată fiind în viziunea regimului de la Moscova că a postat pe Instagram un comentariu împotriva războiului dorit de preşedintele Vladimir Putin. Ea a fost arestată pentru un comentariu despre podul din Crimeea aruncat în aer de armata ucraineană şi care, potrivit Moscovei, a discreditat armata rusă şi a susţinut terorismul. Studenta de la Universitatea Arhanghelsk este acum în arest la domiciliu şi a fost scutită de închisoare doar pentru că avea 20 de ani, scrie BBC, explicând că Krivtsova poartă o brăţară electronică care permite Poliției să-i monitorizeze orice mişcare, scrie Realitatea.

UPDATE Premierul muntenegrean, Dritan Abazovic, a negat că ţara sa ar avea vreo legătură cu o presupusă implicare a cetățenilor săi în acţiuni subversive în Republica Moldova şi a anunţat că va solicita informaţii de la autorităţile moldovenești în acest sens, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE Forțele armate ucrainene susțin că au distrus, lângă Vuhledar, un lansator de rachete termobarice TOS-1A Solnțepiok al ocupanților ruși. Militarii susțin că filmarea a fost făcută pe 14 februarie.

UPDATE Preşedintele Franţei Emmanuel Macron îl primeşte miercuri la Paris pe şeful diplomaţiei chineze Wang Yi pentru a discuta cu privire la războiul din Ucraina şi cooperarea în faţa crizei climatice, într-un moment în care tensiunile sunt din nou exacerbate între China şi Statele Unite, relatează AFP.

UPDATE În aprilie, Spania va implementa sistemele de apărare aeriană NASAMS în Estonia pentru o perioadă totală de patru luni. Acest lucru a fost anunţat de ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, care a avut loc la Bruxelles.

UPDATE Rusia adună avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina, au spus oficialii de informații occidentali. Știrile despre evoluție au generat sugestii că forțele lui Vladimir Putin încearcă să transforme invazia într-o „luptă aeriană”, scrie sky.com, potrivit B1.

UPDATE Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a transmis marți, 14 februarie, că două avioane de luptă americane au interceptat patru avioane ruseşti în apropiere de Alaska, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina: a subestimat puterea şi curajul poporului ucrainean, precum şi a forţelor armate ucrainene, şi a subestimat totodată hotărârea şi unitatea Alianţei Nord-Atlantice, relatează ziarul The Guardian, citat de News.ro.

UPDATE Rusia a decis să folosească din nou nave cu armament nuclear. „Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă”, se arată într-un raport al serviciilor de informații norvegiene.

UPDATE Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj puternic de susținere Republicii Moldova, după ce această țară și-a închis spațiul aerian din motive de securitate. Într-un mesaj publicat pe Twitter, oficialul european i-a transmis președintelui Republcii Moldova, Maia Sandu, că ”locul Moldovei este în familia europeană” și că ”în acest context geopolitic dificil” se poate baza pe solidaritatea Parlamentului European.

UPDATE Ucrainenii au doborât un bombardier rusesc Su-24 al grupului Wagner în zona Bahmut, aparatul suferind avarii care îl țin blocat la sol. Este același avion cu care liderul grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, zburase cu câteva zile mai înainte, când l-a provocat pe Volodimir Zelenski la un duel aerian. Imagini cu aparatul Su-24 avariat au apărut pe rețelele sociale, în care se vede că avionul a fost lovit de proiectile în partea din spate, notează Digi24.

UPDATE Americanii încearcă să convingă comunitatea internațională că rușii au pierdut deja războiul din Ucraina. În sprijinul celor spuse de el, generalul Milley a arătat că Rusia este izolată diplomatic și asta este, fără doar și poate, o lovitură de baros încasată de Moscova. „Rusia este acum o paria globală şi lumea continuă să fie inspirată de curajul şi rezilienţa Ucrainei. În faţa invaziei barbare a Rusiei, Ucraina rămâne rezilientă. Pentru Ucraina nu este un război de agresiune, ci un război de apărare”.

UPDATE Uniunea Europeană va înfiinţa un grup de lucru pentru a defini utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă preşedinţia suedeză a UE. „Grupul va efectua analiza politică, financiară, juridică şi economică a utilizării activelor ruseşti îngheţate”, au precizat nordicii. O parte a sarcinii este să definească unde sunt activele vizate şi valoarea lor globală. Grupul de lucru va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Consiliului Naţional al Comerţului Suedez, scrie Realitatea.

UPDATE Forțele rusești nu au în prezent capacitatea de a amenința cu o nouă ofensivă asupra Kievului, a declarat marți președintele Statului Major interarme al SUA, Mark Milley, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Un rus care susține că are informații despre cele mai noi avioane de luptă ale Rusiei a cerut azil în SUA. El a ajuns la graniță în decembrie și a spus că a lucrat la cel mai avansat bombardier strategic rus, iar oficialii americani spun că povestea lui e credibilă, relatează Business Insider.

UPDATE Șefii armatei britanice care antrenează trupele pentru război insistă că acestea sunt pregătite de luptă în cazul în care va fi nevoie să susțină Ucraina. VJTF ar fi prima care ar lupta împotriva armatei lui Vladimir Putin în cazul în care alianța formată din 30 de țări ar pune trupe pe teren în Europa de Est, notează AlephNews.

UPDATE Un incendiu a izbucnit în apropierea Institutului de Cercetare a Instrumentelor de Precizie, care proiectează și produce canale de control radio pentru sistemele de armament pentru avioane ale Marinei și Forțelor Aeriene, notează NewsWeek.

UPDATE Germania a semnat contracte cu Rheinmetall pentru a relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care le-a livrat Kievului, a declarat marți ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, conform Reuters.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, plănuiește să-l lichideze pe șeful grupului de mercenari Wagner, care ar fi participat la o conspirație anti-Putin împreună cu generalul Serghei Surovikin și liderul cecen, Ramzan Kadîrov, scrie The Sun cu referire la declarația fondatorului proiectului pentru drepturile omului „Gulagu.net”, Vladimir Osecikin, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.

UPDATE Rusia a relocat mii de copii ucraineni - cel puţin 6.000 - în zonele aflate sub control său în Ucraina, precum şi pe propriul său teritoriu, denunță un raport marţi al Observatorului conflictelor, un grup de cercetare independent, finanțat de Departamentul de Stat american, relatează AFP.

UPDATE Decizia închiderii temporare a spațiului aerian al Republicii Moldova a fost luată din cauza semnalării unui obiect zburător suspect, asemănător cu un balon meteorologic, a comunicat marţi seară Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chişinău.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, marţi, la Bruxelles, că invazia Rusiei în Ucraina a reprezentat un test pentru întreaga lume, un test care va dăinui peste veacuri, relatează BBC.

UPDATE "Nu mă simt jignit de Papa, este prea bătrân pentru a mă supăra pe el", a afirmat liderul cecen Ramzan Kadîrov, într-un interviu acordat televiziunii ruse, preluat de agenția "Ria Novosti", revenind la declarațiile Suveranului Pontif despre cruzimea arătată de către ceceni și buriați în conflictul din Ucraina, scrie Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP „Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara, notează Cotidianul.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, marţi seara, un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.Zelenski a spus că „tendințele de bază rămân neschimbate”, Ucraina a obținut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menționat între ele avioanele mult dorite de Kiev. Totuși, a subliniat că unele decizii luate la Ramstein trebuie să rămână secrete, notează Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 355: Maia Sandu confirmă alerta Kievului. Ucraina anunță că noua ofensivă a Rusiei are mari probleme
Război în Ucraina, ziua 356: Alertă în România, iar Rusia neagă planul privind Moldova. Casa Albă: „Putin nu ia decizii bune”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

18 mai 2024, ora 20:35

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val", a declarat Zelenski, într-un moment în care Rusia tocmai a obținut cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022. El a dat totuși asigurări, într-un interviu pentru AFP, că, în pofida avansurilor rusești din ultimele zile în regiunea Harkov, situația este mai bună pentru forțele sale decât era în urmă cu o săptămână, când trupele Kremlinului au trecut granița prin surprindere.

Între timp, Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat regiunea rusă Belgorod, situată la graniță, cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM, transmite AFP. Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina a atins un punct critic, iar poziția sa pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni s-a înrăutățit considerabil, pe măsură ce Rusia și-a accelerat ofensiva pentru a profita de întârzierile în transporturile de arme americane, relatează NYT. Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă, informează AFP. Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat, spune șeful Statului Major Întrunit al SUA.

UPDATE Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).

UPDATE Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul mult mediatizatei contraofensive ucrainene din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari cu sediul în Finlanda care analizează imaginile din satelit şi conţinutul social media din timpul războiului, scrie Mediafax.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest sens, relatează Deutsche Welle. În cadrul unei conferințe comune cu cancelarul german Olaf Scholz, ea a subliniat că susținerea Ucraineni în lupta împotriva agresiunii rusești înseamnă și susținerea Moldovei.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin s-au declarat drept poli de stabilitate și au făcut din nou aluzii la pace în Ucraina. Cu toate acestea, unii analiști atrag atenția că războiul din Ucraina este în interesul celor două părți. Liderul de la Kremlin este considerat pe scară largă un paria din cauza agresiunii sale militare din Ucraina. Însă liderul de la Beijing vede lucrurile invers, văzându-l pe omologul său rus drept un partener-cheie pentru impunerea unei ordini mondiale care să nu fie dominată de SUA. Așadar, Xi a întins covorul roșu pentru oaspetele său rus și i-a oferit chiar și o scurtă îmbrățișare în fața camerelor de filmat, constată corespondenta BBC News la Beijing, Laura Bicker.

UPDATE Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse, relatează AFP.

UPDATE Problemele legate de vize și răcirea pieței muncii sunt cele mai recente obstacole în calea obținerii și menținerii unui loc de muncă pentru refugiații ucraineni, transmite Bloomberg.

UPDATE Fostul apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a promis că „nu renunță niciodată” la lupta împotriva lui Vladimir Putin, astfel că „sacrificiul suprem” al regretatului lider al opoziției ruse „nu va fi în zadar”, relatează BBC. Leonid Volkov a spus că nimeni nu-l poate înlocui pe Aleksei Navalnîi, dar „toată lumea” o vede pe soția acestuia, Iulia Navalnaia, drept noul lider „carismatic” al mișcării de opoziție, deși „ea nu a vrut niciodată să fie în acest rol public”. Volkov a adăugat că moartea prietenului său lasă „o rană deschisă în inimile noastre”, precizând că „întotdeauna am știut că luptăm împotriva unui dictator nebun, fascist, care nu recunoaște nicio linie roșie”. Prietenul și aliatul lui Navalnîi a declarat la BBC că Putin „ucide mii de oameni”, indiferent dacă îi sunt adversari politici acasă, în Europa sau în Ucraina.

UPDATE În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, iar această vizită reflectă nu doar dependența Rusiei de China în fața sancțiunilor occidentale, ci o convergență tot mai mare de valori și priorități politice, scrie The Washington.

UPDATE Ucraina a pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai săi, primul adjunct al comandantului unei escadrile de aviație a Forțelor Armate ale Ucrainei.După cum se precizează în mesajul Brigăzii 831 de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ale Ucrainei este vorba despre locotenent colonelul Denis Vasiliuk, scrie Ziare.com. Eroul a murit în timp ce efectua o misiune de luptă pe cerul ucrainean. Vasiliuk era pilot de luptă și din februarie 2022 și a efectuat zeci de misiuni de luptă. Este titular al Ordinului Curajului. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a folosit bombe ghidate franceze Hammer şi rachete antiradar americane HARM pentru atacuri în regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, relatează France-Presse, preluată Agerpres.

UPDATE O rachetă ucraineană a fost distrusă deasupra Belgorodului, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Rusia a spus că racheta tactică Tochka-U a fost lansată în jurul orei 21.15, ora locală. „Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus o rachetă tactică deasupra teritoriului regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. Belgorod a fost vizat de mai multe ori, atacurile fiind în creștere în ultimele săptămâni. 

UPDATE Forţele ruse au capturat zeci de civili dintr-un oraş din regiunea Harkov, a declarat un oficial ucrainean. Prizonierii sunt interogaţi de ruşi, mai susţin ucrainenii. Ei sunt ţinuţi în beciurile unor clădiri, potrivit Mediafax.

UPDATE Atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice rusești au dezactivat 14% din capacitatea de rafinare a petrolului a Federației Ruse și au condus la o creștere a prețurilor interne la combustibil. Agenția Bloomberg scrie despre acest subiect, referindu-se la evaluarea Departamentului de Informații al Ministerului Apărării al SUA. 

UPDATE Forțele de securitate din Cecenia sunt acuzate de răpirea a 80-90 de persoane, dintre care 50 membre ale aceleiași familii, după publicarea unei înregistrări video cu incendierea unei mașini inscripționate cu porecla unuia dintre fiii despotului local Ramzan Kadîrov, scrie Libertatea.

UPDATE Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează Reuters. "Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi", adică circa 2,34 de miliarde de euro, "în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice", a declarat Tusk, prezentând un proiect numit "Scutul estic".

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al președintelui Vladimir Putin, a vorbit despre crearea unei eventuale „zone sanitare” fie la granița cu Polonia, fie în interiorul acesteia.

UPDATE Decizia Franţei de a invita Rusia să participe la cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z a alimentat tensiunile cu naţiunile aliate, în timp ce liderii se pregătesc să se adune pe plajele din Normandia pe 6 iunie, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a confiscat toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile unei mari bănci. Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană.

UPDATE Un avion de război al ruşilor a fost doborât în Doneţk. Ucrainenii au făcut anunţul care nu a fost confirmat de ruşi. Un avion de atac a fost doborât, a informat Brigada 110 a armatei ucrainene, potrivit Sky News. Militarii ucrainenii au mai spus că avionul a fost distrus în Doneţk. Sursa menţionată susţine că este al patrulea Su-25 care a fost doborât, adăugând că ucrainenii vor continua să atace avionele ruşilor care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei. „Cerul nostru va deveni un iad pentru piloţii ocupanţi. Va fi un coşmar pentru ei", au ameninţat ucrainenii.

UPDATE Oficialii occidentali de securitate suspectează că Rusia este responsabilă de distrugerea cablurilor submarine de internet și a conductelor de gaze naturale, de atacuri asupra căilor ferate și comploturi de a lovi complexe militare. Kremlinul a negat că s-ar afla în spatele acestor incidente, scrie Adevărul.

UPDATE Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari, aprobat în aprilie, a fost o gură de aer pentru forțele ucrainene care își apără teritoriul de ruși. Dar Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații neprețuite privind problemele unora dintre cele mai importante sisteme militare, relatează Busineess Insider.

UPDATE Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a blocat legea „agenţilor străini” care a provocat proteste uriaşe în ţară. Ea a spus că legea serveşte intereselor Rusiei. Totuşi, politicienii din majoritatea parlamentară pot relua procedurilor pentru a vota legea din nou, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană nu poate veni suficient de repede, în timp ce el şi tovarăşii săi se luptă pentru a opri atacurile ruseşti necruţătoare, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni le-au cerut omologilor americani și din NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de noi recruți mai aproape de linia frontului pentru o desfășurare mai rapidă, dezvăluie The New York Times. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina, un pas care ar putea atrage Statele Unite și Europa mai direct în război, comentează sursa citată. 

UPDATE Zelenski a spus vineri că, „la acest moment, avem 25% din ceea ce este necesar pentru a apăra Ucraina, și mă refer la sistemele de apărare aeriană". „Putem avea trei miliarde pentru a cumpăra două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă pe soldații noștri?", a afirmat Zelenski într-un interviu pentru France Presse. „120, 130 de avioane F-16 sau alte avioane moderne. În total, avem nevoie de o flotă cu atâtea F-16 pentru a ajunge la paritate" cu Rusia, a adăugat el.

UPDATE Un atac cu drone ucrainene a ucis o persoană și a rănit o alta în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a afirmat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Gladkov a afirmat pe Telegram că drona a lovit satul Novaya Naumovka, chiar în apropierea graniței, unde cei doi locuitori îngrijeau o grădină. Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că unitățile de apărare aeriană au interceptat și distrus 14 rachete cu lansare multiplă provenind din Ucraina. 

UPDATE Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea ar fi similară celei a Nord Stream 1. Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China.

UPDATE Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate. Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 43 de alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion de luptă, 65 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram