/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 846: Incendiu la Azov și 32 de atacuri rusești. Zelenski, considerat lider legitim de mulți ucraineni

/EXCLUSIV/ Bani de la Moscova pentru „Satul Moldovenesc”: Cine e apropiatul lui Șor care a transferat milioane sponsorului fictiv din Israel

missing
31 octombrie 2023, ora 13:09

Banii promiși primăriilor din R. Moldova de către sponsorul misterios din Israel al programului lansat de Ilan Șor „Satul Moldovenesc, Igal Shved, despre care Cutia Neagră PLUS a scris într-o investigație anterioară, provin din Federația Rusă. Resursele financiare au fost transferate către conturile bancare ale lui Igal Shved de către o persoană apropiată de Ilan Șor, care este cetățean al R. Moldova, se arată într-o sesizare a Serviciului de Informații și Securitate expediată Comisiei Electorale Centrale la 27 octombrie.  

SIS-ul a solicitat CEC-ului  să  analizeze acțiunile candidaților Partidului Șansa la funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu, care ar încearca să corupă alegătorii folosindu-se de proiectele sociale și de infrastructură finanțate de Igal Shved prin intermediul Programului Satul Moldovenesc anunțat de Ilan Șor.

„Implementarea proiectelor au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace financiare provenite din spălare de bani inițiate de liderul grupării criminale Șor, coordonate de cetățeanul Ilan Șor…În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal Șor va apela la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului și la celelalte campanii electorale din țară - prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. …În scopul curmării intențiilor ostile ale exponenților grupării Șor, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, vă remitem pentru luarea deciziei în conformitate cu Art. 102 Codul Electoral”, scrie SIS în sesizarea către CEC, la care a anexat și un CD cu materiale foto și video.

Sponsorul satelor moldovenești cu bani din Rusia

După cum am dezvăluit anterior în cadrul investigației Cutiei Negre PLUS, cetățeanul Israelului Igal Shved are conturi bancare deschise la „Euroasian Bank” din Kazahstan de unde urma să transfere bani primăriilor din R. Moldova care au aderat la Programul Satul Moldovenesc. Primăriile și-au deschis conturi bancare în valută pentru a putea încasa banii promiși de Shved prin contractele de sponsorizare semnate și aprobate în mare grabă de Consiliile locale.

Nota SIS transmisă CEC-ului dezvăluie că banii provin din Federația Rusă și au ajuns pe conturile lui Shved dintr-un alt cont deschis la aceeași bancă pe numele lui Victor Guțuleac, un apropiat al lui Ilan Șor.

95 milioane de ruble, transferate prin banca din Kazahstan

Cutia Neagră PLUS a reușit să afle mai multe detalii despre operațiunile bancare dubioase și moldoveanul care i-a transmis banii lui Igal Shved. Potrivit unor surse de încredere, Victor Guțuleac se află la Moscova și a efectuat operațiunile bancare de la distanță. La realizarea transferurilor de pe contul său din „Euroasian Bank” spre conturile lui Igal Shved de la aceeași instituție bancară a fost folosită o adresă IP din Moscova. În iunie 2023, Igal Shved a primit 95 de milioane de ruble de la Victor Guțuleac,  aproximativ echivalentul  unui milion de euro.

Primul transfer bancar de la contul lui Guțuleac către Igal Shved a fost realizat pe 6 iunie 2023 în valoare de  25 de milioane de ruble. Era chiar a doua zi după ce Consiliul Municipal Orhei aprobase primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved. După cum arătam în investigația Cutiei Negre PLUS, pe 5 iunie 2023, consilierii din Orhei au aprobat o donație de 5 milioane de lei din partea lui Shved care urmau a fi folosiți pentru achitarea indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor. Indemnizațiile sunt oferite în cadrul programului „Capital Matern” lansat de Ilan Șor în 2015. Familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Pe 16 iunie 2023 a urmat un nou transfer de 25 de milioane de ruble de pe contul lui Victor Guțuleac din „Euroasian Bank” către Igal Shved. Următoarele operațiuni bancare au fost efectuate pe 20 și 27 iunie când au fost transferate 15 milioane și, respectiv, 30 de milioane de ruble de către Victor Guțuleac.

Din cele 95 de milioane de ruble pe care le-a primit pe conturi de la moldoveanul Victor Guțuleac, sponsorul Programului Satul Moldovenesc Igal Shved a reușit să transfere în R. Moldova 400 de mii de euro. Operațiunile bancare au ajuns însă în vizorul autorităților, iar Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a solicitat blocarea tranzacțiilor, banii fiind puși sub sechestru, susțin sursele TV8.

Victor Guțuleac, fostul soț al unei ex-deputate a Partidului Șor

Victor Guțuleac are 39 de ani și este cetățean al R. Moldova, care mai deține și cetățenia Federației Ruse. A fost căsătorit anterior cu Maria Albot, fostă deputată din partea Partidului Șor, care a renunțat la fotoliul din Parlament în iulie 2019.

Maria Albot a fost colegă de clasă cu Ilan Șor la Liceul Logica. A lucrat de-a lungul anilor în calitate de jurist  în cadrul companiilor din grupul Șor - Dufremol și DFM și a condus fundația de caritate „Miron Șor” și Asociația Obștească „Pentru Orhei”, fondată de Ilan Șor după ce fusese ales primar la Orhei.

Numele Mariei Albot a fost inclus și în așa-numita „listă neagră” elaborată de SIS la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis să aplice măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Igor Ceaika, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA, OFAC, a impus sancțiuni împotriva acestora, în octombrie 2022.

Potrivit surselor TV8, Maria Albot ar fi bănuită în prezent de coordonarea activității Partidului Șansa și acțiunilor bașcanului din Găgăuzia Evghenia Guțul susținută de Ilan Șor și ar fi implicată în schema de finanțare ilegală a partidelor fondate de fugarul Șor. 

Maria Albot este căsătorită în prezent cu Sergiu Albot, care a fost șef la Banca Socială și vicepreședinte al Unibank, două instituții implicate în furtul miliardului. Numele Mariei Albot a figurat și în raportul Kroll în calitate de persoană care a cumpărat un pachet 4,98% din acțiunile Băncii Sociale. Anterior, Veaceslav Platon a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că de partea tehnică a schemei ce a dus la frauda bancară s-ar fi ocupat Sergiu Albot. La scurt timp după lansarea acestor acuzații, Maria Albot și-a depus mandatul de deputat.

Guțuleac, omul lui Șor la Moscova

Potrivit acelorași surse Victor Guțuleac a legat o prietenie cu Ilan Șor încă din copilărie. Spre deosebire de fosta sa soție, nu a lucrat în companiile familiei Șor.  A deținut anterior mai multe funcții publice, fiind angajat al Centrului Anticorupție și Serviciului Vamal.  

Acum, Victor Guțuleac ar fi omul de legătură al lui Ilan Șor la Moscova,  responsabil de schemele de finanțare a partidelor afiliate acestuia. Guțuleac a părăsit R. Moldova în septembrie 2022. De la Moscova, acesta gestionează mai multe conturi bancare prin care ar efectua operațiuni în favoarea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Numele lui Guțuleac ar figura și în dosarul penal inițiat pentru finanțarea ilegală a Partidului Șansa. Acesta ar fi realizat mai multe transferuri în sume mici din Federația Rusă către diferite persoane din R. Moldova, care au încasat banii la bancă și i-au transmis ulterior unor curieri. Ultimii, la rândul lor, au transmis banii reprezentanților grupării conduse de Ilan Șor, iar mijloacele bănești au fost folosite pentru finanțarea partidului.

Legătura lui Guțuleac cu ruși din anturajul lui Șor

Victor Guțuleac a fost vizat anterior și într-o altă cauză penală, după ce ar fi beneficiat de mijloace financiare transferate de cetățeana Federației Ruse Anastasia Dronova, aflată în anturajul rusului Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al SRL Avia Invest, care a avut în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Anastasia Dronova a figurat într-o altă investigație a Cutiei Negre PLUS despre solicitanții de cetățenie prin investiții, program lansat de Guvernul democrat. Anastasia Dronova este soția omului de afaceri Ivan Karabanov, care a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova în baza investițiilor.

Scriam atunci că Anastasia Dronova  se prezintă pe platforma Linkedin drept șefa Departamentului juridic al companiei „Gazprom Invest Yug”, iar anterior a lucrat în mari companii din industria petrolului. Aceasta mai administrează compania „Ligal Butic”, fondată de soțul său, o firmă care nu înregistrează profituri.

Dosarul depus de Ivan Karabanov în cadrul Programului cetățenie prin investiție a fost respins după ce Serviciul de Informații și Securitate i-a adat aviz negativ.

Reporterul Cutiei Negre a solicitat informații de la Procuratura Anticorupție privind implicarea lui Victor Guțuleac în dosarele de finanțare ilicită a partidelor de către gruparea condusă de Ilan Șor. Instituția a refuzat să ofere informația.

„Ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție, Procuratura Anticorupție nu poate pune la dispoziția Dvs. această informație”, ne-a răspuns Procuratura Anticorupție. 

Totodată, contactată în repetate rânduri de TV8, fosta vice președintă a Partidului Șor Marina Tauber nu a răspuns la apelurile telefonice și nici la SMS pentru a comenta subiectul.

Ulterior, fugarul Ilan Șor a publicat o filmare pe rețelele sociale în care amenință cu judecata TV8 și a calificat investigația drept „un material jignitor în care denigrează pe cei care îmbunătățesc viața oamenilor în Republica Moldova”. Asta deși, acum două săptămâni, când am publicat investigația despre sponsorul Igal Shved, i-am solicitat comentarii lui Șor și pe Facebook, și pe e-mail, și prin intermediul Marinei Tauber, dar nu a reacționat în niciun fel.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Unica localitate ce a refuzat sponsorizarea din „Satul Moldovenesc”. Surpriză: E condusă de primar de la Șor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
/VIDEO/ Birocrația arborilor: Primăria și Agenția de Mediu se acuză reciproc de întârzierea defrișării copacilor bolnavi
/VIDEO/ Birocrația arborilor: Primăria și Agenția de Mediu se acuză reciproc de întârzierea defrișării copacilor bolnavi
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată

E „strigătul specific al vitelor”, nu poate fi vorba de copiere: Reacția „Bucuria”, după ce a fost sancționată pentru plagiat

missing
18 iunie 2024, ora 11:43

„MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală. Este reacția întreprinderii „Bucuria”, după ce a fost sancționată cu peste 1,8 milioane de lei pentru concurență neloială. În speță, acesta a fost acuzată că ar fi plagiat ambalajele unor produse, care aparține unei alte întreprinderi concurente. 

Ieri, Consiliul Concurenței a anunțat amendarea întreprinderii „Bucuria” SA cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei alte întreprinderi concurente. Investigația a fost inițiată în anul 2022, ca urmare a plângerii depuse de întreprinderile străine care fabrică produsele de cofetărie similare.

În rezultatul investigației, Consiliul Concurenței a constatat încălcarea articolului 19 din Legea concurenței de către „Bucuria” SA, de asemenea i s-a prescris să retragă de pe piață produsele de cofetărie menționate.

Astăzi, Bucuria SA a venit cu o reacție la decizia Consiliului, menționând că „ ambalajul ambelor produse, atât după formă, cât şi culorile imprimate pe etichetă, nu sunt identice, cu excepţia petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor care sunt niște elemente figurative. De fapt, interjecția ”MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea”.

Reprezentanții „Bucuria” susțin că aceste însemne caracteristice sunt folosite și de alte companii din domeniu pentru produse similare din Ucraina, Rusia sau Polonia.

„Deci nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală și, practic, petele caracteristice vacilor și denumirea „MU” sunt folosite de diverși producători de produse de cofetărie. În această ordine de idei, menționăm că, Bucuria” S.A. folosește legal mărcile „MU” și „PARKUR”, întrucât acestea au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova de către „Bucuria Dulce” S.R.L., conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul întreprinderii. 

De asemenea, cele două mărci ar fi fost înregistrate de către AGEPI  în anul 2021, iar apoi, titularul acestora a transmis toate drepturile asupra mărcilor S.A. „Bucuria”. Cât despre companiile străine, acestea au înregistrat mărcile respective doar pe teritoriul Federației Ruse, nu și în Moldova. Respectiv „Bucuria” S.A. va contestata decizia Consiliului Concurenței în instanța de judecată. 

Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram