Banii promiși primăriilor din R. Moldova de către sponsorul misterios din Israel al programului lansat de Ilan Șor „Satul Moldovenesc, Igal Shved, despre care Cutia Neagră PLUS a scris într-o investigație anterioară, provin din Federația Rusă. Resursele financiare au fost transferate către conturile bancare ale lui Igal Shved de către o persoană apropiată de Ilan Șor, care este cetățean al R. Moldova, se arată într-o sesizare a Serviciului de Informații și Securitate expediată Comisiei Electorale Centrale la 27 octombrie.
SIS-ul a solicitat CEC-ului să analizeze acțiunile candidaților Partidului Șansa la funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu, care ar încearca să corupă alegătorii folosindu-se de proiectele sociale și de infrastructură finanțate de Igal Shved prin intermediul Programului Satul Moldovenesc anunțat de Ilan Șor.
„Implementarea proiectelor au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace financiare provenite din spălare de bani inițiate de liderul grupării criminale Șor, coordonate de cetățeanul Ilan Șor…În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal Șor va apela la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului și la celelalte campanii electorale din țară - prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. …În scopul curmării intențiilor ostile ale exponenților grupării Șor, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, vă remitem pentru luarea deciziei în conformitate cu Art. 102 Codul Electoral”, scrie SIS în sesizarea către CEC, la care a anexat și un CD cu materiale foto și video.
Sponsorul satelor moldovenești cu bani din Rusia
După cum am dezvăluit anterior în cadrul investigației Cutiei Negre PLUS, cetățeanul Israelului Igal Shved are conturi bancare deschise la „Euroasian Bank” din Kazahstan de unde urma să transfere bani primăriilor din R. Moldova care au aderat la Programul Satul Moldovenesc. Primăriile și-au deschis conturi bancare în valută pentru a putea încasa banii promiși de Shved prin contractele de sponsorizare semnate și aprobate în mare grabă de Consiliile locale.
Nota SIS transmisă CEC-ului dezvăluie că banii provin din Federația Rusă și au ajuns pe conturile lui Shved dintr-un alt cont deschis la aceeași bancă pe numele lui Victor Guțuleac, un apropiat al lui Ilan Șor.
95 milioane de ruble, transferate prin banca din Kazahstan
Cutia Neagră PLUS a reușit să afle mai multe detalii despre operațiunile bancare dubioase și moldoveanul care i-a transmis banii lui Igal Shved. Potrivit unor surse de încredere, Victor Guțuleac se află la Moscova și a efectuat operațiunile bancare de la distanță. La realizarea transferurilor de pe contul său din „Euroasian Bank” spre conturile lui Igal Shved de la aceeași instituție bancară a fost folosită o adresă IP din Moscova. În iunie 2023, Igal Shved a primit 95 de milioane de ruble de la Victor Guțuleac, aproximativ echivalentul unui milion de euro.
Primul transfer bancar de la contul lui Guțuleac către Igal Shved a fost realizat pe 6 iunie 2023 în valoare de 25 de milioane de ruble. Era chiar a doua zi după ce Consiliul Municipal Orhei aprobase primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved. După cum arătam în investigația Cutiei Negre PLUS, pe 5 iunie 2023, consilierii din Orhei au aprobat o donație de 5 milioane de lei din partea lui Shved care urmau a fi folosiți pentru achitarea indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor. Indemnizațiile sunt oferite în cadrul programului „Capital Matern” lansat de Ilan Șor în 2015. Familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.
Pe 16 iunie 2023 a urmat un nou transfer de 25 de milioane de ruble de pe contul lui Victor Guțuleac din „Euroasian Bank” către Igal Shved. Următoarele operațiuni bancare au fost efectuate pe 20 și 27 iunie când au fost transferate 15 milioane și, respectiv, 30 de milioane de ruble de către Victor Guțuleac.
Din cele 95 de milioane de ruble pe care le-a primit pe conturi de la moldoveanul Victor Guțuleac, sponsorul Programului Satul Moldovenesc Igal Shved a reușit să transfere în R. Moldova 400 de mii de euro. Operațiunile bancare au ajuns însă în vizorul autorităților, iar Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a solicitat blocarea tranzacțiilor, banii fiind puși sub sechestru, susțin sursele TV8.
Victor Guțuleac, fostul soț al unei ex-deputate a Partidului Șor
Victor Guțuleac are 39 de ani și este cetățean al R. Moldova, care mai deține și cetățenia Federației Ruse. A fost căsătorit anterior cu Maria Albot, fostă deputată din partea Partidului Șor, care a renunțat la fotoliul din Parlament în iulie 2019.
Maria Albot a fost colegă de clasă cu Ilan Șor la Liceul Logica. A lucrat de-a lungul anilor în calitate de jurist în cadrul companiilor din grupul Șor - Dufremol și DFM și a condus fundația de caritate „Miron Șor” și Asociația Obștească „Pentru Orhei”, fondată de Ilan Șor după ce fusese ales primar la Orhei.
Numele Mariei Albot a fost inclus și în așa-numita „listă neagră” elaborată de SIS la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis să aplice măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Igor Ceaika, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA, OFAC, a impus sancțiuni împotriva acestora, în octombrie 2022.
Potrivit surselor TV8, Maria Albot ar fi bănuită în prezent de coordonarea activității Partidului Șansa și acțiunilor bașcanului din Găgăuzia Evghenia Guțul susținută de Ilan Șor și ar fi implicată în schema de finanțare ilegală a partidelor fondate de fugarul Șor.
Maria Albot este căsătorită în prezent cu Sergiu Albot, care a fost șef la Banca Socială și vicepreședinte al Unibank, două instituții implicate în furtul miliardului. Numele Mariei Albot a figurat și în raportul Kroll în calitate de persoană care a cumpărat un pachet 4,98% din acțiunile Băncii Sociale. Anterior, Veaceslav Platon a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că de partea tehnică a schemei ce a dus la frauda bancară s-ar fi ocupat Sergiu Albot. La scurt timp după lansarea acestor acuzații, Maria Albot și-a depus mandatul de deputat.
Guțuleac, omul lui Șor la Moscova
Potrivit acelorași surse Victor Guțuleac a legat o prietenie cu Ilan Șor încă din copilărie. Spre deosebire de fosta sa soție, nu a lucrat în companiile familiei Șor. A deținut anterior mai multe funcții publice, fiind angajat al Centrului Anticorupție și Serviciului Vamal.
Acum, Victor Guțuleac ar fi omul de legătură al lui Ilan Șor la Moscova, responsabil de schemele de finanțare a partidelor afiliate acestuia. Guțuleac a părăsit R. Moldova în septembrie 2022. De la Moscova, acesta gestionează mai multe conturi bancare prin care ar efectua operațiuni în favoarea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.
Numele lui Guțuleac ar figura și în dosarul penal inițiat pentru finanțarea ilegală a Partidului Șansa. Acesta ar fi realizat mai multe transferuri în sume mici din Federația Rusă către diferite persoane din R. Moldova, care au încasat banii la bancă și i-au transmis ulterior unor curieri. Ultimii, la rândul lor, au transmis banii reprezentanților grupării conduse de Ilan Șor, iar mijloacele bănești au fost folosite pentru finanțarea partidului.
Legătura lui Guțuleac cu ruși din anturajul lui Șor
Victor Guțuleac a fost vizat anterior și într-o altă cauză penală, după ce ar fi beneficiat de mijloace financiare transferate de cetățeana Federației Ruse Anastasia Dronova, aflată în anturajul rusului Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al SRL Avia Invest, care a avut în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.
Anastasia Dronova a figurat într-o altă investigație a Cutiei Negre PLUS despre solicitanții de cetățenie prin investiții, program lansat de Guvernul democrat. Anastasia Dronova este soția omului de afaceri Ivan Karabanov, care a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova în baza investițiilor.
Scriam atunci că Anastasia Dronova se prezintă pe platforma Linkedin drept șefa Departamentului juridic al companiei „Gazprom Invest Yug”, iar anterior a lucrat în mari companii din industria petrolului. Aceasta mai administrează compania „Ligal Butic”, fondată de soțul său, o firmă care nu înregistrează profituri.
Dosarul depus de Ivan Karabanov în cadrul Programului cetățenie prin investiție a fost respins după ce Serviciul de Informații și Securitate i-a adat aviz negativ.
Reporterul Cutiei Negre a solicitat informații de la Procuratura Anticorupție privind implicarea lui Victor Guțuleac în dosarele de finanțare ilicită a partidelor de către gruparea condusă de Ilan Șor. Instituția a refuzat să ofere informația.
„Ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție, Procuratura Anticorupție nu poate pune la dispoziția Dvs. această informație”, ne-a răspuns Procuratura Anticorupție.
Totodată, contactată în repetate rânduri de TV8, fosta vice președintă a Partidului Șor Marina Tauber nu a răspuns la apelurile telefonice și nici la SMS pentru a comenta subiectul.
Ulterior, fugarul Ilan Șor a publicat o filmare pe rețelele sociale în care amenință cu judecata TV8 și a calificat investigația drept „un material jignitor în care denigrează pe cei care îmbunătățesc viața oamenilor în Republica Moldova”. Asta deși, acum două săptămâni, când am publicat investigația despre sponsorul Igal Shved, i-am solicitat comentarii lui Șor și pe Facebook, și pe e-mail, și prin intermediul Marinei Tauber, dar nu a reacționat în niciun fel.