Așa-numitul minister al apărării de la Tiraspol acuză Chișinăul că pregătește peste 60 de persoane, printre care și militari ucraineni, pentru a „organiza acțiuni teroriste pe teritoriul regiunii transnistrene”. Potrivit unui comunicat remis de către aceeași sursă, militarii ar fi antrenați de către forțele speciale ale organelor de drept din Republica Moldova, sub conducerea „specialiștilor străini”.
„Conform informațiilor disponibile, în prezent, la unitățile forțelor speciale ale organelor de drept din Republica Moldova, sub conducerea specialiștilor străini, grupuri speciale de luptă (peste 60 de persoane, majoritatea sosite de pe teritoriul Ucrainei și având experiență în operațiuni de luptă) sunt instruiți pentru a desfășura acte de terorism pe teritoriul Transnistriei, care vizează distrugerea unor importante obiecte de susținere a vieții, efectuarea diversiunilor în cadrul obiectivelor militare și capturarea oficialilor de rang înalt ai republicii și a conducătorilor agențiilor de securitate”, se menționează în comunicatul așa-zisului minister al Apărării din stânga Nistrului.
Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a ministerului Apărării ne-a spus că va reveni cu o reacție, pentru că la moment se poartă discuții pe interior. Totodată, Biroul politici pentru reintegrare a informat că: „sunt informații cu tentă provocatoare ce urmăresc scopuri propagandistice” și recomandă „informarea din surse publice oficiale, difuzate de către autoritățile constituționale”.
TV8 menționează că, într-un interviu recent oferit jurnaliștilor de la TASS, așa-numitul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-a plâns și și-a manifestat îngrijorarea că Republica Moldova își mărește bugetul pentru securitate și apărare.
„Nimic nu se face degeaba și, în acest caz, banii, echipamentele, armele, radarele de apărare aeriană merg și ele într-un anumit scop. Care? Evident, nu pentru protecție. Toți jucătorii internaționali și chiar partenerii occidentali ai Republicii Moldova recunosc că Transnistria nu reprezintă un pericol pentru această țară. Deci, de ce se înarmează? Conducerea Republicii Moldova nu oferă răspunsuri clare la această întrebare, dar deja înțelegem totul”, le-a spus Vadim Krasnoselski jurnaliștilor agenției de presă pro-Kremlin.
De asemenea, menționăm că, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a indicat că, Kremlinul ar putea încerca să reînvie eforturile de a mobiliza regiunea transnistreană pentru a crea instabilitate în Republica Moldova și de a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre