Un nou caz de rujeolă - al treilea de la începutul acestui an! Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), boala a fost confirmată la un copil de 5 luni din Chișinău.
Micuțului nu i-a fost administrat vaccinul ROR, deoarece nu a atins încă vârsta eligibilă pentru imunizare, conform Calendarului național de imunizări, în Republica Moldova, vaccinul ROR fiind administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.
Noul caz de rujeolă este de import. Între 11 și 24 ianuarie, copilul s-a aflat împreună cu părinții în România. În prezent, acesta este spitalizat și primește tratament.
Anterior, boala a fost depistată la un minor de 17 ani de la Ialoveni, care nu fusese vaccinat deoarece părinții au refuzat. Acesta ar fi contactat cu o persoană venită din România care dezvolta simptome similare.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii. Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare, spun specialiștii. Potrivit acestora, o singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.
Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.