/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldoveni în Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 721: Navă scufundată și condiția lui Lavrov. Rusia dă vina pe Kant, iar șeful NATO avertizează Europa

14 februarie 2024, ora 21:03

Ucraina susține că a avariat grav și a scufundat o navă rusă de debarcare în ultimul său atac cu drone împotriva flotei Moscovei de la Marea Neagră. În același timp, Moscova a anunțat că apărarea aeriană a doborât nouă drone noaptea trecută, în regiunile Belgorod și Voronej și deasupra Mării Negre, scrie Libertatea.

Totodată, rușii au bombardat un oraș din regiunea Donețk, au anunțat autoritățile ucrainene. Un spital și un bloc au fost avariate. Între timp, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri Europa să nu încerce să se bazeze doar pe ea însăşi pentru apărare, după ce comentarii ale lui Donald Trump au declanşat o nouă dezbatere cu privire la faptul dacă aceasta poate continua să conteze pe protecţie din partea Statelor Unite, transmite Reuters.

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat liderii europeni să nu încerce să ia sarcina apărării pe cont propriu. A punctat că 80% din cheltuielile pentru apărare, în cadrul NATO, provin de la țări din afara UE, motiv pentru care “este clar că securitatea Europe depinde nu doar de ea însăși, ci și de alți membri, cum sunt SUA, Canada, Turcia, Norvegia și Islanda”, scrie Biziday.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Rusia este deschisă negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, dar cu condiţia să fie acceptate câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă.  

UPDATE Un tribunal militar rus a condamnat o femeie în vârstă de 60 de ani la 10 ani într-o colonie penală după ce a fost găsită vinovată de incendierea unui birou de recrutare al armatei, a anunţat miercuri serviciul de presă al instanţei, relatează Agerpres.

UPDATE Ministrul francez al afacerilor externe, Stéphane Séjourné, a avertizat miercuri lumea să nu se lase păcălită de afirmațiile Rusiei potrivit cărora aceasta ar fi preluat controlul în Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Kremlinul a afirmat miercuri, 14 februarie, că nu e ”nimic nou” în recentele afirmaţii ale fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la NATO, afirmaţii care au suscitat indignarea europenilor, informează AFP.

UPDATE La aproape doi ani de la debutul războiului, situația începe să arate rău pentru Ucraina. Contraofensiva de anul trecut dădea speranța că Ucraina își va consolida succesele din 2022 și va scoate trupele ruse din teritoriile ocupate în sudul și estul țării. Însă campania ofensivă a eșuat, iar Kievul constată acum că sprijinul vital al aliaților se evaporă, se arată într-o analiză publicată de Business Insider. În centrul problemelor cu care se confruntă țara devastată de război se află sprijinul internațional tot mai redus. Ucraina a transmis anterior că nu va reuși să se apere singură împotriva Rusiei fără ajutorul Statelor Unite. Senatul american a aprobat marți pachetul de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă acesta trebuie votat și în Camera Reprezentanților, unde e de așteptat ca republicanii să-l blocheze, scrie Spotmedia.

UPDATE Vladimir Putin, preşedintele Rusiei a promulgat miercuri, 14 februarie, o lege privind confiscarea bunurilor persoanelor găsite vinovate de difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă, o nouă ilustrare a represiunii care vizează criticii Kremlinului, la doi ani de la începutul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Ucraina aflată în război cu Rusia discută cu un grup tot mai larg de ţări pentru a conveni cu acestea acorduri bilaterale care să cuprindă angajamente de securitate, în timp ce continuă eforturile pentru a-şi atinge obiectivul strategic de a adera la NATO şi insistă pentru obţinerea ajutorului militar extern necesar în faţa invaziei ruse, scrie Reuters miercuri, 14 februarie, într-o analiză referitoare la acordurile de securitate dorite de Kiev. SUA încearcă să obțină eliberarea fostului pușcaș marin Paul Whelan și a reporterului Evan Gershkovich, ambii deținuți în închisorile rusești pentru acuzații de spionaj pe care le neagă.

UPDATE Întrebat dacă se pregătește un schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Vreau să amintesc cuvintele președintelui Putin în interviul său recent, potrivit cărora aceste chestiuni iubesc tăcerea și nu pot fi rezolvate decât în liniște”. „Prin urmare, în interesul nostru, în interesul părții americane, în interesul celor implicați, este mai bine ca totul să fie decis în liniște”, scrie G4media.

UPDATE În timp ce o mare parte a lumii sărbătorește Ziua Îndrăgostiților (Valentine's Day) cu felicitări, ciocolată și flori, unii politicieni, lideri religioși și cetățeni obișnuiți din Rusia au profitat de tensiunile geopolitice actuale pentru a submina această sărbătoare romantică și a o prezenta ca un exemplu de „exces" occidental, scrie miercuri, 14 februarie, The Moscow Times.

UPDATE Războiul din Ucraina a provocat distrugeri în valoare de 3,5 miliarde de dolari în patrimoniul şi sectorul cultural al ţării şi a generat pierderi de venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în divertisment, artă şi turism, a estimat marţi UNESCO, scrie Le Figaro.

UPDATE Deși, practic, Ucraina nu are flotă proprie, a obținut avantajul în fața Rusiei datorită inovării tehnologice și incapacității militarilor ruși, scrie CNN într-o analiză. Mărturie stă faptul că ucrainenii au scufundat sau avariat 20 de nave, circa o treime din Flota Rusă a Mării Negre. Crucișătorul “Moskva”, nava amiral a Flotei Mării Negre, a fost scufundat în aprilie 2022, la nici două luni de la începutul războiului, notează Biziday.

 

UPDATE NATO a arătat, miercuri, că Europa a îndeplinit un obiectiv de cheltuieli al alianței și că Statele Unite au nevoie de aliați. Declarația vine la câteva zile după ce fostul președinte american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea să nu protejeze țările care nu cheltuiesc suficient.

UPDATE Forțele ruse au blocat singura rută de evacuare din orașul Avdiivka, sugerează surse militare ucrainene, potrivit The Telegraph. „Singura rută de evacuare din Adiivka este complet blocată de ruși”, a scris Vadym Filashkin, șeful administrației regionale din Donețk, pe Telegram. Milbloggeri ruși au afirmat că forțele rusești au avansat în nordul și centrul Avdiivka și la periferia sud-estică și sudică a așezării, a relatat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE Senatorul american Lindsey Graham, care multă vreme a fost un susținător înfocat al Ucrainei și a vizitat Kievul în repetate rânduri, a făcut întoarcere bruscă și a trădat cauza Ucrainei, opunându-se asistenței militare și financiare a Kievului, scrie Ziare.com.

UPDATE Ucraina a distrus miercuri o navă de război rusească de debarcare în largul coastei Crimeei ocupate, într-o operațiune cu drone navale care a deschis o breșă în partea de port a navei și a provocat scufundarea acesteia, au declarat agenția de spionaj militar și forțele armate ale Kievului, scrie Reuters. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a declarat anterior că a distrus șase drone în Marea Neagră. Kremlinul a refuzat să comenteze, potrivit Rador.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că aliații europeni și Canada au crescut cheltuielile pentru apărare la niveluri record și a avertizat că fostul președinte al SUA Donald Trump subminează securitatea lor punând sub semnul întrebării angajamentul față de aliații săi, potrivit France24.com.

UPDATE După un periplu de opt zile la Moscova - pe care fostul prezentator al postului Fox News Tucker Carlson l-a descris ca fiind un oraş "mult mai frumos decât orice oraş" din SUA - el se va îndrepta către o altă parte a continentului european: Serbia, scrie Politico.

UPDATE Rusia aşteaptă ca între 500 şi 1.000 de observatori internaţionali să monitorizeze desfăşurarea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în luna martie, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiei EFE, transmite Agerpres.

UPDATE Olanda confirmă că se alătură coaliției internaționale conduse de Letonia, care își propune să furnizeze Ucrainei drone și tehnologia necesară fabricării acestora. Până acum, olandezii au trimis Ucrainei avioane F-16, artilerie, muniție și sisteme de apărare aeriană, scrie Biziday.

UPDATE Exporturile ucrainene de produse agricole prin Europa de Est nu au afectat aceste pieţe, în ciuda protestelor fermierilor, iar relansarea livrărilor via Marea Neagră ar trebui să ajute la calmarea temerilor lor, a declarat miercuri un oficial ucrainean, transmite Reuters.

UPDATE Autoritățile din Elveția, o țară neutră, au anunțat, miercuri, că vor crește cheltuielile militare în următorii ani, decizie care are la bază în principal invazia Rusiei din Ucraina, dar și conflictele din Orientul Mijlociu, scrie Știripesurse.

UPDATE Serviciul de informații al Ucrainei (DIU) a publicat o listă cu 141 de nume ale unor mercernari sirieni recrutați de Rusia pentru a lupta în războiul contra Ucrainei. Aceștia sunt instruiți pe teritoriul sirian, în apropiere de Alep și de baza aeriană Kuweires. Un prim grup de circa 1.000 de membri urmează o pregătire axată pe luptele urbane, urmând a fi transferat în baza aeriană Khmeimim și de acolo în Rusia. Acolo sirienii primesc pașapoarte rusești în câteva zile și sunt integrați în unitățile de luptă de pe front, a anunțat DIU citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a lansat un nou fond fiduciar pentru a sprijini reformele economice şi financiare din Ucraina, în următorii cinci ani, obiectivul fiind de a obţine 65 milioane de dolari de la ţările donatoare. Fondul de dezvoltare a capacităţilor Ucrainei a fost lansat la Kiev cu resurse iniţiale de 16,5 milioane de dolari, furnizate de Ţările de Jos, Slovacia, Letonia, Japonia şi Lituania. Planul prevede alocarea a 27,5 milioane de dolari pentru sprijinirea domeniilor cheie din agenda de reforme a autorităţilor de la Kiev, acestea fiind armonizate cu Mecanismul de finanţare extinsă acordat Ucrainei, în valoare de 15,5 miliarde de dolari. 

UPDATE Un cetăţean german a fost reţinut la sosirea pe aeroportul din Sankt Petersburg pentru că avea în bagaje bomboane de tip jeleu care conţineau canabis, a anunţat serviciul vamal rus. Bărbatul de 38 de ani a sosit de la Istanbul, iar la inspecţia bagajelor sale s-a descoperit asupra sa un pachet de jeleuri pe al cărui ambalaj figura o imagine cu o frunză de marijuana. Vameşii ruşi au găsit şase bomboane despre care au spus că aveau un miros înţepător. Testele au confirmat prezenţa tetrahidrocannabinolului, un canabinoid interzis în Rusia. "Pasagerul a explicat că la sfârşitul anului trecut a cumpărat 10 jeleuri care conţineau marijuana într-unul dintre magazinele de specialitate din ţara sa natală. Bărbatul a călătorit în lume de mai multe ori cu astfel de 'dulciuri' şi le-a folosit în timpul zborurilor lungi 'pentru un somn odihnitor'", a precizat serviciul vamal. Pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal pentru contrabandă cu droguri. Pedeapsa maximă pentru o astfel de infracţiune este de şapte ani de închisoare.

UPDATE Țările de Jos se alătură unei coaliții militare cu aliați, inclusiv Marea Britanie, care va furniza Ucrainei tehnologie avansată de drone și va consolida capacitățile sale ofensive în războiul împotriva Rusiei, a declarat ministrul olandez al apărării. Angajamentul din Țările de Jos vine pe lângă avioanele de luptă F-16, artileria, muniția și sistemele de apărare aeriană furnizate de olandezi Kievului, relatează Reuters.

UPDATE Parlamentul Rusiei va vota pe 21 februarie suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), a declarat marţi preşedintele Dumei, Vyacheslav Volodin. 

UPDATE  Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil de haosul internaţional, a declarat Anton Alihanov, guvernatorul regiunii Kaliningrad. "Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global (…) cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina", a afirmat vineri Alihanov la al V-lea Congres al politologilor. Fiind "unul dintre părinţii fondatori ai Occidentului modern", Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcată de "impietate şi absenţa valorilor superioare", a spus guvernatorul, potrivit Moscow Times. Alihanov a citat din Critica raţiunii pure şi Fundamentele metafizicii moralei. "Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneţi să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci şi actualul conflict din Ucraina", a spus el. Asta deși Kant a scris în "Către o pace perpetuă" că "încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimţită pretutindeni".

UPDATE În discursul său de seară către națiune, președintele Volodimir Zelenski a spus că șeful Forțelor Armate Oleksandr Sîrski și ministrul Apărării, Rustem Umerov, au vizitat „toate punctele fierbinți de pe front și rezolvă problemele existente”. Liderul de la Kiev a mai raportat că un vot important din punct de vedere strategic pentru un pachet de sprijin suplimentar pentru Ucraina a avut loc în Statele Unite. „Următorul pas este un vot în Camera Reprezentanților. Acest lucru este foarte, foarte important. Ne așteptăm la aceeași alegere puternică din punct de vedere moral și la o soluție care va funcționa pentru securitatea comună”, a precizat Zelenski.

UPDATE Polițiștii de frontieră români au descoperit, miercuri, 14 februarie, în Munții Maramureșului corpul neînsuflețit al unui cetățean ucrainean, care a trecut ilegal granița româno-ucraineană cu un grup din care mai făceau parte doi tineri, informează Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

UPDATE În noaptea de 13 spre 14 februarie, rușii au bombardat orașul Selîdove din regiunea Donețk, a informat seful Administrației Regionale de Stat Donețk, Vadim Filașkin, citat de Ukrainska Pravda. Orașul a intrat sub un alt bombardament în jurul orei 1.00, iar una dintre clădirile spitalului a fost avariată. El a afirmat că cel puțin 3 persoane, printre care doi copii, de 8 și 16 ani, au fost rănite.

UPDATE Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic până la reluarea „activităților concrete" cu participarea tuturor țărilor membre, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenția RIA. „În acest moment, plata de către Rusia a contribuțiilor anuale la bugetul Consiliului Arctic a fost suspendată până la reluarea lucrărilor reale în acest format cu participarea tuturor țărilor membre", a declarat ministerul pentru RIA.

UPDATE Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a denunţat „tactica obişnuită de intimidare a Rusiei”, după ce Moscova a emis o notificare de urmărire pe numele premierului de la Tallin și a altor oficiali estoni. Kremlinul motivează emiterea notificărilor de urmărire acuzând responsabilii baltici şi polonezi de ostilitate faţă de Rusia, din cauza unei viziuni diferite asupra istoriei relaţiilor lor. „Acţiunea Federaţiei Ruse nu este surprinzătoare, întrucât este tactica ei obişnuită de intimidare”, a denunţat Kaja Kallas într-un comunicat, promiţând că va continua să sprijine Ucraina devastată de război şi să lupte împotriva „propagandei ruse”.

UPDATE Senatul american, camera superioară a Congresului de la Washington, a aprobat miercuri pachetul de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, acesta urmând să fie trimis acum în Camera Reprezentanților.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 720: Turneul lui Zelenski și veste bună din SUA. Ucraina mulțumește României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 719: Avantajul Rusiei, asigurarea lui Musk și dronă-surpriză! Ironia din Mongolia pe seama lui Putin
/VIDEO/ Zile numărate până la vacanță! Taberele de odihnă fac ultimele pregătiri: Cât costă un bilet pentru sejur permanent
/VIDEO/ Zile numărate până la vacanță! Taberele de odihnă fac ultimele pregătiri: Cât costă un bilet pentru sejur permanent
/FOTO/ Celebra locuință din filmul „Singur acasă” a fost scoasă la vânzare. Cât costă și cum arată acum vila impunătoare
/FOTO/ Celebra locuință din filmul „Singur acasă” a fost scoasă la vânzare. Cât costă și cum arată acum vila impunătoare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldoveni în Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldoveni în Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite
/VIDEO/ Guvernarea pregătește un marș al tinerilor, care să susțină parcursul european al țării: 13 organizații și-au anunțat prezența
/VIDEO/ Guvernarea pregătește un marș al tinerilor, care să susțină parcursul european al țării: 13 organizații și-au anunțat prezența
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie

/FOTO/ Celebra locuință din filmul „Singur acasă” a fost scoasă la vânzare. Cât costă și cum arată acum vila impunătoare

missing
27 mai 2024, ora 23:33

Vă amintiți de casa epică din filmul „Singur acasă”? Cel în care Kevin McCallister i-a făcut praf pe cei doi hoți care voiau să-i jefuiască locuința? Vila a fost scoasă din nou la vânzare. 

Celebra casă din filmul clasic din 1990 tocmai a apărut pe piață pentru prima dată în 12 ani, cu un preț de 5,25 milioane de dolari.

Situată în suburbia elegantă din Chicago Winnetka, Illinois, această bijuterie de 9.126 de metri pătrați a fost construită în 1921 și este oferită de Kathryn Moore de la Dawn McKenna Group de la Coldwell Banker Realty. Situat la 671 Lincoln Ave., ei au împărtășit pe Instagram o scurtă prezentare a casei cu cinci dormitoare și șase băi, numind-o „o bucată de istorie americană”, potrivit New York Post

Exteriorul acestui conac în stil georgian arată exact ca atunci când micuțul Kevin (interpretat de Macaulay Culkin) a fost lăsat în acasă, fără intenție, să se ocupe de cei doi hoți în Ajunul Crăciunului. În interior însă, lucrurile s-au schimbat mult și este o lume cu totul nouă, plină de lux, scrie observator

Podul întunecat și înfiorător în care Kevin dormea atunci când era pedepsit s-a transformat acum într-o suită luminoasă și aerisită, cu o baie completă și o cadă. Restul casei a primit o schimbare masivă. Au dispărut camerele compartimentate și bucătăria întunecată, tapetată. În schimb, veți găsi spații deschise întinse și o bucătărie gourmet cu două "insule". Această casă are o cameră de zi, un „teren de sport” uriaș la subsol, o sală de sport complet echipată și chiar un cinematograf de ultimă generație.

„Uau. Acea casă a fost complet transformată - atât de multă istorie! Arată uimitor! Acele filme încă fac parte din lista noastră de Crăciun”, a scris un utilizator.

Casa a fost vândută doar de două ori de când a fost lansat filmul emblematic. 

Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram