Procuratura Anticorupție (PA) ar fi pornit o cauză penală prin care ar urma să verifice acțiunile unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA). Magistratul Alexei Paniș susține că aceștia ar fi comis abuz de putere și fals în acte publice. Mai exact, Paniș spune că președinta a respins candidatura sa pentru funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, iar în motivarea refuzului, CNA ar fi menționat că există diferențe între veniturile declarate și proprietățile obținute.
„Pe 8 noiembrie 2022, președinta RM Maia Sandu a refuzat numirea până la atingerea plafonului de vârstă. La baza refuzului, președinta a invocat informații primite de la CNA. Contrar motivului indicat în refuzul Președintei, CNA i-a transmis magistratului și Consiliului Superior al Magistraturii o informație diametral opusă, ceea ce l-a făcut pe judecător să suspecteze că informațiile din corespondența CNA cǎtre președintă au fost falsificate, cu scopul ca dânsul să nu fie numit la plafon”, se arată într-o declarație de presă a lui Alexei Paniș.
Potrivit magistratului, PA i-ar fi confirmat pe 14 februarie că a pornit o cauză penală în cadrul cǎreia „sunt investigate acțiunile pretins ilegale ale CNA de săvîrșire a infracțiunii de fals în acte publice în interesele un grup criminal organizat”.
De asemenea, PA ar urma să cerceteze plângerea lui Paniș „de efectuare ilegalǎ de cǎtre CNA a măsurilor speciale de investigații în privința magistratului, solicitate de Comisia de Pre-Vetting și tǎinuite de aceasta”.
Solicitată de TV8, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat că instituția nu comentează deocamdată subiectul. Iar reprezentanții Procuraturii Anticorupție nu ne-au răspuns până acum la cererea de confirmare sau infirmare a informației prezentate de Paniș.
Alexei Paniș este judecătorul care în 31 decembrie 2021 a dispus ca Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce în 28 mai, președinta țării, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Paniș. Președinția a contestat la rândul său decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, iar magistratul s-a întors la muncă.
Paniș a fost inclusiv subiectul unei sesizări la Procuratură și CNA după ce a dispus restabilirea în funcție a lui Clima. Printr-o ordonanță emisă în 29 august 2022, PA a refuzat să pornească urmărirea penală. Procuratura a examinat nu doar conținutul sesizării SIS, dar și pretinse acțiuni de îmbogățire ilicită și a stabilit că veniturile obținute în perioada deținerii unei funcții publice 2015-2021 exced cheltuielile. Totodată, președinta Maia Sandu a refuzat să îl numească în funcție până la atingerea plafonului de vârstă din motiv că există incertitudini cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii luate în activitatea sa de judecător.
De altfel, și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese dintre Alexei Paniș și Vladislav Clima. S-a întâmplat în urma unei sesizări SIS, potrivit căreia în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.
Mai mult, Ștefan Paniș și Ion Clima ar fi deținut pe rând funcția de director al aceluiași SRL Endo - Grup, unde dețin cote de 80 și respectiv 10 % De asemenea, potrivit SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată în 9 aprilie 2015.