„Nu am crezut că Navalnîi va muri. Mi se părea că un înger păzitor al Rusiei îl protejează pentru a-i oferi într-o bună zi acestei țări blestemate o altă șansă de a se ridica din cenușă. Dar supereroii invincibili există doar în benzile desenate. Când demonul care a preluat puterea și sufletele rușilor vor muri, Navalnîi va deveni erou”, e doar o parte din mesajul lui Andrei Loșak, un jurnalist rus, care-l cunoștea personal pe Alexei Navalnîi. Într-o postare pe rețelele de socializare, Loșak a transmis un mesaj sfâșietor, în care povestește câte speranțe i-au fost spulberate odată cu moartea celui pe care îl consideră „un erou venit să salveze Rusia”.
„Au ucis pe Lioșa. Au ucis ultima speranță. Au ucis o parte din mine. Durerea și ura îmi sfâșie inima în bucăți. Nu știu cum să trăiesc în continuare - a murit o persoană foarte apropiată, importantă și dragă, care chiar și din închisoare reușea să inspire și să încarce optimism. Este imposibil să credem că nu-l vom mai auzi spunându-și semnătura: „Salut, sunt Navalnîi!”
Aceasta este o pierdere irecuperabilă pentru Rusia, care a privit cu indiferență cum este ucis un erou venit să o salveze. Moartea lui nu este doar pe conștiința viermelui de buncăr, moartea lui este pe conștiința tuturor celor care nu au crezut în Alexei și nu l-au susținut. Deci, pe conștiința aproximativ a întregii țări”, și-a început mesajul Andrei Loșak.
Jurnalistul a subliniat că în 2017, când Navalnîi și-a început campania electorală, Rusia a avut o șansă de a nu permite venirea la putere a lui Putin:
„O șansă iluzorie, dar a existat. Navalnîi s-a oferit ca un vârf de lance, cei mai buni oameni ai țării, dintre care majoritatea erau tineri, l-au urmat, eu am filmat acești tineri minunați, care dădeau speranță că Rusia are un viitor, dar majoritatea absolută privea această campanie cel mult ca pe o nebunie, iar în mare parte le-a fost complet indiferent”.
Loșak mai relatează că Navalnîi s-a întors cu curaj în Rusia, după ce a fost otrăvit și a avut nevoie de tratament în Germania. E dezamăgit totuși că speranțele lui Navalnîi nu au devenit realitate, la protestele contra regimului de la Kremlin au ieșit aceiași oameni, același număr. Însă Alexei Navalnîi a luptat în continuare, până în ultima zi a morții:
„Ultima șansă pe care ne-a oferit-o Alexei a fost acum 3 ani, când s-a întors în Rusia după otrăvire. Desigur, știa că va fi închis, dar avea încredere și speranță în noi. Atunci am mers să-l întâlnesc. În secret, speram că acum - după atentat și dezvăluirea bandei caricaturale de FSB-iști care l-au otrăvit prin lenjerie intimă - oamenii vor aprecia eroismul lui Alexei și zeci de mii de oameni vor veni la Vnukovo. Dar nu, au venit câteva mii, am găsit chiar și un loc de parcare, și asta într-un oraș de 15 milioane de locuitori. Apoi a apărut filmul despre palatul lui Putin - a fost evident un atac planificat: întoarcere + film, urmărit de 100 de milioane de oameni, + miting de protest. Dar cu siguranță vor ieși sute de mii la asta - probabil asta spera Navalnîi, înregistrându-și apelul de sub un portret al lui Yakovlev: „Nu vă fie frică, ieșiți în stradă, ieșiți nu pentru mine, ci pentru voi și pentru viitorul vostru”. Pe 21 ianuarie oamenii au ieșit în stradă în toată țara, dar, din păcate, în aceeași cantitate ca și înainte. În Moscova - 30-40 de mii. Mai puțin de un procent. Navalnîi a făcut tot ce i-a stat în puteri și chiar mai mult, dar din nou nu l-au ascultat. Frica și indiferența s-au dovedit a fi mai puternice. Astfel a început ascensiunea lui Alexei pe Golgota. Pentru noi și pentru salvarea noastră. Acum fără ghilimele”.
„În același timp, Rusia se cufunda în întuneric total - din surse literare știm că aceste procese sunt interconectate. La un an după arestarea lui Navalnîi, Putin a atacat Ucraina. Rusia s-a transformat definitiv într-un stat fascist. Tot ce era mai rău pentru noi s-a întâmplat. Cu excepția poate a războiului nuclear, dar și până la acel moment se va ajunge. Dezvoltarea logică a evenimentelor când oamenii își pierd șansa”, a adăugat Loșak.
Jurnalistul a ajuns să creadă că „nu mai există nimeni să salveze Rusia”, odată ce Putin a ajuns să-l înlăture și pe Navalnîi, la fel cum a scăpat și de alți oponenți. Cu toate acestea, Andrei Loșak mai speră că vom ajunge într-o zi în care monumente cu Navalnîi vor lua locul busturilor lui Stalin.
„Nu am crezut că Navalnîi va muri. Mi se părea că un înger păzitor al Rusiei îl protejează pentru a-i oferi într-o bună zi acestei țări blestemate o altă șansă de a se ridica din cenușă. Dar supereroii invincibili există doar în benzile desenate. Fie că răufăcătorii s-au dovedit mai puternici, fie că îngerul păzitor s-a săturat să ne privească, proștilor, dar pare că nu mai există nimeni să salveze Rusia. Nimeni nu se apropie de Alexei. În curând acest lucru îl vor înțelege chiar și cei care până nu demult îi erau adversari.
Când demonul care a preluat puterea și sufletele rușilor vor muri, Navalnîi va deveni erou. I se vor ridica monumente, vor aduce flori acolo, vor numi străzi principale cu numele lui, poate chiar vor fi incluse în rândul sfinților mărturisitori. La televizor vor vorbi despre măreția și amploarea personalității lui Navalnîi. Doamne, cât de ridicol și caraghios va fi totul, ca în filmul lui Zaharov despre baronul Münchhausen”.
„Undeva în regiunea polară, pe biroul cenzorului FSIN, zace scrisoarea mea către Alexei, la care el nu va mai răspunde niciodată.
Îți amintești de prima lui scrisoare după arestare? Grupul „Elizium” i-a pus muzică - a ieșit o piesă excelentă: „Înțeleg că sunt într-o călătorie spațială, zburând spre o lume nouă și frumoasă. Ar fi putut un fan al cărților și filmelor despre spațiu să refuze o astfel de călătorie, chiar dacă ar fi durat trei ani? Evident, nu. Da, călătoriile spațiale sunt periculoase. Poți să ajungi și să nu găsești nimic acolo. Zborul poate fi mult mai lung din cauza unei erori de navigație. Un asteroid accidental poate distruge nava și poți muri. Dar adesea vine și ajutorul. Un semnal prietenos. Un tunel hiper-spațial, hop - și ești deja acolo. Te îmbrățișezi cu cei dragi și cu prietenii în lumea nouă și frumoasă”.
Din păcate, ajutorul nu a venit niciodată. Scrisoarea, într-o coincidență uluitoare, a fost publicată pe 17 februarie 2021. Zborul a durat, așa cum a prezis Alexei, exact trei ani. O memorie luminoasă. Împărăția cerurilor. Eroul pe care nu l-am meritat”, a încheiat jurnalistul.
Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.
La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președinția a fost anunțată despre moartea lui Navalnîi. „Din câte știm, în prezent, în conformitate cu toate regulile existente se fac verificări, clarificări și așa mai departe. Adică nu este nevoie de instrucțiuni speciale, deoarece există un anumit set de reguli pe care toată lumea le urmează”.
În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.
Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.
„Evident că a fost ucis de Putin, ca și alții care au fost chinuiți, torturați din cauza acestei singure persoane. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează funcția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de X.
„Moartea sa într-o închisoare rusească și fixarea și frica unui singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putregaiul din interiorul regimului pe care l-a construit Putin. Toate faptele trebuie să fie stabilite și Rusia are de răspuns la întrebări serioase”, a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken.
„Rusia i-a luat libertatea și viața, nu și demnitatea.Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor... Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre. El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin. Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere. Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte. Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.
Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea socială că „moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”.
Și președintele Legislativului, Igor Grosu, a reacționat. „Întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”.
Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a spus Iulia Navalnaia.
Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania.
Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:
„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.