A fost agitație în penitenciarul în care era închis Alexei Navalnîi, încă din seara zilei de 15 februarie. Cel puțin asta a povestit un deținut pentru Novayagazeta. Potrivit acestuia, în acea zi, apelul de seară a fost accelerat, iar deținuții au fost închiși în barăci, fără posibilitatea de a ieși afară sau de a privi pe geam. Prizonierul a mai dezvăluit că nicio ambulanță nu ar fi venit la închisoare decât după moartea opozantului rus.
„Totul a început cu faptul că apelul de seară, care la noi are loc între 20:00 și 20:30, a fost accelerat foarte mult. Așa ceva se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când toți vor să-și termine treaba, dar ieri nu a fost nicio sărbătoare. Apoi ne-au închis în barăci, ne-au avertizat să nu facem mișcări între barăci și au întărit paza. Așa că nu aveai cum să ieși afară sau să te uiți pe geam. Se auzea cum în incinta zonei, în târziul nopții, au intrat trei mașini, dar nu poți distinge clar care”.
Perchezițiile ulterioare au avut loc dimineața de 16 februarie, iar autoritățile coloniei au confiscat telefoane mobile, cărți și alte obiecte. Surse din colonie au dezvăluit că inspecția, de obicei anunțată cu o lună înainte, a fost o surpriză, sugerând că deținuții și paznicii nu au avut timp să se pregătească.
„De obicei, atât administrația zonei, cât și deținuții află despre astfel de inspecții nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cam cu o lună înainte. Și se pregătesc pentru ele din timp. Pentru că nici deținuților, nici paznicilor nu le convine să fie găsite greșeli pe care inspecția le-ar putea descoperi. Dar iată că hop și comisia sosește! Clar că trebuia să se întâmple ceva!”
Conform deținutului, despre moartea lui Alexei Navalnîi în colonie s-a aflat în jurul orei 10 dimineața.
„Încăperea de tip celulă, unde l-au plasat, este situată în afara barăcilor, dar dacă o ambulanță ar fi ajuns acolo, ar fi fost vizibil. În dimineața de 16 nu a fost nicio ambulanță în colonie, a apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi este deja mort. Așa că cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, încă de aseară. Altfel, de ce ne-ar fi închis în barăci strâns și dimineața să organizeze o percheziție?”.
În același timp, prizonierul consideră că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză și pentru conducerea coloniei.
„De dimineață, atât „stăpânul” (șeful coloniei), cât și „nașul” (șeful departamentului operativ al coloniei) umblau ca niște saci goi, învârtindu-se. Ziua, cam la ora trei, în administrație au venit mai multe mașini. Una de la „Sova” (IC-18, „Bufnița Polară”, colonie pentru cei condamnați pe viață), încă câteva, probabil, din Labîtnangi (orașul cel mai apropiat de satul Harp, la aproximativ 35 de kilometri) și una sigur din Salehard (aproximativ 70 de kilometri de Harp). Cred că stabilizau poziția în fața comisiei de la Moscova”.
Despre faptul că la IC-3 sosește o comisie din aparatul central al FSIN, în colonie s-a aflat cam în același timp cu vestea morții lui Navalnîi. Aceasta, în opinia deținuților, a devenit încă o dovadă că deținutul politic a murit mult mai devreme decât s-a anunțat. Dar colonia este sigură că nici „stăpânul Kalinin” (șeful IC-3, colonelul serviciului intern Vadim Kalinin), nici subordonații săi nu au nicio legătură cu moartea lui Navalnîi, deși nu resping complet ipoteza că conducerea coloniei ar fi trebuit să execute o comandă pe care nu dorea să o execute.
„O examinare inițială stabilește ora exactă a morții. Dacă Navalnîi a murit într-adevăr din cauza tromboflebitei, cum declară autoritățile, atunci la autopsie acest lucru va fi evident, iar o examinare repetată va putea confirma acest lucru. Trombii dezlipiți sunt acum o adevărată molimă, mai multă lume moare din cauza lor decât din cauza SIDA și a cancerului la un loc. Dacă un tromb blochează artera pulmonară, moartea survine în câteva secunde. Și până în acel moment, persoana poate să nu-și dea seama că mai are doar câteva minute de trăit. Dar o examinare repetată probabil nu va putea stabili ora exactă a morții”, a spus patologul Irina Tumakova.
Iar medicul legist Igor S., menționează că ora exactă a morții este necesară nu numai pentru a stabili cauza morții, ci și pentru a reconstrui evenimentele care au precedat oprirea funcțiilor vitale.
„Un tromb ar fi putut să se desprindă de la sine sau ar fi putut să fie cauzat de o acțiune mecanică. De exemplu, Navalnîi ar fi putut fi lovit la picior, unde acest tromb era prezent, făcându-l să se desprindă de la venă și să înceapă să „colinde” în organism. Și tocmai aceste informații sunt obținute de experți în timpul primei autopsii.
După prima autopsie, organele interne vor fi într-o stare care nu va oferi multe informații experților. Deci, există o mare probabilitate că ultimele ore de viață ale lui Alexei Navalnîi vor rămâne un secret pentru rudele sale și pentru public. Doar dacă rudele nu vor reuși să obțină ca prima autopsie să fie efectuată cu participarea unor experți independenți, care nu vor permite introducerea în documente a unor fapte care nu corespund realității. În caz contrar, contestarea orei decesului va fi imposibilă, ceea ce înseamnă că va fi dificil să se reconstruiască evenimentele care au precedat moartea”, spune medicul legist.
...
Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.
La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președinția a fost anunțată despre moartea lui Navalnîi. „Din câte știm, în prezent, în conformitate cu toate regulile existente se fac verificări, clarificări și așa mai departe. Adică nu este nevoie de instrucțiuni speciale, deoarece există un anumit set de reguli pe care toată lumea le urmează”.
În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.
Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.
„Evident că a fost ucis de Putin, ca și alții care au fost chinuiți, torturați din cauza acestei singure persoane. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează funcția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de X.
„Moartea sa într-o închisoare rusească și fixarea și frica unui singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putregaiul din interiorul regimului pe care l-a construit Putin. Toate faptele trebuie să fie stabilite și Rusia are de răspuns la întrebări serioase”, a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken.
„Rusia i-a luat libertatea și viața, nu și demnitatea.Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor... Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre. El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin. Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere. Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte. Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.
Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea socială că „moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”.
Și președintele Legislativului, Igor Grosu, a reacționat. „Întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”.
Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a spus Iulia Navalnaia.
Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania.
Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:
„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.