Alexandr Stoianoglo nu ar putea reveni în funcția de procuror general, după ce a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Cel puțin asta spune șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.
Potrivit acestuia, decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Stoianoglo are la bază decizia membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022.
Prin urmare, dosarul penal nu are nicio legătură cu evaluarea activității de către CSP și, respectiv, cu demiterea din funcție.
„CSP este instituția care evaluează performanțele procurorilor”, a mai spus Băluțel.
Alexandr Stoianoglo a fost achitat astăzi în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit acestora, fostul procuror general nu ar întruni elementele infracțiunii.
Fostul procuror general susține că nu a fost prezentată nicio probă care să-i dovedească vinonăția și a reiterat că dosarul în privința lui „a fost falsificat, a fost la comandă politică, cu unicul scop - înlăturarea mea din funcție”.
Procuratura Anticorupție va ataca la Curtea de Apel Chișinău decizia prin care Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Instituția mai menționează că unul din cei trei judecători a formulat o opinie separată.
Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.
Pe 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror general, iar ulterior va fi inițiat un alt concurs.