Președinta Maia Sandu s-a ales cu un nou premiu bănesc, de data aceasta de 25.000 de euro. Șefa statului a primit Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație, de la omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit șefului de Cabinet al președintei, toți banii vor fi donați unei organizații de caritate din Republica Moldova.
„Maia Sandu va dona unei organizații de caritate din Republica Moldova suma de 25.000 de euro ce însoțește Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație, cu care a fost onorată de orașul Leipzig”, a anunțat, pe rețelele de socializare, Adrian Băluțel.
Premiul respectiv este oferit, sub patronajul președintelui Germaniei, o dată la doi ani, unei persoane remarcabile din domeniile culturii, artei, științei, religiei, politicii și jurnalismului.
Distincția acordată Maiei Sandu recunoaște eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova, sub conducerea acesteia, precizează Băluțel.
„Sunteți un luptător pentru democrație, un european plin de pasiune și un reformator curajos”, a declarat președintele Steinmeier.
TV8.md reamintește că pe 13 ianuarie, primarul Timișoarei i-a conferit președintei Maia Sandu premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Faptul că distincția a venit la pachet cu o recompensă financiară de 30 de mii de euro a provocat discuții aprinse pe ambele maluri ale Prutului, așa că Președinția a cerut o interpretare a legii Centrului Anticorupție.
Ulterior, CNA a venit cu o expertiză în care se spune că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”. În trei foi de interpretări, însă, CNA nu spune expres dacă premiul bănesc este sau nu este motiv de inițiere a unei cauze penale. Totuși, la scurt timp, Președinția, cu referire la expertiza CNA, a comunicat că Maia Sandu va accepta cei 30.000 de euro.
Anterior însă, Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA și autoarea Legii Integrității, preciza pentru TV8 că premiul financiar nu poate fi acceptat, egalându-l cu actul de corupere pasivă. Gestul a fost criticat și peste Prut. Ce-i drept acolo i s-au cerut mai mult explicații primarului de Timișoara. De cealaltă parte, Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale precizează că istoria contemporană ne oferă mai multe exemple în care primele persoane în stat au acceptat premii bănești. La fel, Tănase face o paralelă și cu premiile Nobel, care înseamnă și recompense financiare generoase.
Ulterior, președinta Maia Sandu a decis să doneze premiul „Timișoara pentru Valori Europene” către organizația „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc. Astfel, Asociația pentru Promovarea Timișoarei urma să transfere direct banii Asociației Obștești.